8.8 C
Prizren
E diel, 14 Prill, 2024

Kuvendi në “pauzë parlamentare”

Mustafa-Haradinaj ne kuvendEdhe pse është konstituuar Kuvendi i Kosovës, nuk dihet se kur do të mblidhet për të vazhduar seancën parlamentare për zgjedhjen e tre nënkryetarëve të tjerë të Kuvendit dhe trupat e tjerë punues.

Mandati i Kuvendit, sipas nenit 11 të Rregullores së punës së Kuvendit, fillon nga dita e mbajtjes së mbledhjes konstituive, e cila mbahet brenda 30 ditëve nga dita e shpalljes së rezultateve të zgjedhjeve.

Ndërkaq, Neni 16 i Rregullores së punës së Kuvendit, pika 2 e tij, thotë se Kryetari i Kuvendit e thërret mbledhjen e Kryesisë, nëse kërkohet nga një grup parlamentar ose së paku nga pesë (5) për qind, përkatësisht nga gjashtë (6) deputetë të Kuvendit.

Kurse pika tre e nenit 16 thotë se vendimet e Kryesisë merren me konsensus. Në mungesë të konsensusit vendoset me shumicë votash të atyre që votojnë.

Në rast të votave të barabarta, vendos vota e Kryetarit, dhe pika 5 thotë se Kryesia e Kuvendit, për çështje të caktuara, i fton në mbledhjet e Kryesisë edhe kryetarët e grupeve parlamentare.

Duke qenë i zgjedhur nga shumica legjitime e pjesëmarrësve në seancë konstituive dhe pranimin e detyrës së kryetarit të Kuvendit, Isa Mustafa, ka marrë me seriozitet dhe me përgjegjësi që të kryejë obligimet e marra nga përfaqësuesit legjitimë të popullit, ndërsa të premten ai ka marrë rrugën për në Kuvend për të filluar ditën e pare të punës si kryetar i Kuvendit.

Tani mbetet të shihet se cilët do të jenë hapat pasues të kryetarit të Kuvendit, Mustafa, nëse do të thërrasë mbledhje të Kryesisë para se Gjykata Kushtetuese të jep interpretimin e saj, për mandatin e tij, apo edhe do të respektojë procedurat sipas Rregullores së punës.

Thirrja e mbledhjes së Kryesisë, mbase mund të neglizhohet për faktin se pas seancës konstituive, PDK-ja, e cila u mundua të ‘kontrabandojë’ zgjedhjen e kryeparlamentarit, lëshoi sallën në shenjë proteste, meqë Grupi parlamentar LDK-AAK-Nisma, nuk kanë të drejtë të propozojnë kandidatë për kryeparlamentar, ndërsa për këtë ata tashmë i janë drejtuar Gjykatës Kushtetuese për të kërkuar ‘pezullimin’ e procedurës së zgjedhjes së kryparlamentarit.

Kjo ankesë në Gjykatën Kushtetuese, mbase mund të pengojë edhe punën e legjislativit, sikur edhe veprimin e Presidentes për të marrë vendimin për mandatarin e formimit të Qeverisë.

Mbetet të shihet se cilat do të jenë veprimet e këtyre dy institucioneve në ditët në vijim. /Botapress/

Më Shumë

Firmos te Manchester City, flet talenti shqiptar Bruno Qendro

Talenti 12-vjeçar Bruno Qendro që luan te Manchester City flet ekskluzivisht në ORA NEWS duke thënë se ka firmosur kontratë për 2 vite. "E kam...

Një qytetar në Rahovec i gjen 10 mijë euro

Një qytetar nga Rahoveci ka treguar anën e tij të lartë njerëzore. Zoti Himaj nga fshati Gexhë i ka gjetur 10 mijë euro të cilat...

Lajmet e Fundit