Ajo që në radhë të parë e bëri shtetin shtet nuk ishin ushtarët dhe policët e vet, por këto dosje, regjistra, dokumente dhe letra. Ndonjëherë jeta jonë nuk arrinte të përputhej, siç na thanë, me të gjitha letrat që formoheshin në ato ndërtesa të vjetruara, sa herë që kishte një gabim ose një boshllëk në regjistrat e m’i të vaksinave ose, siç do të ndodhte më vonë, në dosjen time në zyrën e rekrutimit. Kjo do ta shtynte policinë ose ushtrinë të vinte dhe të më ndëshkonte. Me fjalë të tjera, burimi i vërtetë i pushtetit të shtetit nuk ishin ushtarët dhe policët, por këto të dhëna zyrtare që ishin grumbulluar gjatë qindra vjetëve.

Toni i rreptë e autoritar që morën me vete shumica e nëpunësve në këto zyra qeveritare – si dhe fakti që asgjë nuk shkoi mirë (gjithmonë dukej se ishte një gabim ose se diçka mungonte) – të gjithat e rritën perceptimin tonë se shteti ishte i fuqishëm dhe se ne ishim të dobët. Edhe pse këto të dhëna, këto masa dokumentesh ishin të destinuara të shndërroheshin në pluhur përbrenda 60 apo 70 vjetëve, prapëseprapë ishin më të forta se ne. Ndoshta kjo është arsyeja se pse fotografitë e Singhut më duken si kujtime.

Aura e përmbajtur në atë që Singh e quan punë arkivore, depërton edhe në fotot tjera të saj. Këtë e shohim më qartë në “Muzeun Bavan”, një seri broshurash të vogla të rregulluara në një kuti. Ashtu si unë, Singhut i pëlqejnë gjërat që janë të kornizuara, objektet që shihen përmes xhamit. Kur i shfletoj 26 imazhet e muzeve, vitrinave, kabineteve dhe objekteve me kornizë të mbledhura në njërën prej broshurave, “Muzeu i Vitrinës”, duket qartë se ka diçka muzeale në botën e Singhutt. Ajo dritë e butë që vjen nga regjistrat dhe nga dhomat e arkivave, si dhe një stil dhe mënyrë e veçantë e inkuadrimit, janë gjithashtu koherente me “Muzeun e zonjave të vogla”, me një seri portretesh të realizuara nga Singhu në shtëpitë e familjeve indiane.

Është thuajse një mënyrë për të përthithur plotësisht turmat e pafundme të Indisë, bllokimet e trafikut dhe trazirat e saj të pafundme, diellin e saj të fuqishëm dhe historinë e saj të veçantë; është thuajse të tërhiqesh në vendet atmosfera e të cilave është krejt e kundërt, në hapësira të mbrojtura nga xhami i mbuluar me brymë, nga tyli dhe perdet, nga dritaret e mbyllura ose gjysmë të hapura, në natë, nga mjegulla dhe hijet. Në këto hapësira – si në dhomat e vjetra të arkivave që mishërojnë historinë dhe politikën e një kombi dhe strukturën e kujtesës së tij – mund të mos jemi në gjendje të shohim kakofoninë aktuale të botës jashtë, kaosin dhe grindjet e saj. Por, ajo që ne gjejmë, të larë në një dritë të çuditshme, janë njerëz dhe objektet që janë shkëputur nga ajo botë ndërkohë që na kujtojnë po atë.

Objektet e kapura në këto imazhe duket se nxjerrin një lloj të heshtjes. Por, në fund të fundit, ajo që na kujton gjithë Indinë, si dhe të gjithë të kaluarën dhe aureolën dhe atmosferën e dhomave të arkivave, është ajo dritë e veçantë që kap me shkathtësi kamera e Singhut. Është nënshkrimi i pagabueshëm i kësaj fotografeje të madhe. /Telegrafi/