11.9 C
Prizren
E shtunë, 28 Mars, 2020

Kurthet e Serbisë për daljen në detin shqiptar

Shkruan: Prof. dr. Agim ZOGAJ

Nikolla Pashiçi ( 1912 ): “ Serbia, i kërkon portet e Lezhës, Shëngjinit dhe të Durrësit”!

Dalja në Detin Adriatik, në radhë të parë në detin shqiptar, ishte dhe vazhdon të jetë një ndër objektivat qendror të politikës imperialiste të shtetit serb, historikisht, të të gjitha qeverive serbe. Në këtë kuptim, edhe luftërat pushtuese, të cilat Serbia i ka zhvilluar në Kosovë, në Shqipëri, gjithnjë janë motivuar, veçmas me aspiratat serbe dhe ato ruse për dalje në det, përkatësisht, edhe në detin shqiptar.

Dalja në detin shqiptar, për shtetin serb, ndër të tjera kishte synime, jo vetëm për fuqizimin ekonomik të Serbisë, por, në radhë të parë, për qëllime të politikave ekspansioniste në rrafshin e gjeopolitikës rajonale. Përgjatë historisë, dalja në detin shqiptar, përkatësisht në Detin Adratik, Serbisë, e bashkë me te edhe aleatit të saj sllav, Rusisë, do t’i jepte një favor të jashtëzakonshëm në planin ushtarak, gjeopolitik, forcimin e rëndësisë së shtetit serb përballë gjeopolitikës dhe sferave të interesit, në kohë dhe në hapësirë.

Nga ana tjetër, dalja në detin shqiptar e Serbisë, kishte rëndësi të madhe , strategjike për Rusinë. Kjo, ngase, Rusia, përmes ngulitjës së Serbisë në detin shqiptar, siguronte praninë e vetë ushtarake, jo vetëm me nëndetëse në ngushticën, gjirin e Sazanit, Otrantos. Kjo rëndësi strategjike për Rusinë, aleatin historik të Serbisë nuk ishte domethënëse vetëm në shekujtë, XVII, XVIII, IX, por, veçmas në epokën e Luftës së Ftohtë, përkatësisht, të ekzistimit dhe funksionimit të Traktatit të Varshavë.

Rusia, edhe sot, përmes politikave ekspansioniste të Serbisë, ka shumë interes të ketë qasje, prani, në detin shqiptar, pra, përmes autostradës, rrugës së kombit e cila, parashihet të lidhet me autostratën Beograd – Nish – Merdare. Në fakt, “Minishengeni” / Në të cilin projekt, parashihet edhe ngritja e një trupe, force ushtarake- policore,të cilën do ta komandonte Serbia ) është rasti më i mirë, për Serbinë dhe për Rusinë për të pasur qasje të lirë në detin shqiptar, kjo, në emër të politikave evropiane të qarkullimit të lirë të njerëzve dhe të mallrave.

Sidoqoftë, për lexuesin shqiptar, me qëllim të argumentimit të pikëpamjeve të mësipërme, pra, për planet, jashtëzakonisht të rrezikshme për çështjen shqiptare , ato të Serbisë dhe të Rusisë për daljen në detin shqiptar, le të flet historia, faktet, burimet e arkivave.

Gjatë historisë, në të gjitha projektet ruse, ishin përfshirë edhe diskutimet e zjarrta të serbëve të drejtuara ndaj bregdetit shqiptar të Detit Adriatik. Serbia, siç dihet, nuk pushoi së synuari për dalje të lirë në det. Kështu, edhe më 1912, kur qendrat e diplomacisë evropiane po diskutonin për idenë e formimit të një Shqipëria autonome dhe caktimin e kufijve të saj, gjithsesi të cunguar, pa Kosovën dhe pa Çamërinë, përfaqësuesi rus :”…kërkonte njëkohësisht daljen e Serbisë në Adriatik”!

Në këtë objektiv, kryeministri serb, Nikola Pashiç, më 7 nëntor 1912, në gazetën franceze, “Le Temps”, do të shprehej se, “ Serbia pa dalje në det nuk ka asnjë garanci për ekzistencën dhe zhvillimin e vetë ekonomik. Serbia kërkon portet e Shëngjinit, Lezhës, Durrësit…”… Gjithçka e kuptueshme, ngase, edhe sipas aneksit të fshehtë të Marrëveshjes për Aleancën në mes të Bullgarisë dhe Serbisë, të datës 26 shkurt 1912, Serbisë i njihej e drejta në territoret në Veri dhe në Perëndim të Malit Sharr. Lidhur me këtë dispozitë, duke synuar t’i siguronin vendit të tyre dalje në det, trupat serbe, përmes dhunës, masakrave, vrasjeve barbare, fillimisht të kryera në Kosovë, me 15 nëntor 1912 hynë në Lezhë dhe gradualisht pushtuan tërë Shqipërinë Veriore, arritën deri në Tiranë e në Durrës.

