13.8 C
Prizren
E hënë, 4 Mars, 2024

Hoxhaj: UNMIK pengesë për anëtarësimin e Kosovës në OKB

Enver Hoxha, ministerPas arritjes së marrëveshjes Kosovë-Serbi, UNMIK-u duhet të largohet përfundimisht nga Kosova, deklaron për DW shefi i diplomacisë kosovare. Ai flet edhe për rolin e misionit të OSBE-së në zgjedhjet e tre nëntorit.

“Sipas mendimit tim, ne duhet të fillojmë një debat të ri në Kosovë sa i takon rolit që duhet ta ketë UNMIK-u në Kosovë. Unë jam i bindur që roli që ka pasur UNMIK-u në Kosovë nga qeshori i vitit 1999 deri në dhjetorin e vitit 2007 mund të cilësohet si ndër misionet më të sukseshme që ka pasur OKB-ja në të gjitha misionet nëpër botë, meqenëse, UNMIK-u ka qenë në kuadër të një organizate ombrellë në kuadër të së cilës janë krijuar parakushtet dhe ka lindur shteti i Kosovës tha ai.

Sipas tij, pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, ka pasur zhvillime të mëdha të rëndësishme që mua më bën të mendojë që UNMIK-u duhet ta përfundojë misionin e tij përfundimisht në Kosovë.

“Së pari ne kemi pasur jetësimin e planit të Marti Ahtisarit dhe largimin e ICO-së vitin e shkuar, së dyti janë 100 shtete që e kanë njohur Republikën e Kosovën dhe së treti Kosova është anëtarësuar në organizata të mëdha financiare dhe së katërti ne kemi pasur një dialog me Serbinë dhe një marrëveshje me Serbinë përmes së cilës marrëveshje Serbia e njeh sovranitetin dhe integritetin territorial të Kosovës dhe së pesti ne së shpejti do të fillojmë si shtet sovran dhe i pavarur negociatat me Bashkimin Evropian për marrëveshjen e stabilizim asociimit. Pra të gjitha këto zhvillime mua më bëjnë të mendojë se UNMIK-u duhet ta përfundojë misionin në Kosovë që është totalisht i panevojshëm i padomosdoshëm dhe se UNMIK-u duhet vetëm ta ndihmojë Kosovën që të anëtarësohet në OKB, sepse aspirata jonë e fundit si shtet është anëtarësimi në OKB. Pas anëtarësimit të Kosovës në OKB, zyrat e UNMIK-ut mund të shndërrohen në zyre të OKB-së në Kosovë, sikurse ka ndodhur në disa vende. Mendoj që është koha e fundit që anëtarët e KS-it dhe anëtarët e tjera të OKB-së të kontribuojnë në përfundimin e madatit të UNMIK-ut”, ka theksuar Hoxhaj për DW.

”Padyshim që prania e UNMIK-ut në Kosovë dhe aktivitet e tij pa një mandat, “sepse UNMIK-u për mendimin tim e ka përmbushur mandatin të cilin e ka pasur deri në dhjetor të vitit 2007”, paraqesin pengesë për anëtarësimin e Kosovës në OKB, prandaj ftesa ime është që UNMIK-u të shndërrohet në partner se si Kosova të anëtarësohet në OKB dhe KS-it dhe institucionet e tjera relevante të mendojnë se si atë buxhet që UNMIK-u e perdor në Kosovë ta perdori për vendet e tjera në botë, qoftë në Afrikë apo Azi ku ka domosdoshmëri për ndonjë prani të ndonjë misioni të OKB-së. Më së paku UNMIK-u ka një mandat, një mision dhe një rol në shtetin e pavarur të Kosovës në vitin 2013:, thekoi Hoxhaj.

Në pyetjen për një sërë skandalesh dhe shkelje të shumta nga punonjësit e shërbimit diplomatik të Kosovës, Hoxhaj tha se nuk ka dyshim që diplomacia është imazhi i gjallë i një vendi dhe “unë si ministër i Jashtëm në atë moment kur jam informuar për paraqitjen e ndonjë sjelljeje jodinjitoze të ndonjë diplomati, kam marr masa në përputhje me ligjet e Kosovës dhe kam vendosur siç ishte rasti me diplomatin në Zagreb, Urtak Hamiti për ta tërhequr në Prishtinë.

“Mendoj që një rast i tillë padyshim se e dëmton imazhin e shtetit të Kosovës, por në të njëjtën kohë për pjesë të tjera që janë raportuar në mediat kosovare mendoj se i tejkalojnë fokuset kryesore të asaj se çfarë bën politika e jashtme. Nëse raportohet në gjerësi dhe gjatësi për një shkresë dhe një e-mail të diplomatëve kosovarë dhe krijohet përshtypja e një invencioni që është skandal, unë them se rastet e tilla nuk paraqesin asnjë skandal”, deklaroi Hoxhaj.

Më Shumë

Lajmet e Fundit