26.8 C
Prizren
E premte, 22 Shtator, 2023

Ndërtesa e SHKA “Agimi” shpallet aset i trashëgimisë kulturore

Ministri i Kulturës, Kujtim Gashi, më 10 tetor 2017 ka nënshkruar vendimin për Listën e Trashëgimisë Kulturore në Mbrojtje të Përkohshme.

Pjesë e kësaj liste e cila është publikuar sot, me numër rendor 935 dhe numër unik në databazë 4513, me propozimin e Kryesisë së Shoqnisë është bërë edhe ndërtesa e ShKA Agimit në Prizren.

Në propozim e Kryesisë të dorëzuar në Ministri më 25 Shtator 2017 është argumentuar se ShKA Agimi (ndërtesa dhe veprimtaria) përfaqëson këto vlera të trashëgimisë kulturore: historike, shoqërore, identiteti dhe shpirtërore, ndërsa është sugjeruar mbrojtje në dy nivele (kategori), si trashëgimi arkitekturale (ndërtesa) dhe trashëgimi shpirtërore (veprimtaria).

“Me shpalljen e ndërtesës aset i mbrojtur i trashëgimisë kulturore do të pengohet çfarëdo tentative tjetër për të dëmtuar dhe keqpërdorur me ndërtesën e ShKA Agimit, e cila përveç që është pasuri e përbashkët, në të njëjtën kohë është edhe simbol i rezistencës shoqërore dhe politike e periudhave më të vështira të vendit tonë”, thuhet në njoftimin për media të SHKA “Agimi”.

Të paktën 20 të vdekur pas përplasjes së një autobusi me një kamion në Limpopo të Afrikës së Jugut

Të paktën 20 persona besohet se kanë gjetur vdekjen kur një kamion u përplas me një autobus në Limpopo të dielën. Sipas autoriteteve, shumica e...

Ylli rrezikon të mbetet pa sponsorin kryesor për shkak të dhunës në Superkupë

Dhuna e shfaqur në turneun e Superkupës së Kosovës në basketboll rrezikon të ketë pasoja të mëdha për nikoqirin, Golden Eagle Ylli. Shaqir Palushi, që...

Lajmet e Fundit