Prandaj, më 25 nëntor 1912, në gazetën, “Times” të Londrës u publikua deklarata e kryeministrit serb, Nikolla Pashiçit, sipas të cilit “ Serbia kërkon Durrësin me pjesën më të madhe të hinterlandit…”!

Ngjashëm sikur, kryeministri, Nikolla Pashiç, edhe kryeministri i sotëm i Serbisë, dhe nxënësi politik, tani pasuesi i Milloshevqit, Ivica Daçiçi, më 18 nëntor 2014 në Bruksel, në Konferencën Themeluese të Makro rajonit, Adriatik – Jon ka thënë se :” Objektiv strategjik i Serbisë është dalja në det”!

Nikola Pashiçi ndërsa, kishte propozuar, Projektin e parë zyrtar të Qeverisë së Serbisë për daljen në detin shqiptar, duke ndërtuar, sipas tij, vijën hekurudhore, Danub – Durrës. Po i njëjti projekt ishte përfshirë, në ” 15 pikat e Traktatit të Fshehtë të Aleancë Ushtarake të Mbretërisë serbe me Esat Pashë Toptanin, të nënshkruar, më 17 shtator 1914 në Nish”!
Më tej, 1919, Niklolla Pashiqi shkruante: “ Minimumi që do të pranojmë nga aleatët është ky: kufiri buzë Drinit të Zi deri te bashkimi me Drinin e Bardhë e prej aty buzë Drinit deri në det…”!
Rusia ka përfitime nga dalja e Serbisë në detin shqiptar

Në punimin e tij me titull, “Dalja e Serbisë në Detin Adriatik”, njëri nga ideologët e politikave pushtuese serbe në raport me tokat shqiptare, Jovan Cvijiçi ( 1865- 1927 ) shkruante: “…për shkak të nevojës së serbëve për “ hapësirën jetësore”, Serbia duhet të dalë patjetër në Detin Adriatik dhe në një pjesë të detit shqiptar, qoftë me uzurpimin e territorit, qoftë përmes sigurimit të drejtave ekonomike dhe komunikuese për këtë hapësirë”! Po sipas, Akademikut serb, Jovan Cvijiçi mundësia më e butë, lehtë për dalje në Detin Shqiptar ishte ndërtimi i hekurudhës nëpër Luginën e Durrësit dhe të Matit…Duke shkruar për një betejë që, ushtria serbe e kishte zhvilluar dhe fituar në Lezhë, kundër ushtrisë malazeze, e cila paraprakisht kishte pushtuar këtë rajon të bregdetit shqiptar, Cvijiç konstaton se: “…u realizua një dëshirë e cila mbështetej tek i gjithë populli serb, sepse, territori shtetëror i tyre ( mendohet i serbëve, A. Z ) do të shtrihej deri te portet e Adriatikut.”!
Prandaj, e inspiruar nga akademikët serbë, nga ideologët e politikave imperialiste serbe, nga fundi i vitit 1912, ushtria serbe, përmes gjenocidit dhe krimeve mbi popullin shqiptar, fillimisht, duke bërë masakra dhe duke e pushtuar Kosovën, e kishte okupuar pjesën veriore të Shqipërisë, përveç Shkodrës . Me ato masakra, dhe krimet ndaj popullatë shqiptare, nga Kosova, nga veriu i Shqipërisë, ushtria pushtuese serbe kishte arritur të depërtonte deri në portin e Durrësit.
Historiografia serbe e pranon se, pasi u pushtua Durrësi, Fuqitë Perëndimore nuk lejuan , i bën presion Serbisë për tu tërhequr, sepse, nuk pajtoheshin që, përmes pushtimit serb të Durrësit, të përfitonte edhe aleati i tyre, Rusia ? Në një analogji mes atyre viteve dhe synimeve të sotme të Serbisë, për dalje në detin shqiptar, mund të kemi parasysh projektet më të reja serbe, për dalje në detin shqiptar?
Planet serbe, përkatësisht ruse, pra, për dalje në detin shqiptar , ishin pjesë e projekteve të politikës imperialiste serbe. Jovan Cvijiçi ishte i mendimit se, me Kongresin e Berlinit “ Serbia është tokë e rrethuar”, kurse serbët janë “ popull i burgosur”. Prandaj, sipas akademikut serb, Cvijiç, Serbia për të dalë nga ai burg, nga ai rrethim duhet medoemos të del në det, me qëllim që të pavarësohet…

