3.8 C
Prizren
E martë, 27 Shkurt, 2024

GGD kundër hapjes së Kushtetutës

GGDGrupi i Grave Deputete (GGD), ka reaguar pas disa raportimeve se kuota gjinore prej 30%, kategori kjo e rregulluar me ligj, duhet të bëhet nëpërmjet ndryshimeve kushtetuese. GGD konsideron se një tendencë e tillë po bëhet për të hapur kushtetutën për qëllime të tjera politike që nuk kanë të bëjnë me çështje gjinore.

“Shfrytëzimi i grave për të hapur Kushtetutën është i padrejtë dhe i papranueshëm. Kuota gjinore prej 30% është e rregulluar me ligj, ndërkaq neni 71 i Kushtetutës, tashmë parasheh barazinë gjinore në përfaqësimin në Kuvend. Ky parim kushtetues është përkthyer në masa konkrete të përfaqësimit, duke miratuar kështu kuotën në ligjet që kanë të bëjnë me zgjedhjet e përgjithshme dhe zgjedhjet lokale. Prandaj, tashmë nuk ka nevojë të preket Kushtetuta, për ta rregulluar këtë çështje, që tashmë është e drejtë e fituar. Për më tepër, Kushtetuta parasheh se masat afirmative të cilat kanë për qëllim arritjen e barazisë së grupeve më pak të përfaqësuara nuk konsiderohet diskriminim”, thuhet në reagimin e GGD.

Ato vlerësojnë se kuota është një nga masat afirmative që ka prodhuar rezultate jashtëzakonisht pozitive për pjesëmarrjen e gruas në politikë, që prej mandatit kur ka filluar të aplikohet. Megjithatë, ato në reagimin e tyre thonë se edhe me aplikimin e kësaj kuote, barazia gjinore nuk është arritur, meqë gratë paraqesin 50% të popullatës.

“Prandaj, gratë janë kundër betonimit të 30% në Kushtetutë, e cila pastaj nuk do të mund të ndryshohej pa votim të shumicës së dyfishtë”, thuhet në reagimin e Grupit të Grave Deputete.

Më Shumë

Grabitje nën kërcënimin e armës në një shtëpi në Ratkoc të Rahovecit

Tre persona të maskuar dhe nën kërcënimin e armës e kanë të premten pas mesnatës kanë grabitur shtëpinë e një çifti në fshatin Ratkoc...

“Adi-Plast” në Prizren, një emër i njohur në tregun e Kosovës dhe ndërkombëtar për vendosjen e dyerve dhe dritareve

Ndërmarrja “Adi- Plast” në Prizren është e specializuar në vendosjen e dyerve dhe dritareve gjermane. Me një përvojë prej 15 vjetësh, kjo ndërmarrje ka arritur...

Lajmet e Fundit