1.8 C
Prizren
E enjte, 7 Dhjetor, 2023

Avokati i Popullit ka vërejtje për reformën zgjedhore

Institucioni i Avokatit të Popullit ka kundërshtime në çështje të caktuara të reformës zgjedhore, me të cilën tashmë po merret Komisioni parlamentar për legjislacion. Avokati i Popullit, Sami Kurteshi thotë se pragu i lartë zgjedhor për partitë dhe për kandidatët e pavarur dhe përfshirja e normës që vota e partisë t’i shkojë bartësit të listës, është kundër kushtetuese. Avokati i Popullit i ka dërguar dy rekomandime në Kuvend lidhur me këto çështje. Ai nuk e përjashton mundësinë që t’i drejtohet edhe Gjykatës Kushtetuese.

Pragu i lartë zgjedhor dhe bartësi i listës, mos t’i nënshtrohet votës së qytetarëve, për Avokatin e Popullit janë të papranueshme. Lidhur me këto dy çështje, Avokati i Popullit i ka dërguar dy rekomandime në Komisionin për legjislacion duke propozuar që pragu zgjedhor të ulet. Avokati i Popullit, Sami Kurteshi thotë se është antikushtetuese t’i mohohet dikujt e drejta të zgjidhet, duke vendosur prag të lartë zgjedhor.

“Jo vetëm në Kushtetutë, por në asnjë ligj nuk gjendet e drejta e dikujt që të merret vesh që dikujt tjetër t’ia kufizojë të drejtën të zgjedh, ose të zgjidhet”, tha Kurteshi për Radio Kosovën.

Avokati i Popullit ka kërkuar po ashtu që mos të ketë privilegje për bartësin e listës, që votat e partisë t’i shkojnë atij. Kurteshi thotë se kjo nuk ka të bëjë me reformë zgjedhore, por është një kthim prapa.

“Vota e hedhur t’i shkojë automatikisht kandidatit të parë në listë, është shkelje e pakuptimtë e nenit themelor të kushtetutës, barazisë para ligjit.

Sipas tij, në organizimin e brendshëm, partitë mund t’i privilegjojnë liderët e tyre, mund t’i votojnë si të duan, por jo t’i privilegjojnë kur ata dalin në zgjedhje.

“Dalja në zgjedhje, nuk është më çështje vetëm e partisë. Aty merren votat e njerëzve të shoqërisë dhe aty nuk do duhej të dallohej asnjë njeri”, tha ai.

Avokati i Popullit thotë se as Kuvendi e askush tjetër nuk jep një arsye pse ka privilegje të tilla të liderit, ndërsa përsërit kërkesën e tij.

“Ky lloj i privilegjimit kundërkushtetues të hiqet nga ligjet”, tha ai.

SamiKurteshi-avokati popullitRekomandimet e Avokatit të Popullit, në mbledhjen e fundit të Komisionit parlamentar për legjislacion nuk janë marrë parasysh, por Kurteshi pret që Kuvendi të reflektojë karshi këtyre kërkesave. Në të kundërtën, ai thotë se do t’i ndërmarrë hapat tjerë.

“Në qoftë se shkon kjo më tutje, natyrisht se Avokati i Popullit do të sheh t’i ndërmarr të gjithë ata hapa që janë në kompetencën e tij. Njëri ndër ata hapa mund të jetë ngritja e çështjes në Gjykatën Kushtetuese”, tha Kurteshi.

Ndryshe, në rekomandimet që institucioni i Avokatit të Popullit i ka dërguar në Kuvend, kërkohet që partitë politike, koalicionet, iniciativat qytetare e të tjera, të kenë prag zgjedhor prej maksimum tre për qind, kurse për kandidatët e pavarur, pragu të jetë maksimum një për qind. Avokati i Popullit kërkon që edhe bartësi i listës, apo lideri i partisë, të jetë në listën e votimit, e jo vota e partisë t’i shkojë drejtpërdrejt atij, siç ndodhi në zgjedhjet e fundit lokale.

Më Shumë

LDK-ja dorëzon kallzime penale kundër drejtorëve të Komunës së Prizrenit

Lidhja Demokratike e Kosovës, dega në Prizren, ka dërguar në prokurori tre kallzime penale me pretendime për keqpërdorim të detyrës zyrtare, të autoriteteve komunale...

Dua Lipa ndahet nga i dashuri Romain Gavras

Mediat e huaja raportojnë se Dua Lipa është ndarë nga i dashuri i saj regjisori Romain Gavras pas një romance tetë mujore. Dyshja tani thuhet...

Me sytë nga shorti

Lajmet e Fundit