17.8 C
Prizren
E martë, 3 Tetor, 2023

IKD: Projektligji i ri i amnistisë është si përpara

 

IKD-logoInstituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), vlerëson se Qeveria e Republikës së Kosovës nuk ka adresuar problemet thelbësore që ndërlidhen me Projektligjin për Amnistinë. Gjashtë pikat e adresuara nga IKD nuk përfillen as në projektligjin e rishikuar. As ky projektligj nuk i përmbahet qëllimeve të caktuara politike. Kjo është pasojë e asaj se projektligji në fjalë prapë nuk i përmbahet principeve të përcaktuara në dokumente ndërkombëtare për zbatimin e amnistisë (raporti i komisionerit të lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut).

Projektligji i rishikuar përmban dështimet e njëjta me projektligjin i cili u debatua me 4 korrik 2013 në Parlamentin e Republikës së Kosovës, ku prapë nuk është përcaktuar data e fillimit, nuk është përcaktuar territori, nuk kemi argumentim të qëndrueshëm për veprat që do të amnistohen, mohohet e drejta për mjet efektiv ligjor, nuk janë specifikuar kategoritë e individëve, dhe nuk është bërë ndonjë kushtëzim që do e ndërlidhë këtë amnisti me të drejtën për të ditur të vërtetën, transmeton Koha.

IKD-projektligji ii amnistisëKëto janë elementet kryesore të cilat do i japin formë qëllimit dhe projektligjit në tërësi. Pa këto elemente, projektligji do të jetë i mangët dhe me qëllim të mjegulluar. Rrjedhimisht, deputetët e Kuvendit të Republikës së Kosovës duhet të kërkojnë përfshirjen e këtyre elementeve, përndryshe, projektligji më shumë do promovoj kriminalitetin në vend sesa integritetin territorial dhe integrimin e komunitetit serb në tri komunat në veri. Këto gjashtë elemente nuk do e kufizojnë aspak kërkesën e personave të cilët në mënyrë paqësore kanë bërë thirrje për rezistencë, mirëpo do i kufizoj vetëm përfitimet e personave të cilët kanë kryer krime ordinere.

Devijimet e këtij projektligji nuk i përgjigjen gjendjes në terren dhe zhvillimeve politike, por më shumë ndërlidhen me amnistinë e krimit ordiner në gjithë territorin e Republikës së Kosovës

 

Nxënësit e “Loyola-Gymnasium” marrin pjesë në vrapimin për ndërgjegjësimin ndaj kancerit të gjirit

Një grup nxënësish të “Loyola-Gymnasium”, të shoqëruar nga mësimdhënësit Liridona Krasniqi dhe Valon Bajraktari, morën pjesë dje në Prishtinë në aktivitetin “Race for the...

Haradinaj kërkon hetim ndërkombëtar për ngjarjet në veri

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Ramush Haradinaj, ka thënë se sulmi terrorist mbi Policinë e Kosovës është pjesë e skenarit të...

Lajmet e Fundit