4.8 C
Prizren
E martë, 31 Janar, 2023

Gjyqtari amerikan në Kushtetuese i jep përparësi Koalicionit LDK-AAK-Nisma

Robert CarolanNjëri nga gjyqtarët e Kushtetueses nuk është pajtuar me vendimin e sotëm. Gjykatësi Robert Carolan nuk është pajtuar më shumicën e gjykatësve dhe beson se ata kanë vendosur gabimisht për arsyet e mëposhtme:

Sipas Gjykatësit Carolan, neni 84.14 dhe 95.1, për të cilat Presidentja kishe dyshime, janë në përputhje me njëra tjetrën.

Sipas tij, nuk duhet të përzihet ligji për zgjedhjet me kushtetutë pasi që ligji për zgjedhje rregullon zgjedhjet si dhe kush mundet të marrë pjesë në zgjedhje e jo zgjedhjen e kryeministrit, ndërsa kushtetuta e përcakton koalicionin, raporton KTV.

Sipas tij, koalicioni është “një grup i njerëzve, grupeve apo vendeve që janë bashkuar për një qëllim të njëjtë”, pra nuk është e domosdoshme që të jetë koalicion parazgjedhor. Po ashtu ai thotë se edhe kjo kushtetutë sikurse korniza kushtetuese e UNMIK-ut nuk kërkon që koalicioni të jetë i regjistruar ose të ekzistojë para zgjedhjeve.

“Në katër parë zgjedhjet parlamentare paraprake asnjë parti politike nuk e ka fituar shumicën në Kuvend dhe secilën herë në këto katër raste është propozuar kandidati për kryeministër nga koalicioni i krijuar pas zgjedhjeve”, thotë Carolan.

Ai precizon se duhet lexuar mirë Kushtetuta ku thuhet se shumica e deputetëve duhet të votojnë kryeministrin dhe nëse kjo nuk ndodh në dy runde të votimit në Kuvend, atëherë duhet të shpallen zgjedhjet parlamentare.

Më Shumë

24 vjet nga masakra e kryer nga forcat serbe në Rogovë të Hasit

Sot u bënë 24 vjet nga masakra që është kryer nga forcat serbe në fshatin Rogovë të Hasit, ku ranë në pritë luftëtarë të...

Policia identifikon të dyshuarat e kërkuara për vjedhjen e një telefoni në Prizren

Policia e Rajonit të Prizrenit ka njoftuar se të dyshuarat për vjedhjen e një telefoni në një dyqan në Prizren, janë lajmëruar në stacion...

Lajmet e Fundit