3.8 C
Prizren
E mërkurë, 6 Dhjetor, 2023

Të amnestosh një kriminel është vetëvrasje

Ali HerticaMr.Ali Hertica

Tani  si  kanë ndërgjegjëje  pushtetarët dhe të gjithë ata që  votuan Ligjin për amnistinë, t’i vizitojnë varrezat dhe familjet e dëshmorëve, derisa vrasësve të tyre ua falën krimin”?!!

Falja është megjithatë një aspekt i moralit personal e të gjithëve dhe nuk do të jetë pjesë e politikës, I kufizuar me virtytet më modeste politike të tilla si toleranca dhe respekti për ligjin? Përpjekjet tona për të arritur pajtimin. Ka falje në emër të grupeve të tjera  të mundura. Kush është i autorizuar për të thirrur për falje?  Ju mund të keni vënë presion mbi viktimat për të falur çfarë janë efektet sociale dhe politike të përdorimit të faljes në domenin publik?

Amnesti është i përjashtuar ose revokimi i ndjekjes për vepra të caktuara nga autoriteti më i lartë i një shteti. Fjala Amnistia vjen nga greqishtja , amnesti ose harresë.  Veprimet e dikujt të zbulohet nga një amnisti në qoftë se ajo ishte në harresë dhe kështu të zhduket krejtësisht.  Një amnisti kolektive është quajtur gjithashtu një falje e përgjithshme.

Nuk mund të jepet amnisti për individë të caktuar apo për ata që kanë kryer një vepër të veçantë.  Amnestia madje mund të mbulojë të gjitha aktet penale në një periudhë të caktuar ose në lidhje me kushtet e caktuara që kanë qenë të angazhuar.

Ky vendim mund të përmbyset nëse një autoritet i lartë ende vendos për të ndjekur penalisht, për shembull pas një ankese nga ana e viktimës.  Arsyeja për një shkarkim është zakonisht se autoritetet kanë prioritete të tjera, ose se ata presin që provat do të provojë të jetë e pamjaftueshme. Ndërsa në  Kosova ka mijra  e mjira prova që nuk ishin  dasht të miratohet ligji për amnesti.

Një amnisti është gjithmonë një vendim i qeverisë dhe parlamentit, dhe i është dhënë zakonisht për arsye politike. Në histori është dhënë shpesh amnistinë në normalizimin e marrëdhënieve pas një revolucioni politik, luftës civile, dhe si në procesin e pajtimit, partia fitimtare jep amnisti për ata të cilët gjatë trazirave kundër kësaj partie që  kanë bërë. Kurse në Kosovë nuk ka qen ky revulucion por ka qen  një gjenocid nga pala serbe ndaj shqipterve. Kjo është  një përjashtim për drejtuesit e partisë , ose për autorët e veçanërisht të rënda (luftë) krime.

Një tjetër arsye mund të jetë, një shkallë  e ndryshimit të kuptimit të natyrës së pakëndshëm i veprimeve të caktuara.  Nëse një prej kriminalit të një vepre shfuqizon ose redukton dënimin maksimal, gjithashtu mund t’u japë amnisti  kjo është e pa logjikshëme për  qeveritarët që ti fal kriminelet e luftës që vran,masakrun,dhunun digjën e   të amnestohen të gjitha  këto krime në Kosovë është vetëvrasje e Kosovës dhe vet popullit shqiptarë.

Tani  si  kanë ndërgjegjëje  pushtetarët dhe të gjithë ata që  votuan Ligjin për amnistinë, t’i vizitojnë varrezat dhe familjet e dëshmorëve, derisa vrasësve të tyre ua falën krimin”?!!

Më Shumë

Tejkalimi i shpejtësisë/ 300 euro gjobë dhe 3 pikë negative për një shofer të Prizrenit

Policia në Prizren ka dënuar një shofer të veturës me gjobë në vlerë prej 300 euro. Po ashtu i janë hequr tri pikë të patentshoferit...

Fitojnë Ballkani e Drita, barazon Prishtina

Ballkani e ka realizuar fitoren e radhës dhe e ka forcuar pozitën e parë në tabelë. Në ndeshjen e vlefshme për Javën e gjashtëmbëdhjetë suharekasit...

Lajmet e Fundit