13.8 C
Prizren
E shtunë, 1 Tetor, 2022

19 gushti – Dita Botërore e Fotografisë

Në vitin 1837, Loiuse Daguerre thuajse solli një model inovativ të fotografisë. Shpikja u prezantua si një dhuratë e çmuar për botën dhe u patentua menjëherë nga qeveria franceze. 19 gushti nga ajo ditë njihet si Dita Ndërkombëtare e Fotografisë.

Fotografia i ka fillimet tek shpikja e Dagerrotipit (Daguerreotype), një proces fotografik i zhvilluar nga Joseph Nicephore Niepce dhe Louis Daguerre në 1837, që më vonë u patentua nga qeveria franceze dhe shpikja u prezantua si ”dhuratë për botën”, më 19 gusht të 1839, ndaj kjo ditë do të njihet si Dita Botërore e Fotografisë.

Me kalimin e viteve dhe me ndihmën e jashtëzakonshme të teknologjisë, fotografia ka evoluar shumë dhe sot pothuajse të gjithë janë të pajisur me një kamerë përmes të cilës mund t’i “ngrijnë” momentet.

Në historinë e fotografisë shqiptare vlen të përmendet fototeka “Marubi”, qw përfshin fotografi të vjetra më shumë se 150 viteve, që ruhen në Shkodër.

Më Shumë

Lajmet e Fundit