17.8 C
Prizren
E martë, 3 Tetor, 2023

KDI organizoi debat me përfaqësuesit e qytetarëve të Rahovecit

KDI rahovecInstituti Demokratik i Kosovës (KDI), ka organizuar një debat me përfaqësues të qytetarëve në fshatra dhe qytet. Driton Selmanaj (KDI) foli për nevojën e intensifikimit të debateve me grupe të ndryshme të interesit dhe përfaqësues të komunitetit. ” Organizimi i debateve është mënyra më e mirë për ushtrim të ndikimit demokratik tek organet vendimmarrëse”, tha Selmanaj.

Në këtë debat të pranishmit ngritën shqetësimin për spërkatjen e zonave endemike ku rriqrat janë më aktiv. Përfaqësuesit e fshatrave deklaruan se masat që janë ndërmarrë deri më tani nuk kanë qenë adekuate, sepse ka pasur vonesa në reagim.

Drejtoresha për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Florije Boshnjaku tha se me mjetet e buxhetit komunal janë spërkatur disa zona më të rrezikuara. “ Mirëpo kërkojmë bashkëpunim me përfaqësuesit e fshatrave dhe lagjeve të qytetit”, tha Boshnjaku.

Muharrem Tahiraga nga OJQ “Natyra, shpresë e jetës”, tha se masat e duhura evitojnë më të keqen, mirëpo kërkohet një mobilizim më i gjerë i strukturave lokale dhe atyre qendrore.Ndër shqetësimet e të pranishmëve në këtë debat ishte e dhe degradimi i shtratit të Drinit të Bardhë dhe eksploatimit pa kriter të inerteve.

Shani Hoti nga OJQ “Buzdrini”, tha se është ndërmarrë fushatë vetëdijesimi për rrezikun që vjen nga degradimi dhe në njëfarë mase ka pasur efekt pozitiv. Tashmë vendimi i MMPH për ndalimin e eksploatimit të inerteve në shtretërit e lumenjve ka ndikuar që të zvogëlohet eksploatimi, mirëpo ende mbetet shqetësim. I këtij mendimi ishte edhe Lutfi Mrasori nga Mrasori, i cili tha se në këtë rajon janë shkatërruar sipërfaqe të mëdha të tokës bujqësore. Ndërsa Shaqir Berisha përfaqësues i fshatit Nashpallë dhe inspektor në drejtorinë e Inspektoratit tha se përgjegjësia për mbrojtjen e lumenjve është e MMPH-së dhe KPMM-së, ndërsa komunat nuk kanë shumë përgjegjësi.

Naim Cahani koordinator i KDI-së në Prizren tha se dhënia e subvencioneve për bujqësi është e përkufizuar me disa kritere që në shumë raste bujqit nuk po arrijnë t’i plotësojnë. “Mbase do të ishte mirë që kjo çështje të adresohet dhe si shoqëri civile të reagojmë tek instancat përkatëse”, tha Cahani

Selajdin Haxhimurati, gjeodet tha se fragmentimi i tokave bujqësore është shqetësim për të gjithë. “ Ndarja e vazhdueshme e sipërfaqeve të tokës bujqësore pamundëson përfitimin nga subvencionet. Ndërsa do të ishte mirë që në nivel lokal të ketë kritere të tjera dhe të përfshihen edhe bujqit që kanë sipërfaqe më të vogla. Këtë e ka arritur shoqata e vreshtarëve në 0.50 ha”, tha ai.

Kapllan Gashi nga Xerxa tha se bujqit e vegjël asnjëherë nuk po arrijnë të përfitojnë nga ndihmat qeveritare. Do të ishte mirë që kriteret të përshtateshin me nevojat e bujqve.

Ndër të tjera u ngrit edhe shqetësimi i regjistrimit të mjeteve motorike bujqësore. U kërkua që regjistrimi të bëhet një herë dhe mos të jenë të detyruar të regjistrojnë traktorët vit pas viti. Kjo do të ishte lehtësi e madhe për bujqit. Ekipi lider do të përfaqësojë interesat e qytetarëve në takimet me organet lokale dhe qendrore, do të parashtrohen kërkesat dhe nevojat e qytetarëve, respektivisht banorëve të lokaliteteve rurale e urbane./ PrizrenPress.com/

 

Rrënjët çame të Mitrush Kutelit

Autor: Enver Kushi Duke botuar këtë letër, pas 32 vitesh, i bëjmë homazh emrit dhe veprës së madhe të prozatorit – shkollë të prozës shqipe,...

Prezantohet momenti i sulmit ku u vra polici Afrim Bunjaku

Drejtori i policisë, Gazmend Hoxha ka prezantuar pamje të vendit ku terroristët serbë u përgatitën për sulmin në Banjskë.   Ai gjithashtu ka prezantuar edhe momentin...

Lajmet e Fundit