8.8 C
Prizren
E mërkurë, 6 Dhjetor, 2023

Diskutohet situata e krijuar me tarifat e energjisë pas vendimit të Apelit

Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti sot do të mbajë një mbledhje.

Në këtë mbledhje do të ketë diskutim me bordin e ZRrE-së, pas situatës së krijuar nga Aktvendimi i Gjykatës së Apelit për tarifat e energjisë elektrike (kjo pikë mbahet me dyer të mbyllura më kërkesë të bordit të ZRrE-së).

Po ashtu në këtë mbledhje do të bëhet edhe shqyrtimi i raportit me amendamente për projektligjin për markat tregtare. Mbledhja e Komisionit fillon në ora 10:00.

Ndryshe javën e kaluar Gjykata e Apelit i ka dhënë të drejtë vendimit të shkallës së parë për ta pezulluar vendimin e Zyrës së Rregullatorit të Energjisë në lidhje me vendimin për tarifat e reja të energjisë elektrike.

Apeli thotë se me këtë vendim ruhet interesi publik, tarifat e reja të energjisë elektrike të cilat kanë hyrë në fuqi në shkurt të këtij viti, do të pezullohen deri në një vendim të ri të Gjykatës Themelore.

Kolegji i Gjykatës së Apelit, e ka pranuar në tërësi si të drejtë dhe të ligjshëm qëndrimin e Gjykatës së Shkallës së Parë, për shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. Gjykata po ashtu ka gjetur se shtyrja e ekzekutimit të vendimit të kontestuar me këtë padi, nuk është në kundërshtim me interesin publik, përkundrazi më së shumti i shërben ruajtjes së interesit të ekonomive familjare në Kosovë si konsumatorë shumicë të shfrytëzimit të energjisë elektrike.

Edhe KOSTT ka shprehur shqetësim për anulim të tarifave. Sipas KOSTT një gjë e tillë e rrezikon sigurinë e operimit të sistemit, marrëveshjet e tjera me institucionet ndërkombëtare si dhe arritjet në pavarësimin e operimit të Sistemit Elektro-energjetik të Kosovës, raporton RTKlive.

“Rritja e çmimit të energjisë elektrike është pasojë e krizës globale të energjisë dhe ka prekur të gjitha vendet Evropiane, andaj është i domosdoshëm reflektimi i kësaj kosto-je në të hyra shtesë”, thuhet në komunikatë. KOSTT ngre zërin për pamundësinë e mbulimit të kostove të shkaktuara dhe atyre që pritet të ndodhin nëse nuk ndërmerren masa urgjente për të adresuar çështjen e kostove të sektorit qoftë përmes rritjes se tarifave apo subvencionimit.

“Nëse nuk ndodhin këto veprime atëherë do të rrezikohet siguria e furnizimit me energji elektrike në vend, do të aplikohet masa për reduktimin e konsumit si dhe rrezikohet seriozisht Marrëveshja e Kyçjes KOSTT/ENTSO-E”, përfundon komunikata.

Për vendimin e Apelit partitë opozitare kanë vlerësuar se ky vendim është i drejt dhe se shkon në dëm të qytetarëve të Kosovës. Opozita ka kërkuar edhe shkarkimin e bordit të ZRRE-së, e cili sipas opozitarëve ka marrë vendime kundër interesit publik.RTK

Më Shumë

Arrestohen dy të mitur, vodhën një televizor në një shkollë në Suharekë

Dy të mitur janë arrestuar sot në Suharekë nën dyshimin se kanë qenë të përfshirë në një rast vjedhje. Në njoftim thuhet se L.G 14-vjeçar...

Kush është ish i burgosuri “i rrezikshëm” që u kap sot për grabitjen e argjendarisë në Suharekë

Një i vdekur, një i plagosur e dy të arrestuar është bilanci i operacionit të sotëm policor për rastin e grabitjes së armatosur në...

Lajmet e Fundit