3.8 C
Prizren
E martë, 29 Nëntor, 2022

Nesër akrepat kthehen një orë mbrapa, mund të flini një orë më shumë

Nesër akrepat kthehen një orë mbrapa, mund të flini një orë më shumë
32 minuta më parë

Që nga nesër, ora do kthehet një orë mbrapa, saktësisht nga ora 03:00 në orën 02:00 të mëngjesit, siç ndodh në çdo të diele të fundit të tetorit.

Kalimi nga koha verore në atë dimërore, që shënon ardhjen e periudhës së dimrit, sjellë avantazhe dhe disavantazhe.

Ditën e parë, të gjithë njerëzit mund të shijojnë një orë gjumë shtesë, ndërkohë që në përgjithësi dita do të jetë më e shkurtë, ndërsa nata më e gjatë.

Ndërrimi i orës u prezantua për herë të parë në Evropë në vitin 1916, kur Gjermania, atëherë ende në luftë, po përpiqej të reduktonte konsumin e qymyrit.

Shumica e vendeve fqinje, si Britania e Madhe, SHBA dhe Australia, ndoqën shembullin.

Praktika u braktis kryesisht në Evropë pas Luftës së Dytë Botërore, por u përhap edhe një herë në vitet 1970 për shkak të mungesës së naftës.

Një numër studimesh kanë treguar që atëherë se ndikimi i tij në konsumin e energjisë tani është i papërfillshëm falë përparimeve në teknologji.

Më Shumë

Lajmet e Fundit