19.5 C
Prizren
E shtunë, 11 Korrik, 2020

Baraliu: Shkarkimi im i kundërligjshëm

Vendimi për shkarkimin e kryeshefit ekzekutiv të ndërmarrjes së KRU “Hidroregjioni jugor”, Besim Baraliu, po cilësohet si i padrejtë, politik dhe pa asnjë arsyetim nga vet Baraliu.

Kryeshefi i shkarkuar më 27 prill nga Bordi i përkohshëm i kësaj ndërmarrje, Besim Baraliu ka proceduar ankesë në Gjykatën Themelore të Prishtinës dhe në Inspektoratin e Punës ndaj këtij bordi për të kërkuar drejtësi, pasi sipas tij ka qenë vendim i kundërligjshëm dhe arbitrar.

Baraliu edhe pse nuk i di arsyet pse është marrë ai vendim, thotë në një intervistë për KosovaPress se gjatë periudhës sa e ka menaxhuar këtë ndërmarrje ka arritur t’i rrisë investimet në vlerë mbi 42 milionë euro dhe të hyrat nga 2.8 milionë në 5.5 milionë euro.

Ai thotë se vendimi ndaj tij për shkarkim është bërë në mënyrë të padrejtë, pa asnjë analizë dhe pa kurrfarë arsyetimi. Ndërsa, shton se deklaratat e ministres së Ekonomisë, Rozeta Hajdari janë të pabazuara, kinse nuk ka pasur performancë të mirë.

Ndërsa, nga ana financiare Baraliu thotë se për t’iu përgjigjur deklaratës se ministres Hajdari, e cila ka thënë se për çdo vit ka pasur rënie, ose performancë më e dobët nga viti 2010 deri në vitin 2020, trendi i rritjes së të hyrave nga KRU “Hidroregjioni jugor”, nga viti 2010 deri 2020 është në rritje sepse faktet e tregojnë të kundërtën.

Baraliu: Për t’iu përgjigjur ministres Hajdari, të hyrat ishin në rritje vazhdimisht

“Pres që gjyqi ta kthejë pozitive pasi që faktet janë në anën time dhe nuk kam asnjë dyshim që ata nuk do të vendosin ashtu siç është. Por, edhe në qoftë se ndryshe do të jetë, e vërteta është kjo që po e them sot. Të hyrat më 2010 kanë qenë 2 milionë e 806 mijë euro, në 2011 – 3 milionë e 293 mijë euro, pra çdo herë rritje ka pasur. Në 2012 – 3 milionë e 760 mijë euro, në 2013 – 4 milionë e 291 mijë euro, në 2014 – 3 milionë e 958 mijë, ku pak nga 2013 kemi pasur rënie. 2015 rritje prapë, 4 milionë e 92 mijë euro, 2016 – 4 milionë e 794 mijë euro, 2017 – 5 milionë e 425 mijë euro, 2018 – 5 milionë e 243 mijë euro dhe 2019 – 5 milionë e 508 mijë euro… Koeficienti i rritjes 96.29 përqind. Kjo është e vërteta e nxjerrë prej dokumenteve që kemi edhe prej auditorit të aprovuara edhe prej Zyrës Rregullative”, thotë Baraliu.

Baraliut të cilit iu ndërpre kontrata e punës porsa ishte kthyer nga Gjermania ku ishte për një kontroll mjekësor, thotë se deklaratat e ministres Rozeta Hajdari, për punën e kësaj ndërmarrje kanë qenë të pavërteta. Ndërsa, po vlerëson se fal angazhimit të tij, ka arritur t’i sigurojë Prizrenit ujë të pijes 24 orë në ditë me një cilësi të lartë.

Sipas Baraliut, Hajdari ka thënë çdo gjë të pavërtetë përpos asaj që e ka thënë auditori i përgjithshëm dhe kjo është e shpjeguar se përse ka ndodhë.

Baraliu: Ministrja Hajdari ka thënë çdo gjë të pavërtetë

“Sa i përket një deklarate që e ka dhënë ministrja e ekonomisë, Rozeta (Hajdari). Ajo ka thënë çdo gjë të pavërtetë. Ndërsa, sa i përket performacës së kompanisë, pa modesti mund të them që është njëra prej kompanive që ka pasur investime shumë të mëdha dhe ka pasur suksese të pabesueshme. Me të ardhur në vitin 2010 në këtë kompani, unë kam menduar që ka ujë në Prizren, mirëpo ujë nuk kishte pasur. Fal angazhimit tim personal dhe të gjitha stafit ‘Hidroregjini jugor’, kemi arritur që të sigurojmë sasinë e ujit për Prizren, edhe sot Prizreni ka 24 orë ujë”, deklaroi Baraliu.

