7.8 C
Prizren
E enjte, 8 Dhjetor, 2022

Kur përdoret pika (.) e kur jo?

Përdorimi i pikës

Shkruan: Eroll Sejdiu

Vihet pikë në datat e plota, pas numrave që shënojnë ditën dhe muajin, por nuk vihet pikë pas numrit që shënon vitin:

09.04.2017
09.IV.2017

Mirëpo, kur muaji shënohet me fjalë, nuk ndahet nga dita dhe nga viti me asnjë shenjë pikësimi:

21 mars 2017
14 tetor 2017

Pika në shkurtimet përdoret:
a) pas shkronjës a shkronjave të para të fjalëve që shënojnë titull, gradë, mjeshtëri:
dr. (doktor), prof. (profesor), inxh. (inxhinier) etj.;

b) pas shkronjës a shkronjave të para të termave të ndryshëm, sidomos termave shkencorë të përdorur në disa fjalorë etj.:
p.sh. (për shembull ), etj. (e të tjera), khs. (krahaso), fr. (frëngjisht), ang. (anglisht ), kap. (kapitull ), mjek. (mjekësi), let. (letërsi).

c) pas shkronjës a shkronjave të para të emrave të njerëzve:
F. S. Noli, H. I. Pedersen, P. I. Çajkovski etj.

Nuk përdoret pika:

a) te shkurtimet e emërtimeve të njësive të matjeve dhe masave:
cm (centimetër), km (kilometër), a (amper), kg (kilogram), t (ton), v (volt) etj.;

b) te simbolet e elementeve kimike:
H (hidrogjen), Mg (magnez), Cl (klor) etj.;

c) te shkronjat që shënojnë pikat e horizontit:
L (lindje), P (perëndim), VP (veriperëndim)

d) tek akronimet:
RK (Republika e Kosovës), RSh (Republika e Shqipërisë), OKB (Organizata e Kombeve të Bashkuara), EKG (elektrokardiogram), FMN (Fondi Monetar Ndërkombëtar), INSTAT (Instituti i Statistikave) etj.;

e) te numrat, për të ndarë mijëshet:
433 777 000 dhe jo 433.777.000

ObserverKult

Më Shumë

A do të jetë i gatshëm Shaqiri për ndeshjen ndaj Serbisë? E zbulon trajneri i Zvicrës

Një lajm jashtëzakonisht i mirë ka ardhur së fundit nga trajneri i Zvicrës Murat Yakin në prag të ndeshjes vendimtare kundër Serbisë. Në konferencë për...

Totaj shpreh ngushëllime për vdekjen tragjike të futbollistit të Trepçës ’89

Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, ka shprehur ngushëllimet e tij klubit Trepça 89, familjes dhe shokëve të futbollistit të ri nga Mitrovica,...

Pjetër Bogdanit

Lajmet e Fundit