10.8 C
Prizren
E premte, 31 Mars, 2023

Themelohet Çmimi “Anton Çetta”

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e saj ka miratuar sot dy propozime të ministres së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi: Planin e veprimit dhe kriteret për shpërndarjen e Fondit të rimëkëmbjes, thuhet në njoftimin për media të MKRS-së.

Sipas njoftimit, MKRS pasi e ka analizuar gjendjen e tre sektorëve ka përgatitur metoda konkrete dhe kritere specifike për zbatimin e këtij vendimi për të siguruar ndarje korrekte dhe racionale të mjeteve financiare në përputhje me nevojat në terren.

Ndarja e mjeteve financiare do të bazohet në tri masa specifike në mënyrë që secilit sektor t’i ofrohet mbështetje relevante.

Masa 1 i referohet punës në praktikë për të rinjtë, të cilët do të kenë mundësinë të angazhohen në sektorin publik dhe privat duke u kompensuar me 170 € në muaj.

Masa 2 i referohet mbështetjes direkte financiare për klubet e sportit, që janë të regjistruara në federatat përkatëse sportive.

Masa 3 i referohet mbështetjes financiare për organizatat kulturore, krijuesve të pavarur dhe hulumtuesve të kulturës, rinisë dhe sportit.

Në momentin e parë që do të transferohen mjetet financiare, MKRS do të fillojë zbatimin e këtij plani.

Propozimi i dytë i kësaj Ministrie, i miratuar nga Qeveria e Kosovës, është që muaji nëntor të quhet Muaji i Anton Çetës dhe të shënohet si i tillë me një varg aktivitetesh, si vijon:

– Përurimi i veprave te Anton Çettës;

– Përurimi i Kullës se Fazli Buqollit në Raushiq (investim i Ministrisë se Kulturës, Rinisë dhe Sportit);

– Këndi i Anton Çettës – Ekspozitë në Muzeun Kombëtar të Kosovës;

– Shfaqja e emisioneve dhe dokumentareve te vjetra dhe punimi i një dokumentari të ri;

– Simpozium shkencor në Prishtinë dhe Tiranë;

– Ekspozitë e fotografive në Prishtinë dhe Tiranë (MKRS, Muzeu Kombëtar i Kosovës dhe Muzeu Historik ne Tiranë);

– Themelimi i Çmimit “Anton Çetta“

Ky propozim miratohet meqenëse viti 2020 shënon 100 vjetorin e lindjes dhe 25 vjetorin e vdekjes së prof. Anton Çettës, intelektualit të ndritur, mbledhësit të shquar të folklorit, shkrimtarit të njohur e pajtuesit të palodhur të gjaqeve. Njëkohësisht, viti 2020 shënon 30 vjetorin e pajtimit të gjaqeve, kthesës historike mbarëpopullore në Kosovë e jashtë saj, që i kontribuoi zhdukjes së hasmërive dhe shërimit të shoqërisë shqiptare e pajtimit mes njerëzve.

Më Shumë

Australiani arrestohet për pajisjen në formë të armës, e cila shërben për konsumim të marihuanës

Policia australiane ka akuzuar një burrë që dyshohet se mbante atë që dukej të ishte një pushkë sulmi AK-47 – por që doli të...

Katër raste të dhunës në familje brenda 24 orëve në Kosovë

Policia e Kosovës ka njoftuar se brenda 24 orëve të fundit në Kosovë, janë raportuar katër raste të dhunës në familje. Kështu bëhet e ditur...

Lajmet e Fundit