7.8 C
Prizren
E martë, 23 Prill, 2024

Një enciklopedi anglisht kundër asaj maqedonase

43251_1Muzafer Korkuti është kryetari i ri i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë që prej ditës së djeshme. Ai është zgjedhur në mënyrë unanime duke marrë për këtë post 31 vota. Lajmi është bërë i ditur përmes një njoftimi për shtyp. Sipas këtij të fundit, zëvendëskryetar i Akademisë u zgjodh Gudar Beqiraj, që deri dje, ishte kryetar i saj. Praktikisht, kryetari dhe nënkryetari aktual, kanë ndërruar postet me njëri-tjetrin. Ndërkaq, drejtues i Seksionit të Shkencave Shoqërore e Albanologjike është zgjedhur Ethem Likaj, pas daljes në pension të Emin Rizës. Në votim kanë munguar 6 akademikë, të cilët duket se nuk kanë qenë të pranishëm për arsye personale.

Një ditë pas zgjedhjeve, pyetjet që shtrohen janë të shumta. Cila do të jetë udha e re e Akademisë së Shkencave? A do mundet ajo t’iu rikthehet kohëve të lavdisë, pas vitesh të tëra në një pozicion honorifik, që për shumë intelektualë ka qenë në fakt degradim i institucionit më të lartë shkencor në vend? Kryetari i ri i saj, prof.Muzafer Korkuti, shpalos platformën e vet në një intervistë për “Gazeta Shqiptare”.
Mësohet se, votimi u bë pa diskutim ndërsa në ditët në vijim të gjithë akademikët do të mblidhen për të diskutuar problemet që ka institucioni dhe disa çështje të strukturës së tij e po ashtu, edhe për statutin e akademisë.

Profesor, cilat do të jenë përparësitë tuaja në krye të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë?
Çështja themelore për mua mbetet rritja e nivelit të cilësisë shkencore në të gjitha veprimtarive tona. Këtu kam parasysh botimet që janë treguesi kryesor i veprimtarisë së akademive. Gjithashtu, të njëjtën gjë synoj edhe sa i takon pjesëmarrjes në veprimtari shkencore kombëtare e ndërkombëtare. Sigurisht, do të kontribuojmë edhe në tematikat e zhvillimit të ekonomisë dhe të tjerave fusha të jetës së vendit, si edhe problemeve që kanë aktualisht historiografia dhe gjuhësia shqiptare.

Më Shumë

Mjekët shpjegojnë se çfarë ka ndodhur me Evan Ndicka

Deklarata e Roma-s ka bërë të qartë se Evan Ndicka nuk kishte ndonjë patologji kardiake, ndaj dhimbjet e gjoksit dhe vështirësitë në frymëmarrje i...

Ambasada britanike në Beograd e informuar për arrestimin e Sadik Durakut

Ambasada e Britanisë së Madhe në Beograd është e informuar për arrestimin në Serbi të shtetasit të saj Sadik Duraku, me origjinë nga Kosova. Siç...

Lajmet e Fundit