2.8 C
Prizren
E mërkurë, 29 Nëntor, 2023

Rriten çmimet për 3.3 për qind më shumë në Kosovë

Për 3.3 për qind janë rritur çmimet e produkteve në Kosovë.

Sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës “Indeksi i tërësishëm i harmonizuar i çmimeve të konsumit është më i lartë në një mesatare prej 3,3% në muajin Tetor 2023, krahasuar me muajin Tetor 2022.”

Rritja e çmimeve më së shumti është vërjetur të preimet dhe pemët por edhe të produktet për mirëmbajtjen e zakonshme të ekonomisë shtëpiake.

“Kjo kryesisht është shpjeguar me ngritjen e çmimeve të konsumit në këtë periudhë te grupet dhe nëngrupet e COICOP-it: perimet (15,9%), pemët (12,1%), mallrat dhe shërbimet për mirëmbajtjen e zakonshme të ekonomisë shtëpiake (11,1 %), gjërat dhe pajisjet tjera rekreative, kopshtet dhe manaret (8,4%), prodhimet ushqimore (7,5%), pijet joalkoolike (6,9%), sheqeri, reçeli, mjalta, çokollata dhe ëmbëlsirat (6,9%), pijet alkoolike, duhani (5,6%), rekracioni dhe kultura (5,3%), mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë (5,1%), blerja e automjeteve (4,9%), buka dhe drithërat (4,7%), restorantet dhe hotelet (4,1%), veshje dhe këpucë (3,5%), mallrat dhe shërbimet e ndryshme (3,2%), energjia elektrike, gaz dhe lendet djegëse të tjera (2,6%) dhe mishi (2,1%) me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 3,8 për qind në IHÇK-it.” – njofton ASK-ja.

Ndërkaq, sipas ASK-së, rënia e çmimve është vërejtur te vajrat dhe yndyrat, lëndët djegës si dhe qumshti, djathi dhe vezët.

“Ndërsa rënie e çmimeve vërehet te grupet dhe nëngrupet e COICOP-it: vajrat dhe yndyrat (-11,3%) , lëndët djegëse të ngurta, dru zjarri, pelet etj (-9,5%) dhe qumështi, djathi dhe vezët (-1,8%) me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej -0,5 për qind në IHÇK-it.” – thuhet në njoftim.

Më Shumë

OJQ “ Profesionistët e Lirë për Kosovën” dhe Oda Afrikë -Ballkan, me marrëveshje bashkëpunimi

Organizata Joqeveritare “ Profesionistët e Lirë për Kosovën” kanë nënshkruar memorandum bashkëpunimi me Odën Tregtare Afrikë – Ballkan. Kryetari i OJQ-së “ Profesionistët e Lirë...

Kurti pjesëmarrës në ceremoninë e ngritjes së flamurit në Vlorë me rastin e përvjetorit të pavarësisë së Shqipërisë

Në qytetin e Vlorës ka nisur ceremonia e ngritjes së flamurit me rastin e 111 vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë.   Në këtë ceremoni, përveç kryeministrit...

Lajmet e Fundit