1.8 C
Prizren
E hënë, 4 Mars, 2024

Deputetëve të “nderuar”

Bekri S. MurselajBekri S.Murselaj
Këtë tekst po e filloj me shqetësimin tim personal si qytetar rreth zhvillimeve të fundit në vend, lidhur me votimin pro uljes së zërit të ezanit dhe këmbanës, këtij veprimi nëse i mundësohet dhe miratimi i këtij ligji nga ana e Kuvendit të Kosovës, atëherë deputetëve të Kuvendit, duhet t’ju shtrohen disa pyetje në vazhdim.

Kjo gjendje alarmante e krijuar ditëve të fundit në vend, nga ana e disa deputetëve të cilët me votën e tyre pro uljes së zërit të riteve fetare në vend mund të krijon një gjendje shqetësuese, dhe të paqëndrueshme në vend në kuptimin e mospranimit të një veprimi të tillë nga ana e pushtetit legjislativ (Kuvendi Kosovës), duke pasur parasysh shkeljen e lirive fetare në vend, ku në asnjë vend nuk ndodh një gjë e tillë.

Veprimet e ndërmarra nga Kuvendi, janë veprime që bien ndesh me të drejtën dhe lirinë fetare në vend. Por duke u nisur nga vetfakti se të gjithë deputetët që e përfaqësojnë popullin si ka mundësi të ndodh një veprim i tillë, kur të gjithë ata të “nderuar” janë pjesë e këtij populli dhe vinë nga njëri religjion (besim fetar) edhe vetë.

Në këtë tekst gjithnjë kam për qëllim që si qytetar i këtij vendi (Kosovës), të shpreh pakënaqësit personale dhe shoqërore, duke e shikuar këtë veprim të Kuvendit të Kosovës, më shumë si një tendencë të paramenduar me qëllim që të preken qytetarët tani dhe në religjion.

Ky veprim nga ana e Kuvendit, mund të prodhojë pakënaqësi të vazhdueshme te qytetarët, por një gjë duhet ta ketë parasysh organi legjislativ (Kuvendi i Kosovës) se këto “lojëra” që po bëhen në emër të qytetarëve mund të kenë efekte negative në vend.

Për t’ju shtruar disa nga pyetjet që duhet t’ju bëhen deputetëve të Kuvendit, atëherë duhet të nisemi nga kjo: Çka mund të pengojë një thirrje e ezanit apo një këmbanë? Kjo është një pyetje esenciale që duhet të përgjigjen ata deputetët e “nderuar” .

Por duhet t’ju bëhet e ditur atyre se çështja e uljes së zërit të riteve fetare, nuk prodhon zhurmë as tollovi, përveç se që rrit besimin ndaj krijuesit (Zotit).

Këta deputetë që janë të përzgjedhurit e popullit duhet ta kenë parasysh se para se ta miratojnë këtë ligj, duhet të miratojnë ligje të tjera që janë në të mirë të qytetarëve të vendit.

Nëse fillojmë dhe iu numërojmë pyetjet që duhet t’ju bëhen këtyre deputetëve që po iu pengoka kaq shumë zëri i riteve fetare, atëherë do të na dalin një varg mjaft i gjatë pyetjeve lidhur me shumë zhurma dhe pengesa që na shfaqen çdo ditë e më shumë.

O ju të “nderuar” si ka mundësi të miratohet ligji kundër pirjes së duhanit në vende publike dhe përsëri të vazhdon pirja e tij?

Si ka mundësi të mos ndalet zhurma e muzikës në lokalet natës edhe pas ores 00:00?

Si ka mundësi të gjithë ata që bëjnë vepra penale, dhe në të shumtën e rasteve gjykata të bëhet tolerante ndaj atyre që e shkelin ligjin?

Athu nuk është rrezik për qytetarët kur shumë gjëra ushqimore dhe barna farmaceutike janë me afat të skaduara?

Andaj tregohuni më të kujdesshëm ndaj këtyre dukurive që ne si qytetarë përballemi çdo ditë e më shumë me të gjitha këto parregullësi.

Këto pyetje që u parashtruan këtu janë vetëm një pjesë e pyetjeve të shumta që mund t’ju drejtohen këtyre deputetëve të “nderuar” të gjitha ligjet vetë i miratojnë dhe përsëri vetë i shkelin, prandaj si një qytetar i rëndomtë dhe gjithsesi i rëndësishëm në të drejtën e lirisë fetare jetësore, iu bëjë apel që ky ligj ndoshta është ligji i fundit që duhet miratuar, për arsye se ne si qytetarë të këtij vendi kemi nevojë për miratimin e shumë ligjeve tjera që sjellin mirëqenie dhe jetë më të mirë qytetarëve.

Anadaj edhe një herë po e theksojë se tendencat që po shfaqen nga Kuvendi Kosovës nuk janë asgjë tjetër përpos se një ikje e përgjegjësisë për të cilën janë të thirrur të punojnë, kurse kjo që po ndodh tani është vetëm një zhagitje e kohës aq sa iu ka mbetur deri në zgjedhjet e ardhshme, sepse siç po shihet vullneti i tyre për të bërë punë, në emër të cilës janë të thirrur është nën nivelin e duhur, prandaj këta po bëjnë zhurmë kinse po punohet në të mirë të qytetarëve të vendit.

Por një gjë duhet ta kenë qartë se në vend shumë ligje që janë miratuar ose nuk janë funksionale ose janë shumë pak, andaj sa do t’i ndihmoj ky ligj qytetarët e vendit, kur nuk po mund t’i ndimojnë pjesa më e madhe e ligjeve, dhe nga ana tjetër çka mund të përfitojnë institucionet dhe qytetarët nga ky ligj?

Këto janë disa pyetje që lidhen me shqetësimin tim si qytetar dhe i shumë qytetarëve të tjerëve.

 

Më Shumë

Prizreni, shembull i respektimit të të drejtave të njeriut

Kryetari i Prizrenit Shaqir Totaj priti sot Clara Sanchez, Pastor nga DGNEAR në Bruksel, përgjegjëse për programet/projektet që kanë të bëjnë me komunitetin rom,...

Siguria në Rahovec, kërkohet të rritet prania e policisë në terren

Kuvendi Komunal i Rahovecit është duke e mbajtur mbledhjen e radhës me 12 pika të rendit të ditës. Rastet e fundit të plaçkitjeve, rrahjeve...

Lajmet e Fundit