-0.2 C
Prizren
E martë, 5 Dhjetor, 2023

Prizren/ 3 lëshime nga KEDS-i dhe dy nga Agjencia e Pyjeve në rastin ku kishte vdekur punëtori nga telat e rrymës

Eksperti i Sigurisë dhe Mbrojtjes në Punë, Azem Kyqyku ka thënë se ka gjetur tri lëshime nga KEDS-i dhe dy nga Agjencia Pyjore e Kosovës në ekspertizën për rastin e vdekjes së I.O nga teli i këputur i tensionit të lartë të energjisë elektrike.

Këtë konstatim Kyqyku e ka dhënë të enjten në Gjykatën Themelore në Prizren ku akuzohen KEDS dhe Qemal Mehmeti se si pasojë e moskujdesjes për linjën elektrike dhe elementeve të saj të tensionit 10 KW ka vdekur punëtori i Agjencisë së Pyjeve, I.O.

“Unë mendoj që në ekspertizë në mënyrë të qartë janë evidentuar lëshimet e KEDS-it dhe lëshimet e Agjencionit Pyjor të Kosovës. Prej këtu shihen se janë të evidentuar 3 lëshime të KEDS-it dhe dy të Agjencionit Pyjor të Kosovës”, ka thënë Kyqyku, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Fillimisht, gjykatësja Vjollca Buzhala ka njoftuar se Prokuroria ka propozuar që ekspertiza e përpiluar nga eksperti i elektro-energjitikës Rasim Sopa dhe eksperti i mbrojtjes dhe sigurisë në punë, Azem Kyqyku të cilët e kanë dhënë në çështjen civile në këtë rast të adiministrohet si provë materiale.

Ndryshe, prezent në seancë nuk ishte eksperti Sopa, për të cilin gjykatësja Buzhala tha se i njëjti përmes telefonit ka arsyetuar mungesën e tij se nuk mund të jetë prezent për shkak të gjendjes jo të mirë shëndetësore.

Eksperti Kyqyku, duke u përgjigjur në pyetjet e prokurores Elfete Purova ka thënë se në këtë rast nuk kanë dalë në vendin e ngjarjes për faktin se vendi i ngjarjes ka qenë tërësisht i ndryshuar.

Sa i përket përqindjes së përgjegjësisë në mes të KEDS dhe Agjencion Pyjor të Kosovës, eksperti Kyqyku ka thënë se këtë ia lë në vlerësim gjykatës.

Ai tha se për ekspertizën e përpiluar mendimin përfundimtar të çështjes e ka dhënë së bashku me ekspertin Sopa.

Eksperti ka pohuar se udhëheqësit e Agjencionit Pyjor në Prizren sipas skemës organizative nuk kanë organizuar si duhet kryerjen e punëve, respektivisht operacionet të fikjes së zjarri konform rregullave në punë.

Tutje, eksperti ka thënë se Agjencionit të Pyjeve të Kosovës i ka dërguar shkresë me të cilën kishte kërkuar të dhënat për pajisje personale mbrojtëse për të ndjerin I.O., punëtor i kësaj agjencie, por se nuk ka marrë përgjigje nga të njëjtit.

Pas kësaj, gjykatësja Buzhala seancën e sotme e ka ndërprerë, kurse seanca e radhës për këtë rast është caktuar të mbahet më 12 dhjetor 2023.

Ndryshe, Prokuroria Themelore në Prizren, më 5 mars 2019 ka ngritur aktakuzë ndaj personit juridik, Kompanisë Kosovare për Distribuim dhe Furnizim me Energji Elektrike- KEDS Sh.A, si dhe Qemal Mehmetit, si përgjegjës i personit juridik, për veprën penale “asgjësimi, dëmtimi apo heqja e instalimeve publike”.

Në aktakuzë thuhet se i pandehuri KEDS, si person juridik më 29 tetor 2018 si pasojë e moskujdesjes së linjës elektrike dhe elementeve të saj të tensionit 10 KW, vdiq tani i ndjeri I.O nga teli i këputur prej tensionit të lartë.

Po ashtu, në aktakuzën e Prokurorisë thuhet se i pandehuri Qemal Mehmeti në kuadër të autorizimeve për të vepruar në emër të personit juridik, si përgjegjës i rrjetit nën distriktin 10 KW në pjesën e fshatit Struzhë, nuk ka vepruar në pajisjet për instalimet, mbrojtësit e përçuesve elektrik, me ç’rast ka ardhur deri tek këputja e telit, i cili ka rënë në tokë ku ka gjetur vdekjen tani i ndjeri I.O.. /BetimipërDrejtësi

Më Shumë

Gjermania jep nënshtetësi pa kushte, ja kush përfiton më shpejt

Gjermania është në prag të një hapi të madh: Për herë të parë në historinë e saj, lejon pa kushtëzime shtetësinë e dyfishtë. Parlamenti...

Renditja e FIFA-s: Bie Shqipëria, Kosova arrin pikën historike

FIFA ka bërë përditësimin më të fundit të renditjeve të ekipeve kombëtare në bazë të performancës së tyre në pushimin ndërkombëtar të nëntorit. Shqipëria...

Lajmet e Fundit