19.8 C
Prizren
E diel, 16 Qershor, 2024

Më 15 nëntor do të jemi 8 miliardë njerëz në Tokë

Në ose rreth datës 15 nëntor, njerëzimi do të arrijë në tetë miliardë. Tingëllon alarmante, por normat e lindshmërisë kanë rënë që nga vitet 1960. Kina dhe India, të dyja 1.4 miliardë tani, mund të tkurren në 500 milionë dhe 1 miliard, respektivisht. Nga këndvështrimi i biomasës planetare, njerëzit përbëjnë 0.01%.

Ky është një moment historik alarmues për disa, jo vetëm për shkak të numrit të madh të popullsisë së planetit, por edhe për shkak të shpejtësisë marramendëse me të cilën e kemi arritur. Në fund të fundit, na u desh e gjithë historia njerëzore deri në vitin 1804 për të arritur miliardin tonë të parë. Dhe më pas na u deshëm vetëm 123 vjet për të arritur në të dytin.

Katërfish në më pak se një shekull

Duke nisur nga viti 1927, më pak se një shekull më pas, kjo shifër tani është katërfishuar. Por rritja e popullsisë nuk është tren në arrati. Shkalla globale e fertilitetit ka rënë që nga viti 1964, nga 5 lindje për grua në pak më pak se 2.5 sot.

Si rezultat, shpejtësia e rritjes së popullsisë tashmë është ulur. Që nga viti 1960 – kur arritëm miliardin e tretë – ne kemi shtuar miliarda në një interval të qëndrueshëm, rreth një në çdo 12 deri në 14 vjet. Divizioni i Popullsisë i OKB-së parashikon që ato intervale do të zgjasin përsëri pas numrit tetë miliardësh dhe njerëzimi do të arrijë kulmin e tij – të paktën nëse flasim numerikisht – deri në fund të shekullit, në pak më pak se 11 miliardë.

Të dish që kurba përfundimisht do të anojë poshtë është një lajm i mirë dhe i mirëpritur. Ai shënon një ndryshim freskues nga kërcënimet e tjera, më të vështira për ekzistencën tonë të vazhdueshme, si ndryshimi i klimës, përhapja bërthamore dhe varfërimi i burimeve.

E gjithë kjo shërben si një hyrje e gjatë për një realizim të jashtëzakonshëm: në vend të preludeve të katastrofës, harta si këto mund të bëhen objekte të kuriozitetit në të ardhmen. Një ose dy shekuj nga tani, pasardhësit tanë, që mund të jenë banorë në një planet më pak të mbushur me njerëz, mund t’i studiojnë ata dhe të mrekullohen: “Shiko sa shumë ishim dikur!”

Më Shumë

14 vjet nga vdekja e aktorit, Bekim Fehmiu

Po mbushen 14 vjet që nga vdekja e njërës ndër figurave më të lartësuara të aktrimit shqiptar, Bekim Fehmiut. Pas vetes ai la vepra të...

Lidhja e Prizrenit, Banka e Shqipërisë publikon serinë e monedhave numizmatike

Në 10 qershor 1878 u themelua Lidhja Shqiptare e Prizrenit që përbën një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë e kombit shqiptar, duke...

Lajmet e Fundit