Serbia, edhe në vitet e pas Luftës së Dytë Botërore, sidomos në vitet e bashkëpunimit Shqipëri – Jugosllavi, 1945 -1948, ka pasur pretendime, plane për daljen në detin shqiptar! Madje, projekti jugosllav që Shqipëria, në vitet e para të mbarimit të Luftës së Dytë Botërore, të bëhej Republikë e Shtatë e federatës jugosllave, kishte për synim, që bregdeti shqiptar, jugu i Shqipërisë të popullzohej me popullatën sllave, serbe! Në ato vite, kur, nën trysninë e jugosllavëve, serbëve, shteti shqiptar kishte pranuar që, të mos kishte dogana mes Shqipërisë dhe ish Jugosllavisë, kur, ishte arritur marrëveshje që, leku të shndërrohet në valutë të përbashkët me jugosllavët, në dinar, që, ushtria jugosllave, serbe të vendosej në Korfuzë, kufirin me Greqi, po rrezikohej si kurrë njëherë më parë, pavarësia e shtetit shqiptar! Ishte koha, ishin vitet kur përbrenda udhëheqjes së Shqipërisë, kishte një bllok të fuqishëm politik, pro jugosllav, me në krye, Ministrin e Brendshëm, Koçi Xoxe i cili, kishte bashkëpunim sekret me ish Ministrin Punëve të Brendshëm të Jugosllavisë, serbin, Aleksandar Rankoviç. Në të vërtetë, falë, prishjes së marrëdhënieve të BRSS me Jugosllavinë, ( 1948 ) dhe pastaj prishjes së marrëdhënieve të Shqipërisë socialiste me Jugosllavinë serbe, Shqipëria, nën udhëheqjen e Enver Hoxhës, me politikat kombëtare, shpëtoi nga gllabërimi serbo/jugosllav!
Politika e jashtme e Serbisë, së sotme, në raport me synimet e saja për daljen në detin shqiptar, nuk ka asnjë ndryshim mes planeve hegjemoniste serbe, të Qeverisë së Nikolla Pashiçit dhe qeverive tjera serbe, deri te Millosheviçi, Gjingjiçi, Koshtunica, Tadiçi dhe tani,Vuçiçi.
A mjafton, prandaj, së paku, ky realitet, kjo e vërtetë historike, që, të ngrihet përgjegjësia, vigjilenca e burrështetasve të sotëm shqiptarë? Ndryshe, rrezikojmë që, Serbia, në rrethanat, jo vetëm të një “Minishengeni Ballkanik” një ditë, të kërkoi qasje, jo vetëm në rrugën e Kombit, por, edhe në portin e Durrësit, të Shëngjinit, e të Vlorës…?

- Advertisement -

Më Shumë

Kastrati- Haskukës: Prizreni po kalon ditë të rënda

Prizreni po kalon ditë të rënda, pas shfaqjes së pandemisë së koronavirusit në Kosovë. Kuvendari i AAK-së në Prizren, Fatmir Kastrati, kërkon nga kryetari i...

Infermierja në Malishevë del pozitive me koronavirus, kolegët e saj ende nuk janë testuar

Në mesin e 21 të infektuarve me Covid-19 është edhe një infermiere, e cila ka qenë duke punuar në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare...

Mustafa: Nuk do t’i tërheq ministrat, është në vullnetin e Kurtit

Kryetari i LDK-së, Isa Mustafa, ka thënë se nuk do të tërheq ministrat e partisë që drejton, edhepse Qeveria është rrëzuar të mërkurën mbrëma. Ai...

Edhe 8 raste pozitive me koronavirus në Kosovë, në total 71 të infektuar

Në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK, nga 34 mostra të testuara, janë konstatuar pozitive tetë raste të reja me koronavirus. Rastet e konfirmuara pozitive,...

Kylie, nostalgji për detin nga karantina

Kylie Jenner ka ndezur temperaturat duke postuar një foto nga plazhi në bikine derisa ajo vazhdon të jetë e vetizoluar. “Do të dëshiroja që...

