14.8 C
Prizren
E enjte, 29 Shtator, 2022

Gjuha shqipe dhe Mujë Rugova!

OpinionLavdim Klinaku

Nëse Universitet i Prishtinës nuk ka vepruar asnjëherë në formën e duhur , këtu përjashtohet veprimi i tij(Universitetit ) për t`futur si lëndë obligative “Kulturën e Gjuhës” në të gjitha fakultetet, e për të cilën gjë, ish Rektori Rugova duhet të përgëzohet , padyshim !Realisht një gjë e tillë për njerëz që vijojnë fakultete nuk do të ishte e nevojshme, për faktin se është jashtëzakonisht e mjaftueshme për dymbëdhjetë vite shkollim të nivelit fillor dhe të mesëm, që të përvetësohet një gjë e tillë . Por, duke parë nivelin e shkollimit, dhe kriteriumin e të gjitha niveleve, perfundimisht është një gjë për të cilën duhet lavdëruar ish Rektorin !

Mësimet e bëra nga cilado lëmi, nga cilido libër : Fizikë , Kimi , Biologji , Edukata fizike, e të gjitha të tjerat, nepër fakultete, e shkolla të çfarëdo niveli ; ato( librat) janë të lekturuara nga dikush , dhe si të tilla ato nuk guxojnë të kenë gabime në të shkruar. Dhe, si rezultat i saj do të duhej qe jo vetëm ata që shkruajnë, por edhe ata që lexojnë ta përvetesonin kulturën e shkrimit dhe të gjuhës, ndonëse jo 100 % (përqind). Por, këtu lind pyetja : A mos vallë këta njerëz kanë përfunduar shkollimin pa lexuar fare ? ?

Duke parë nivelin e tyre në të shkruarit e bastarduar (mjerisht), duke bërë kështu një shkarravitje ekstreme t`gjuhës , që shpesh herë nuk është e kuptueshme se cilës gjuhë realisht i takon ajo që ne po shohim; kudo , në rrugë , në restorane , hotele , lokale afariste, n`komuna, në Qeveri, në media etj etj.
Paramendojeni në epiqendër të Prishtinës, shenohet në këtë mënyrë ,rruga “ Eqrem Qabej “. I njëjti gabim përseritet në Vushtrri , tek ajo qe quhet “Portal Informativ i Komunes” përmes rrjetit social “Facebook” , me rastin e përurimit të Gjimnazit me po të njëjtin emër .

Madje, tmerri i tmerreve është, kur kjo vije nga mësimdhënësit ,e të gjitha niveleve ( duke mos perjashtuar nga kjo listë edhe një pjesë shumë te madhe të atyre në nivelin universitar ) dhe nga mediat që janë pasqyrë për opinonin . Atëhere shtrohet pyetja: ç`presim ne në te vërtetë??? Cilat janë synimet tona, kur nuk dijmë te shkruajmë si duhet ???

Para pak kohe, mua me rastisi të shihja një librezë nxënësi , në të cilën, atij, per suksesin me notën katër (4) , i ishte shkruar “Shumir” (paramendojeni) dhe jo vetëm në një vend, ku do të mund te vlerësohej si gabim nga lodhja e tepërt, por ,kur unë hap me tutje, e shoh se në te gjitha vendet është njësoj , dhe që më dha të kuptoja se nuk ka qenë ndikimi i lodhjës…por eshte në pyetje diçka tjetër! Aq rëndë e përjetova këtë, saqë gjatë bisedave me miq, si per ironi, permenda njerëzit me autoritarë të paradokohshëm që do të bëheshin nxënësit me notën katër (4), vetëm duke e zëvendësuar shkronjën ”I” me shkronjën “A”, është e kuptueshme besoj . Dhe unë, duke e parë si jo etike te njollosja “autoritetin“ e tij/saj , e mbaja në mënyrë anonime emrin për të cilin realisht flisja, rastet e tilla nuk janë të pakëta , fatëkeqësisht !

Gabimet më të shpeshta që hasim ne në mediat tona janë: mospërshtatshmëria e mbiemrit me emrin , kryesisht në numër ,e raste më të rralla janë edhe ato në gjini , disa raste që më kanë rënë në sy kohëve të fundit janë: lojtarët fundor , shfrytëzuesve shtëpiak, faktorët politik etj , Pra, është dashur që të shënohen drejt: punëtorët arsimorë, shfrytëzuesve shtëpiakë, faktorët politikë, duke ia shtuar mbiemrit shkronjën “ë” për t`i dhënë trajtën e shumësit , ashtu siç është edhe emri në rastin konkret .

Përdorimi i emrave të përgjithshëm, i titujve,gradave shkencore me shkronjë të madhe

E çka është më e rëndë , kur përdoren emrat e huaj në trajtën e pashquar , po i sjell disa shembuj për ta ilustruar në mënyrë më të detajuar : 1.Qeveria e Kosovës përshëndet deklaratën e Bush dhe Merkel. 2. Nuk u pendova që zgjodha Liverpul. 3. Emisioni u mundësua nga butik Charli. Pra , është dashur të shkruheshin : “Qeveria e Kosovës përshëndet deklaratën e Bushit dhe Merkelit” në rastin tjetër do të duhej të ishte “nuk u pendova që zgjodha Liverpulin” , dhe në shembullin e fundit “emisioni u mundësua nga butiku Charli”.

Dituria dhe shkenca, thoshte Sami Frashëri , i jep njeriut një armë në dorë, edukata e stërvitë në përdorimin e asaj arme, ndërsa njeriu që nuk është i zoti të përdorë armën, po t’i jipet në dorë mund të vrasë shokët e vet . Andaj mundohuni … ta përdorni armën si duhet, dhe ta qëlloni cakun, se, po nuk e qëlluat cakun, rënditen pasojat !!

 

Më Shumë

Vetëvendosje sot mban zgjedhjet e brendshme

Sot do të mbahen zgjedhjet e brendshme në Lëvizjen Vetëvendosje. Qendrat e vendvotimeve do të hapen në orën 10 dhe do të mbyllen në orën...

Këto fshatra e rrugë të Prizrenit do të mbesin pa rrymë

KEDS ka njoftuar për ndërprerje të energjisë elektrike në disa fshatra dhe rrugë të rajonit të Prizrenit. 29.09.2022 Punime të domosdoshme për siguri të sistemit Prizren 1. NS 110/35/10...

Lajmet e Fundit