19.8 C
Prizren
E martë, 18 Qershor, 2024

Hulumtimi i pavarur: Albin Kurti lideri bindshëm më i preferuar

AlbinKurti1205Ethet zgjedhore kanë filluar ti kapin edhe qytetarët. Kështu dy qytetarë të vendit kanë vendosur të bëjnë një hulumtim të pavarur lidhur me rezultatin zgjedhor.
Hulumtimi i Ardian Ukaj dhe Besnik Skenderi i realizuar përmes Survey Monkeys, dhe i bazuar kryesisht në shtresën urbane nxjerrë Albin Kurtin liderin më të preferuar në vend- para Hashim Thaçit dhe Isa Mustafës.

Sipas të anketuarëve për atë se cilin lider do ta votonin prinë lideri i Vetëvendosjes- Albin Kurti me 42% më shumë se lideri i PDK’së-Hashim Thaçi me 25 %, kurse krahas LDK’së-Isa Mustafa me 21.27%.

Ky hulumtim, sipas autorëve me një besueshmëri prej 95 përqind, nxjerrë PDK para LDK dhe VV dhe atë me një diferencë të vogël.

Më poshtë disa konstatime nga hulumtimi:

METODOLOGJIA E PËRDORUR
– Subjekt i hulumtimit janë të gjithë votuesit potencial për datën 8 Qershor 2014 në Kosovë, Hulumtimi është kryer në format: Primar – përmes pyetësorëve ‘moneky survey’ elektronik dhe letër; Sekondar dhe terciale – nga të dhënat zyrtare. Bërja e analizave të të dhënave të grumbulluara nga pyetësori janë realizuar përmes përdorimit të ‘excel-it’ dhe SPSS “Statistical Package for the Social Sciences“ Paketa Statestikore për shkenca shoqërore. Gjithsej, 480 persona kanë marrë pjesë në hulumtim (kryesisht zona urbane), bazuar në numrin e respodentëve, ky hulumtim në vete përbën 95% të besueshmërisë.
– Përgjigjja e të anketurëve lidhur me pjesëmarrje në zgjedhje është e lartë afro 92%, pra kjo tregon se përgjegjjësia qytetare është më e kënaqshme se sa ajo që më të vërtetë janë duke marrë pjesë në zgjedhje (në zgjedhjet e fundit parlametare, pjesëmarrja ishte me pak se 46%).
Pritëshmëria e zgjedhjeve ‘Fer’ dhe demokratike nga të anketuarit është shumë e ultë 45%, prandaj kjo është dekurajuese.
– Përderisa pritëshmëria e ndryshimeve pozitive pas zgjedhjeve të 8 Qershor’it 2014 është edhe me e ultë nën 43%. Kjo përgjigjje mohon konsiderimin se ne jemi popull me mendime pozitive, ku si duket trendi aktual venitë pozitivitetin.
– Lidhur me listat e kanditatëve për Kuvendin e Kosovës se a kanë këto lista kandidatë të mirë, të anketuarit janë përgjigjur se vetë 33% kanë, prandaj edhe besueshëria si duket është në ulje ku vërtetot tri pikat paraprake.
– Lidhur me parashikimet e rezultateve të partive për Kuvendin e Kosovës, në këtë pikë, kjo tregon se prap mandatarë do të jetë PDK-ja para LDK-së me 1.43% dhe Vetëvendosjes me 5.4%. Ky rezultate paraqet se si të anketuarit kanë pranuar informata se kush do të fitoj mandatin.
– Ndërsa sa i përket njohurive të të anketuarëve lidhur me edukimin e liderve të këtyre partive aty është paraqityr varitet i përgjigjjeve, dhe kjo njëherit tregon se sa pak qytetarët janë të informuar me edukimin e liderëve partiak. Vlenë të theksohen se në këtë çështje se vetëm Isa Mustafa i LDK’së ku e njofin për edukimin e tyre ndërsa lideret tjerë nuk e kanë të shpërndarë këtë pasuri ose info tek qytetarët.

Më Shumë

Festimet për Ditën e Çlirimit në Prizren: Shfaqje folklorike në Shadërvan

Gjatë festimeve të organizuara nga Komuna e Prizrenit me rastin e “Ditës së Çlirimit”, kishte edhe shfaqje folklorike shqiptare, turke dhe boshnjake në Prizren. Ato...

Përurohet Kalaja e UÇK-së në Vërri të Prizrenit

Në Vërri, përkatësisht në Leskovec të Prizrenit sot është bërë përurimi i Kalasë së UÇK-së. Në këtë manifestim po merr pjesë gjeneral Kudusi Lame, ish...

Lajmet e Fundit