16.8 C
Prizren
E enjte, 18 Gusht, 2022

BE: Kosova as shtet as republikë

Flamuri i BEVëzhguesit ndërkombëtarë të Bashkimit Evropian(BE) të angazhuar për zgjedhjet lokale të mbajtura më 3 nëntor janë udhëzuar që në takime me bashkëbisedues të ndryshëm në asnjë mënyrë mos t’i referohen Kosovës si shtet ose republikë.
Për të mos u përsëritur parregullsitë në zgjedhjet lokale, si në zgjedhjet paraprake të organizuara në vend, BE ka dërguar në Kosovë mbi 100 vëzhgues.

Sipas një dokumenti të siguruar nga gazeta “Zëri” të përpiluar nga institucionet e Bashkimit Evropian, iu rekomandohet vëzhguesve të tyre që për shkak të ndjeshmërisë politike duhet t’iu përmbahen disa praktikave në bashkëbisedimet e ndryshme.

“Kur flitet për shtetin mundohuni të shmangni në takime me bashkëbiseduesit referimet për Kosovën si “shtet” ose “republikë”. Referojuni si territori i Kosovës”, thuhet mes tjerash në këtë dokument.

Ndërsa kur flitet për qytetarët, vëzhguesve u rekomandohet t’iu shmangen referimeve si qytetarë të Kosovës, por si popull i Kosovës.

Në këtë dokument po ashtu flitet edhe për emrat e vendbanimeve në Kosovë, ku u rekomandohet që të përdoren në dy gjuhë: shqip dhe serbisht.

“Kur iu referoheni emrave të vendeve, ju lutem ta keni parasysh se shumica e vendeve në Kosovë kanë emra shqip dhe serbisht.

Në raportimin tonë të jashtëm, praktika është që të vendoset emri shqiptar, i përcjellë nga emri serb si: Pejë- Peç, përveç në komunat me shumicë serbe, ku duhet të vendoset së pari emri serb, i përcjellë nga emri shqiptar si: Gracanica- Graçanicë”. /Zëri/

Më Shumë

Çmim rekord i vezëve në Kosovë

Çmimi i vezëve në Kosovë nuk ka të ndalur. Rreth 20 centë është shtrenjtuar një komplet me vezë (30 copë) vetëm në ditët e...

Sa importon nga Serbia dhe sa eksporton Kosova mallra në Serbi?

Serbia eksporton në Kosovë mallra me vlerë prej qindra miliona eurosh çdo vit. Por, në Serbi, interesimi për produkte nga Kosova është dukshëm më...

Lajmet e Fundit