13.8 C
Prizren
E martë, 27 Shkurt, 2024

Politika burokratike

Ali HerticaAli Hertica

Politikë burokratike qasje , qasje teorike të politikave publike që thekson bisedime të brendshëm brenda shtetit .Qasja politika burokratike argumenton se rezultatet e politikave të rezultojë nga një lojë e bisedimeve mes një grupi të vogël , të vendosur shumë të aktorëve qeveritarë . Këta aktorë vijnë në lojë me preferencat e ndryshme , aftësitë , dhe pozita të pushtetit . Pjesëmarrësit zgjedhin strategjitë dhe qëllimet politike në bazë të ideve të ndryshme të asaj që rezultatet do të shërbejë më mirë interesave të tyre organizative dhe personale . Negociata pastaj vazhdon përmes një procesi pluraliste të japin – e-prit që reflekton rregullat mbizotëruese të lojës , si dhe marrëdhëniet e pushtetit midis pjesëmarrësve . Për shkak se ky proces nuk është e dominuar nga një individ as të ngjarë të ekspertit privilegj apo vendimet racionale , ajo mund të rezultojë në rezultate jo optimale që dështojnë në përmbushjen e objektivave të ndonjë nga pjesëmarrësit individual .

Shumica diskutimet e politikës burokratike të filluar me T. Graham Allison 1969 artikull në Shkencës së Politikës Amerikane Rishikimi The , ” Modele konceptuale dhe krizën e raketave kubane , ” edhe pse kjo punë e ndërtuar mbi shkrimet më të hershme nga Charles Lindblom , Richard Neustadt , Samuel Huntington , dhe të tjerët .

Allison ofron një analizë të krizës kubane raketave që kontraston bisedime burokratike politika me dy modele të tjera të politikë-bërjes . I parë i tyre supozon se vendimet e politikës janë bërë nga një unitar , krijues vendim racional , përfaqësuar nga ” shteti ” në shumë formulime . Kështu , politika burokratike është ofruar shpesh si kundrapeshë ndaj realist apo konceptet racionaliste e vendimmarrjes Politika . Qasja e dytë alternative përshkruan politikat e të udhëhequr nga , edhe si rezultat i , procedurat e përcaktuara më parë burokratike , që lë pak hapësirë për veprim të pavarur nga ana e vendimmarrësve të nivelit të lartë . Krahasuar me këto dhe konceptimeve të tjera alternative të bërjes së politikave , modeli burokratike politika përfaqëson një tendosje të rëndësishëm dhe të veçantë të organizimit – dhe teoria e nivelit shtetëror në marrëdhëniet ndërkombëtare , teoria organizative , politikës publike dhe politikën amerikane

Ndoshta koncepti më i bindet nga modeli i politikës burokratike , dhe stenografi shumë e kanë përdorur për të përcaktuar atë , është se aktorët do të ndjekin politika që përfitojnë organizatat që ata përfaqësojnë dhe jo interesave kombëtare apo kolektive . Kjo ide , se ” ku ju qëndroni varet se ku rri ulur , ” është quajtur shpesh ligjin milje -së pas burokrat Truman kohës që shpikur fraza . Kërkesa qendrore dhe intuitive i fuqishëm i shpjegimeve burokratike politikës , kjo premisë është kritikuar për qëndrimin e saj të ngushtë të formimit të preferencës . Për shembull , kritikët vini re se ai nuk arrin të shpjegojë rolin e shumë aktorë të rëndësishëm në burokratike rastit politikës studimin origjinal të krizës së raketave kubane .

Megjithatë edhe teoricienët e hershme burokratike politikë, duke përfshirë Allison , ishin të qarta duke pranuar se faktorë të tjerë , të tilla si personaliteti , marrëdhëniet ndërpersonale , dhe qasjen në informata , gjithashtu luajnë role të rëndësishme në procesin e politikës burokratike . Për këto teoricienë , tre pyetje kyçe udhëheqin dikujt kuptuarit e lojës hartimit të politikave : ( 1 ) Kush janë aktorët ? ( 2 ) Çfarë faktorë ndikojnë pozicionin e çdo aktorit ? dhe ( 3 ) Si mund pozicionet e aktorëve të vijnë së bashku për të krijuar politikat qeveritare .

Secila nga këto maska queries një numër i pyetjeve shtesë dhe hipotezave rreth procesit burokratik politikës . Nëse aktorët janë të zgjedhur apo të emëruar , të lartë , mes të , apo të nivelit të ulët , dhe të reja në stacionet e tyre dhe në duart e vjetra të gjithë mund të ndikojnë interesat e tyre dhe pozita pazarllëk . Për shembull , aktorë , që shërbejnë si pjesë e administrimit politik të përkohshëm , të tilla si të emëruar politikë të presidentit të SHBA , mund të jetë e mundshme për të ndjekur interesat më të shkurtër -gjatë se sa do të nëpunësve civilë të karrierës me përkatësi të gjatë në këmbë organizative .

Shumë aspekte të mjedisit të politikave të ndikojë politika burokratike dinamike . Çështjet që janë shumë të spikatur dhe të dukshme për zonat kyçe , për shembull , mund të shkaktojë aktorët politikë ambicioze për të ndryshuar qëndrimet e tyre pazarllëk . Vendi në të cilin marrëveshjet merr dhomën vend – kabinetit , boardroom , mediat e lajmeve publik , dhe kështu me radhë , mund edhe privilegj i disa aktorë dhe disa interesa mbi të tjerët

Më Shumë

Policia jep detaje rreth rastit të kanosjes së dy pjesëtarëve të KFOR-it në Prizren

Policia ka dhënë detaje rreth rastit së kanosjes së dy pjesëtarëve të KFOR-it në fshatin Lubiqevë të Prizrenit. Në raport bëhet e ditur se pas...

Dukagjini do t’i bëjë ‘konak’ Lirisë

  Pas tri ndeshjeve të djeshme, elita e futbollit tonë, do të vazhdojë sot pasdite me dy sfidat e fundit të javës së 21-të. Dukagjini do...

Lajmet e Fundit