9.8 C
Prizren
E diel, 26 Mars, 2023

Shkolla vend i kohës së lirë dhe vend i çlodhjes

Shkruan: Adem Gavazaj 

Fjala shkollë ka prejardhje nga greqishtja e vjetër që donë të thotë vend ku kalohet koha e lirë, vend ku çlodheshin edhe mësimdhënësit edhe nxënësit.

Grekët e vjetër si paraardhës të qytetërimit perëndimor me termin shkollë kuptonin vendin ku kalohet koha e lirë, vend ku çlodheshin edhe mësimdhënësit edhe nxënësit.

Çlodheshin sepse në shkollë shkonin dhe kalonin kohen e lirë ata që kishin aftësi dhe mundësi që të ecnin pas kureshtjes, pas habis e tjera Pra, shkolla ishte vendi ku kalohej koha e lire, ku çlodheshin dhe kënaqeshin duke debatuar duke menduar për shuarjen e kureshtjeve dhe habive për të cilat preokupoheshin njerëzit e dashuruar pas dijes.

Të tilla shkolla kanë qenë Shkolla e Miletit me Talesin, Shkolla Jonjane me Heraklitin, Sholla Eleate me Parmenidin, Akademia me Platonin, Liceu me Aristotelin e tjera.

Në këto shkolla, të talentuarit, kërkonin të vërteta astronomike, matematike, gjeometrike, politike, shoqërore e tjera.

Të vërtetat e shkollave të lartcekura edhe sot janë referenca për të vërtetat tona.

Në deceniet e para të shekullit XIX revolucioni industria kërkonte punëtor më të kualifikuar, e të tillë punëtorë duhej të kualifikoheshin , kjo nevojë e industrialistëve ndikojë në hapjen e shkollave për të gjithë njerëzit dhe për të gjitha nivelet.

Këto shkolla u bënë fluide,ato ishin përziera nga nxënës me inteligjenca dhe interesa të ndryshme. industrialistët kishin nevojë për të gjithë, kjo nevojë e industrialistëve e ka vdekur natyrshëm kuptimin e fjalës shkollë që nga greqishtja që donë të thotë, vend i kohës së lirë dhe i çlodhjes.

Më nuk është kaluar koha e lirë nëpër shkolla, Më nëpër shkolla nuk janë çlodhur, por janë munduar shumë edhe shpirtërisht edhe fizikisht nxënësit nëpër to…

Më e tmerrshme ka qenë dhe është kërkesa e stafeve mësimdhënëse për njëjtësimin nxënësve, kjo kërkesë ka ngjallë dhe ngjall neveri të madhe tek nxënësit origjinal do të thoshte Adam Grant. Këtë fakt të trishtueshëm e pasqyrojnë me këngë edhe rokerët shumë të njohur të viteve 70–ta Pink floyd me këngën “teacher”.

Shkolla sot po ngecë në shpërndarjen e diturisë. Po e shpërndan shumë ngadalë diturinë. E dihet sa më shpejtë dhe sa më shumë shpërndahet dija aq ma shumë edhe rritet ajo.

Tashti shumë më shpejt, shumë më qartë dhe më mirë, këtë punë po e bëjnë mjetet e tjera të komunikimit.

Ato sot po shpërndajnë aq shumë dije sa po e habitin edhe imagjinatën e njeriut të ditur

Studiuesi Alfred Toffler për problemin e shkollës dhe mësim nxënien në shekullin të cilin po jetojmë shkruan se Shkathtësia më e madhe e shekullit 21 është si ti bëjmë nxënësit aftë që ti mësojmë, për të mësuar, për të çmësuar dhe për të mësuar përsëri.

Kjo kërkesë siç duket po e qon shkollën si institucion në fillimet e veta, kur nxënësit kënaqeshin duke kërkuar të vërtetën e tyre,nëpër shkolla, ashtu ata menaxhonin kohën e lirë dhe çlodheshin duke vepruar dhe kërkuar atë që donin.

Në fund të fundit njeriu është qenie që kënaqet dhe nuk ndihet kurrë i lodhur nëse kryen veprime që ai i dashuron.

Boll na ka orientua industria deri tashti, teknika teknologjia po na thonë orientohuni.

Më Shumë

Lajmet e Fundit