Ai po e cilëson vendimin e bordit të ri dhe të përkohshëm, si një hakmarrje politike ndaj tij, po ashtu edhe ndaj kryeshefit të “Trepçës” dhe atij të KRU “Prishtina”.

Baraliu: Vendimi, një hakmarrje politike

“Kjo është një hakmarrje politike, e një politike degraduese ndaj njerëzve që punojnë më së shumti. Nuk po flas vetëm për veti po flas edhe për disa të tjerë qoftë edhe për kryeshefin ekzekutiv KRU ‘Prishtina’ dhe Prishtina sot ka ujë në saje të punës së tij dhe ekipit të tij. Po ashtu edhe për drejtorin e ‘Trepçës’ Basri Ibrahimi… Kjo është gjueti ndaj nesh, neve po na dëshirojnë vetëm vdekur. Kështu që dikujt po i pengojnë sukseset, përkundër që është dashur të vlerësohen sukseset, por kanë marrë masa për të na lënë pa bukë”, thekson ai.

Me ardhjen e tij në krye të menaxhmentit më 2010, ai deklaron se është rritë edhe cilësia 99.7 përqind, derisa shtoi se edhe qëllimi kësaj ndërmarrje ka qenë furnizimi i rregullt me ujë dhe rritja e cilësisë së ujit.

Baraliu duke prezantuar pasqyrat mbulueshmërisë së shërbimeve, pohon se një ndër investimet më të mëdha ka qenë ai për trajtimin e ujit të ndotur, që është përkrahur nga Banka Gjermane, Qeveria e Kosovës dhe Komuna e Prizrenit.

Baraliu: Deklarata e ministres Hajdari e bazuar në thash e them

“Është e pavërtetë ajo performanca, gjëja se ka qenë çdo herë negative, e thënë nga ajo ministrja, e cila edhe sigurisht nuk ka qenë e informuar dhe deklarata e saj është krejt e bazuar në thash e them. Mbulueshmëria me shërbime të ujit të pijes në përqindje: Në 2010 kur kam ardhur unë kanë qenë 50 përqind mbulueshmëria, në vitin 2011 58 përqind, 2015 67 përqind edhe 2019 dhe sot është 75 përqind. Pra, nga 50 përqind 25 për qind është rrit mbulueshërmia e shërbimeve të ujit të pijes në Prizren…(10;06) Mbulushmëria me trajtim të ujit të ndotur, më parë nuk ka pasur trajtime dhe ka qenë 0, ndërsa tash është 20 përqind, ku për herë të parë është ndërtuar impianti për ujëra të zeza në Vlashnje të Prizrenit. Është investim kapital i Bankës Gjermane dhe i Qeverisë së Kosovës, ku 12 milionë euro ka ndarë KfW, ndërsa 5 milionë Qeveria e Kosovës dhe 5 milionë komuna ka bërë shpronësimin”, pohon Baraliu.

Baraliu ka informata se një prej arsyeve të bordit, është gjoja për të gjeturat e auditorit të përgjithshëm. Megjithatë, sipas tij, raporti i përgjithshëm për vitin 2018 ka qenë me opinion të kundërt për arsye të mos regjistrimit të aseteve në ndërmarrje.

Ai thotë se rivlerësimi i aseteve ka qenë punë që është dashur të kryhet prej Qeverisë së Kosovës, respektivisht prej Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik pasi që kjo ministri është aksionare e ndërmarrjeve publike të Kosovës, respektivisht ndërmarrjes KRU “Hidroregjioni jugor”. Arsyeja është sipas Baraliut se duhet që brenda tri vjetësh ose pesë vjetësh të rivlerësohen asetet. Por, me gjithë premtimin që ka dhënë ministri, nuk kanë mundur të bëjnë rivlerësimin e aseteve, e si rrjedhojë e kësaj, auditori i përgjithshëm i ka nxjerrë si të pabesueshme pasqyrat financiare.

