21.8 C
Prizren
E diel, 26 Maj, 2024

FOL: Vetëm 14 lëndë kundër korrupsionit të zgjidhura nga Gjykatat

LevizjaFOL9-04Gjatë gjashtëmujorit të parë të këtij viti, janë vënë në pah mungesa serioze e zyrtarëve të lartë publik në krijimin e një Kornize efektive anti-korrupsion. Kështu thanë zyrtarë të Lëvizjes Fol, gjatë publikimit të raportit “Monitoruesi i Korrupsionit’ – Shifrat e Korrupsionit në Kosovë”.

Departamentet e Krimeve të Rënda të Prokurorive Themelore si dhe Speciale të Kosovës kanë pranuar afro 280 kallëzime penale. Nga viti i kaluar, prokuroria ka trashëguar afërsisht numër të njëjtë të kallëzimeve penale, ndërkaq në fund të periudhës raportuese kanë mbetur të pazgjidhura mbi 1100 raste.

Më mirë sipas këtij raporti nuk qëndrojnë as Gjykatat e Rregullta Themelore, të cilat kanë zgjidhur vetëm 14 lëndë nga të cilat 2 lëndë kanë përfunduar me dënim me burg. Po këto gjykata i kanë gjithsejtë 225 lëndë të pazgjidhura.

Ndërkaq, statistikat e Drejtorisë për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsion nga Policia e Kosovës, pasqyrojnë se ky Departament në gjashtë mujorin e parë të vitit ka hetuar afro 390 raste dhe ka arrestuar gjithsejtë 49 zyrtarë të ndryshëm publikë.

Më tej, Qeveria e Kosovës ka nxjerrë 183 vendime nga të cilat vetëm 1 ka qenë në “luftë” kundër korrupsion. Kenan Tora nga Lëvizja Fol, tha se statistikat mund ti vlerësojë secili në mënyrën e vet.

“Qëllimi është që këto statistika ti mundësojnë secilit që në mënyrën e vet të vlerësojë për përpjekjet e bëra apo hapësirën për përpjekje të reja në luftën kundër korrupsion, pra të paraqitet një pasqyrë që secila mund të vlerësojë në mënyrën e vet.”

Kurse sipas vlerësimit të Lëvizjes Fol, angazhimet e institucioneve në luftën kundër korrupsionit nuk janë të mjaftueshme, sepse siç tha hulumtuesi Kenan Tora, “po të ishte e mjaftueshme nuk do të ishte një gjendje kaq e keqe dhe një nivel kaq i lartë i korrupsionit sot”.

Më Shumë

Moti sot i vranët, dhe me intervale me diell

Moti sot parashihet të jetë i vranët dhe dhe me intervale me diell. Vranësirat gjatë ditës në disa vende parashihen të sjellin riga shiu, njofton...

Fondacioni Golden Eagle ndan 5,000 euro për 18 vjeçarin nga Prizreni

Fondacioni Golden Eagle ndan 5,000 Euro për 18 vjeçarin nga Prizreni, Argjend Jonuzaj dhe bën ftesë për të gjithë shqiptarët që t’u dalin në...

Lajmet e Fundit