19.8 C
Prizren
E martë, 21 Maj, 2024

Subjektet politike kanë nisur fushatën para fillimit zyrtar të saj

Afishet e partiveDerisa afrohet 3 tetori, kur zyrtarisht do të nisë fushata zgjedhore për zgjedhjet lokale të 3 nëntorit, atmosfera zgjedhore sa vjen e nxehet, e kjo vërehet në tubimet e çdoditshme që subjektet e ndryshme dhe kandidatët e tyre mbajnë në çdo komunë të Kosovës. Në këtë mënyrë, subjektet politike kanë filluar fushatën shumë kohë para fillimit zyrtar të saj. Njohësit e zgjedhjeve thonë se KQZ-ja nuk duhet të jetë tolerante ndaj sjelljeve të tilla.

Edhe dhjetë ditë na ndajnë në fillimi zyrtar i fushatës zgjedhore për zgjedhjet lokale që do të mbahen më 3 nëntor. Zyrtarisht fushata fillon më 3 tetor, por ndërkohë, partitë politike ka kohë që tashmë e kanë filluar fushatën. Ish kryeshefi i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Mazllum Baraliu thotë se gjithmonë në KQZ ka ekzistuar një tolerancë e panevojshme ndaj partive politike.

“Është një lloj tolerance e cila nuk do duhej të ndodhte për arsye se i sjellë dëm edhe procesit edhe subjektit politik, ani pse duket ndoshta profitabile dhe dobisjellëse”, tha Baraliu.

Kryetarja e KQZ-se, Valdete Daka thotë se KQZ-ja nuk mund të bëjë asgjë në këtë drejtim, ngase nuk është e sanksionuar me ligj një ndalesë e tillë. Gjithsesi Daka thotë se ndonëse zyrtarisht fillon me 3 tetor, partitë ka kohë që tashmë e kanë filluar fushatën zgjedhore.

“Po, ajo është fushatë zgjedhore, normalisht që është në kuadër të fushatës zgjedhore, por meqenëse nuk është e sanksionuar me ligj për momentin, ne nuk kemi çfarë të ndërmarrim si KQZ. Kjo mbetet në ndërgjegjen e vetë subjekteve politike dhe të kandidatëve të tyre. Për momentin ashtu është e rregulluar me ligj dhe ne e respektojmë ligjin.”, tha Daka për Radio Kosovën.

Por, ish kryeshefi i KQZ-së, Mazllum Baraliu, thotë se KQZ-ja mund të marrë masa ndaj subjekteve që zhvillojnë fushatë elektorale para fillimit zyrtar të fushatës.

“Është në dorën e KQZ-së, jo rastësisht po ju përmend dispozitat e dy ligjeve elektorale, pra rregulla zgjedhore që rregullon fushatën dhe aty parashihen detyrat e subjekteve politike, por edhe masat që mund t’i ndërmarrin organet elektorale, KQZ dhe PZAP, të janë të autorizuara që të veprojnë në rast të shkeljeve të tilla. Përndryshe, tamam puna mos të kishte mekanizma limitues të veprimeve të cilat konsiderohen fushatë para fushatës”, tha Baraliu për Radio Kosovën.

Ditë më parë, Aleanca Kosova e Re i ka bërë thirrje KQZ-së të ndërhyjë dhe sipas ligjit ta ndalojë praktikën të cilën kanë filluar ta aplikojnë disa parti politike duke filluar fushatën politike para datës së caktuar. Përgjigja e KQZ-së ka qenë negative, me arsyetimin se nuk mund ta ndalë fushatën e parakohshme të partive politike, ngase një gjë e tillë nuk është e sanksionuar me ligj.

Më Shumë

Lajmet e Fundit