Baraliu: Regjistrimi aseteve ishte përgjegjësi e ministrisë

Video

“Me gjithë insistimin tonë edhe bisedat që i kemi pasur me ministrin e atëhershëm Valdrin Lluka, ku janë dokumentet, janë procesverbalet që kemi bërë kërkesë të vazhdueshme për regjistrimin e aseteve pasi që ne një vit paraprak kemi pasur vërejtje nga auditori për një gjë të tillë. Për këtë punë edhe është marrë një veprim nga ana ime atëherë dhe është ndërruar drejtori financiar. Megjithatë edhe pse nuk ka qenë faj i pasqyrave financiare te drejtorit, mirëpo ka qenë edhe si sugjerim i auditorit, edhe kemi vepruar. Edhe në vitin tani që jemi kemi shpallur një tender dhe po regjistrohen asetet në mënyrë që mos me dal pasqyrat financiare të pabesueshme”, thekson Baraliu.

Ai ka numëruar edhe të arriturat e tjera që janë bërë për matjen e ujit me ujëmatës te konsumatorët në masë 100 pëqind, kurse ujë i pa faturuar gjatë menaxhimit të tij, është zvogëluar dukshëm.

Po ashtu edhe numri i konsumatorëve deri në vitin 2009, ka qenë 25 mijë e 452, ndërsa në vitin 2019 është rritë ky numër 50 mijë e 388 konsumatorë. Ndërsa, inkasimi në raport me faturimin, më 2010 është rritur 72 përqind dhe vazhdimisht deri në mars të këtij viti ka shkuar në 97 pëqind, ndërsa tash ka rënë për shkak të pandemisë dhe situata është tejet e rëndë.

Ai në fund u shpreh se e kanë ndërmend që të kërkojnë edhe dëmshpërblim për dëmin që thotë se i është shkaktuar atij personalisht me anë të këtij vendimi për shkëputje të kontratës në mënyrë të njëanshme.

Kujtojmë se në ujësjellësin “Hidroregjioni Jugor” qeveria në detyrë kishte emëruar katër anëtarë në bordin e përkohshëm, Altin Sahiti, Arieta Vula- Pozhegu, Edmond Halimi dhe Ylber Elshani, derisa ky bord menjëherë kishte shkarkuar ose shkëputur kontratën kryeshefit Besim Baraliu dhe emëruan si u.d të kryshefit Zenel Zenelin.

- Advertisement -

Më Shumë

Prizren: E keqtrajtoi gruan, një vit burgim me kusht

Gjykata Themelore e Prizrenit ka bërë shpalljen e aktgjykimit dënues ndaj të akuzuarit me iniciale G.B. nga Prizreni, për shkak të veprës penale “dhuna...

Rifillon gjykimi për korrupsion, deklarohen të pafajshëm kryeshefi i INFRAKOS-it dhe ish-zyrtarët e Komunës së Prizrenit

Kryeshefi ekzekutiv i INFRAKOS-it, Agron Thaqi, tre ish-drejtorë të Urbanizmit dhe Planifikimit Hapësinor në Komunën e Prizrenit, Sadik Paqarizi, Nijazi Kryeziu e Visar Islamaj,...

Haxhi Shala lë Nisman, i bashkohet AAK-së

Deputeti Haxhi Shala nga sot është pjesë e AAK-së. “Sot pata nderin që me z. Haxhi Shalën, deputet në Kuvendin e Kosovës, të vendosim të...

Malishevë: Ndërron jetë veterani i luftës Mehmet Kastrati, i prekur me COVID-19

Mbrëmë ka ndërruar jetë veterani i luftës, Mehmet Kastrati (1954) nga fshati Maxharrë i Komunës së Malishevës. "I ndjeri ishte i shtrirë në njërën prej...

ShBA-të kërkojnë nga Beogradi drejtësi për vëllezërit Bytyçi

Ambasada amerikane në Beograd tha të martën se drejtësia për tre vëllezërit Bytyçi, shtetas amerikanë, të vrarë në vitin 1999, është përparësi në marrëdhëniet...

Madhështia e fjalëve të fundit të Skënderbeut

Dielli, që është shëmbëllimi i Perëndisë, shkëlqen pa dallim për turkun ashtu si për të krishterin. Kushdo që këshillon për të luftuar për hir...

