6.8 C
Prizren
E mërkurë, 29 Mars, 2023

Këto praktika seksuale katërfishojnë rrezikun e shfaqjes së kancerit

Virusi i papilomës njerëzore (HPV) mund të infektojë gojën dhe fytin dhe të shkaktojë kancer të faringut, sipas një studimi të ri shkencor të botuar në revistën “CANCER”.

Sipas botimit, studiuesit zbuluan se seksi oral me më shumë se 10 partnerë të ndryshëm lidhet me një probabilitet 4.3 herë më të lartë të zhvillimit të kancerit oral dhe faringut.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që seksi oral është një faktor i fortë rreziku për zhvillimin e kancerit oral të lidhur me HPV.

Për të parë se si sjellja e lidhur me seksin oral mund të ndikojë shëndetin, Dr. Virginia Drake dhe kolegët në Universitetin Johns Hopkins thirrën 163 persona me kancer oral dhe faring të lidhur me HPV dhe 345  persona të tjerë pa sëmundje,  për të përfunduar  studimin.

Përveç faktorëve të tillë si koha dhe intensiteti i seksit oral, u zbulua se njerëzit që kishin partnerë më të mëdhenj se vetja në moshë dhe ata që kishin partnerë jashtëmartesor kishin më shumë gjasa të zhvillonin kancer të gojës të lidhur me HPV.

“Studimi ynë përforcon gjetjet e hulumtimeve të mëparshme duke vërtetuar se nuk është vetëm numri i partnerëve seksualë në seksin oral, por edhe faktorë të tjerë që nuk janë vlerësuar deri më tani dhe kontribuojnë në rrezikun e ekspozimit oral ndaj HPV dhe zhvillimit të mëvonshëm të kancerit.

Ndërsa incidenca e kancerit oral HPV vazhdon të rritet, ky studim siguron një vlerësim të përkohshëm të faktorëve të rrezikut për sëmundjen. Me pak fjalë, ne kemi zbuluar aspekte shtesë se si dhe pse disa njerëz mund të zhvillojnë këtë lloj kanceri, i cili mund të na ndihmojë të identifikojmë ata që janë më të rrezikuar”, thanë specialistët./Ora News/

Më Shumë

Lajmet e Fundit