Qeveria, punëdhënësve: Jeni të obliguar ligjërisht që t’i kompensoni punëtorët për muajin mars

Rreth 280 mijë qytetarë që janë të punësuar në sektorin privat mund të mbesin pa paga për shkak të vendimeve që ka marrë qeveria...

Limaj ka një apel për qeverinë në detyrë të Kosovës

Kryetari i Nismës Socialdemokrate, Fatmir Limaj, i ka bërë apel qeverisë në detyrë të Kosovës që për sa kohë që Gjykata Kushtetuese nuk ka...

Në tri ditët e fundit, 10 lindje në Prizren

Në repartin e gjinekologjisë të Spitalit të Prizrenit, për tri ditë kanë ardhur në jetë 10 fëmijë. Teuta Gurgushka, udhëheqëse e Maternitetit, njofton se prej...

Këtë gjë e shkruajti nën buzë Rita Ora

Rita është shumë aktive në rrjetet sociale. Ajo së fundmi po e shijon suksesin e këngës ‘How to be lonely’, shkruan Syri Kosova. E pikërisht fjalën...

Më 28 mars 1989, në Kosovë shpërthyen protestat e mëdha kundër represionit të Serbisë

Në të gjithë Kosovën, më 28 Mars të vitit 1989, shpërthyen protestat e mëdha kundër ndryshimit të Kushtetutës së Kosovës nga parlamenti serb. Kjo datë...

Coronavirus/ Napoli konfirmon se më 25 mars u rikthehet stërvitjeve

Napoli ka konfirmuar se do t’u rikthehet stërvitjeve edhe pse Italia ka ende numrin e lartë të prekjeve e vdekjeve nga coronavirusi. Skuadra e Gennaro...

Digjet një veturë në fshatin Ratkoc të Rahovecit

Një veturë e tipit golf 2, është djegur gjatë ditës së sotme në fshatin Ratkoc të Rahovecit. Ekipet e zjarrëfiksave dhe policisë menjëherë kanë dalë...

A janë dërgesat e ushqimit dhe produktet ushqimore të sigurta gjatë pandemisë së koronavirusit

Gjatë kësaj kohe të gjithë kanë mbyllur restaurantet për shkak të pandemisë së koronavirusit. Përkundrazi, na është tënë që të porosisim online e në të...

Prizren/ Arrestohet i dyshuari pasi vodhi para në Kryqin e Kuq

Policia e Kosovës ka arrestuar një person dje në Prizren, pasi i njëjti kishte depërtuar me forcë në objektin e Kryqit të Kuq dhe...

Bota pas koronavirusit

Autor: Youval Noah Harari Njerëzimi tani po përballet me një krizë globale. Ndoshta kriza më e madhe e gjeneratës sonë. Vendimet që do të marrin...

“Joshua apo Fury? M’i sillni këtu të dy”: Boksieri ukrainas s’iu frikësohet britanikëve

Oleksandr Usyk është zotuar se do t’ua marrë titujt e botës dyshes britanike Anthony Joshua dhe Tyson Fury, në përpjekje për ta thyer dominimin...

Lajmet e Fundit

Nëse ju largojnë nga puna, ja sa muaj do t’ju paguajë Qeveria

Ministria e Financave ka njoftuar se do të mar përsipër ti paguaj për tre muajt e ardhshëm nga buxheti i shtetit, punëtorët të cuilët...

Prizren, Suharekë, Rahovec: Arrestohen pesë persona për moszbatim të “orës policore”

Pesë persona janë arrestuar për moszbatim të “orës policore”. Dy nga të arrestuarit janë nga Prizreni, dy nga Suhareka dhe një nga Rahoveci. Komunikata e policisë •...

Theret me thikë një person në Prizren

Një person është therë me thikë në Prizren. Ai ka pësuar lëndime trupore. “Është arrestuar i dyshuari , pasi që i njëjti pas një mosmarrëveshje kishte...

VV’ja e prerë: Thaçi le të mendojë datën e zgjedhjeve, nuk dërgojmë emër për Kryeministër

Lëvizja Vetëvendosje po i kërkon Presidentit Thaçi që të mendojë datën e zgjedhjeve në vend se të kërkojë emra për kryeministër të ri. Nga...

Pas tetë vjetësh, Bob Dylani rikthehet me këngë për vrasjen e Kennedyt

Kënga e parë e re e Bob Dylanit, pas plot tetë vjetësh, është një refleksion 17-minutësh për vitet ‘60 dhe për vrasjen e presidentit...