Basri Sejdiu: Më shkarkuan pa paralajmërim, u prek xhepi i dikujt

Bordi i SHSKUK-së e ka shkarkuar të hënën drejtorin e përgjithshëm, Basri Sejdiu. Arsyet që i ka dhënë bordi për shkarkimin e tij lidhen...

Juventus: Rekordi i ri i Cristiano Ronaldos

Cristiano Ronaldo zhvilloi një ndeshje mjaft të mirë me Juventusin në derbin ndaj Torinos, e cila u fitua nga bardhezinjtë me rezultatin e thellë...

Shtyhet gjykimi ndaj të akuzuarit për tentim vrasje, kanosje e armëmbajtje pa leje

Të merkurën, në Gjykatën Themelore të Prizrenit, ka dështuar të mbahet shqyrtimi gjyqësor kundër Florim Kallabës, i akuzuar për tentim vrasje, kanosje dhe armbajtje...

Pavarësisht pandemisë COVID-19, diaspora gjatë majit solli në Kosovë mbi 100 milionë euro

Pavarësisht pandemisë COVID-19, mërgata e Kosovës e ka thyer rekordin e dërgesave të parave në vendin tonë. Nga të dhënat e Bankës Qendrore të Kosovës...

Deri me 5 korrik, 13 persona vdiqën në Prizren nga COVID-19

Bazuar në të dhënat e Agjencisë së Menaxhimit Emergjent, prej 75 vdekjeve sa kanë qen të regjistruara deri me datën 5 korrik më së...

Donaldi jo vetëm që i nxorri sekretin Borës por tregon dhe ‘zënkën’ midis tyre

Ka mbi një vit që në media flitet për një lidhje mes Bora Zemanit dhe Donald Veshajt. Dyshja kishte preferuar mos ta bënte publike lidhjen,...

Nuk e respektoi orën policore, arrestohet një person në Prizren

  Një person është arrestuar në Prizren, pasi nuk ka respektuar orën policore të COVID-19. “Nga njësiti policor është ndaluar i dyshuari mashkull kosovar i cili...

Datat kur do të luhen ndeshjet e Championsit, kalendari deri në finalen e Lisbonës

Në Nion të Zvicrës u hodh shorti për fazën më të rëndësishme të sezonit 2019-2020 të Champions League. Aktualisht janë 4 skuadra që e kanë...

Deputeti i LDK-së Xhavit Ukaj, i vërsulet Vjosa Osmanit

Deputeti i LDK-së, Xhavit Ukaj i është vërsulur kryetares së kuvendit, Vjosa Osmanit. Menjëherë pas veprimit të tij është ndërprerë senaca e Kuvendit të Kosovës. “Ndërpritet...

Komuna e Rahovecit mban mbledhje komemorative në nderim të Sabahajdin Qeskës

Në sallën e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në përkujtim të jetës dhe veprës tani më të ndierit, Sabahajdin Qeska, (Inspektor për Çështje Komunale), komuna...

Lajmet e Fundit

Në Prizren 29 gjoba të shqiptuara ndaj bizneseve të gastronomisë

Zyrtari nga Komuna e Prizrenit, Islam Thaçi për RTV Dukagjinin ka thënë se si pasojë e mosrespektimit të masave nga objektet afariste të gastronomisë...

Prizreni me 16 raste të reja me COVID-19

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës, ka bërë të ditur se të premten në Komunën e Prizrenit janë konfirmuar 16 raste të reja...

Haxhi Avdyli ofshanë: Ah ku je katandis LDK’ja ime

Deputeti i LDK’së Haxhi Avdyli ka reaguar pas përplasjes së në Kuvend të dy anëtarëve të Lidhjes Demokratike të Kosovës. Debati sonte në Kuvend...

Flet Xhavit Ukaj, deputeti që iu vërsul Osmanit, tregon arsyen e veprimit të tij

Deputeti i Kuvendit të Kosovës nga radhët e Lidhjes Demokratike të Kosovës, Xhavit Ukaj, ka folur për Express lidhur me incidentin që ndodhi në...

Deputeti i LDK-së Xhavit Ukaj, i vërsulet Vjosa Osmanit

Deputeti i LDK-së, Xhavit Ukaj i është vërsulur kryetares së kuvendit, Vjosa Osmanit. Menjëherë pas veprimit të tij është ndërprerë senaca e Kuvendit të Kosovës. “Ndërpritet...