13.8 C
Prizren
E diel, 1 Tetor, 2023

KMDLNJ: Mos e paragjykoni procesin ndaj “Grupit të Drenicës’’

KMDLNJ-logoShefi i Misionit për Sundim të Ligjit në Kosovë – EULEX në një intervistë në media ka folur për angazhimin e EULEX-it aktualisht në Kosovë dhe për perspektivën e këtij misioni në kohën kur po kërkohet bartja e të gjitha përgjegjësive te institucionet kosovare.

”Misioni i EULEX-it është paraparë të zgjasë deri në muajin qershor të vitit 2014. Zoti Borchard e bëri të ditur se EULEX-i do t’i mbajë disa përgjegjësi ekzekutive sidomos në rastet e krimeve të luftës duke potencuar se ky mision mund dhe do ta luaj një rol shumë më aktiv në Veri të Kosovës për shkak të ndjeshmërisë së situatës dhe pamundësisë që institucionet e Kosovës të sigurojnë një prani dhe veprimtari efektive.

Për KMDLNJ është jashtëzakonisht me rëndësi të zbardhen rastet e krimeve të luftës, fati i personave që konsiderohen si të pagjetur dhe sjellja e përgjegjësve para gjyqit në mënyrë që të marrin dënimin apo pafajësinë në përputhje me provat dhe dëshmitë e tjera. Vetëm në këtë mënyrë do të kemi një satisfakcion për viktimat, familjet e tyre por edhe përmbushje të drejtësisë si parakusht për parandalimin e krimeve të ngjashme në të ardhmen. KMDLNJ, viktimat e luftës por as të dyshuarit për krime lufte nuk i trajton sipas përkatësisë etnike por ekskluzivisht nga aspekti i të drejtave të njeriut.

Në anën tjetër KMDLNJ kërkon që edhe ndaj të dyshuarve për krime lufte, pavarësisht përkatësisë etnike dhe politike të zhvillohen hetime të pavarura, gjykim të drejtë dhe të pandikuar politikisht si dhe të krijohen mundësi për mbrojtje cilësore për të dyshuarit dhe të akuzuarit.

KMDLNj fuqishëm e refuzon paragjykimin e fajësisë apo pafajësisë si mjet të zbatimit të ligjit dhe drejtësisë. Në fakt, paragjykimi është presion mbi institucionet hetimore e sidomos për gjykatat që janë institucionet kompetente për shqiptim të dënimit apo vendim lirues për të akuzuarit.

Kur flet për “Grupin e Drenicës”, Borchard pikërisht paragjykon për procesin me vet faktin se ai deklaron se ky proces do të zgjasë shumë duke bërë me dije se të arrestuarit për aq kohë do të mbahen në paraburgim.

Për aq sa ka informatë KMDLNJ, pozita e Borchard është pozitë politike dhe ai nuk është as gjyqtar hetues, as prokuror e as kryetar i Panelit Gjyqësorë në rastin e “Grupit të Drenicës”. Prandaj, pozita e tij nuk e lejon të ndërhyjë në “Grupin e Drenicës”duke përcaktuar dinamikën e kohëzgjatjes së procesit, duke lavdëruar dëshmitarët në këtë proces por as në proceset e ngjashme.

Shefi i EULEX-it nuk duhet të ngatërrohet me punët e hetuesisë apo gjykatës sepse në këtë mënyrë qartazi llogaritet si presion në këto institucione dhe paragjykim i fajësisë. Le të vendosë gjykata për “Grupin e Drenicës” dhe të akuzuarit e tjerë ndryshe nuk mund të flasim për një gjykim të drejtë, të paanshëm dhe pa ndikime politike! Në të kundërtën mund të konsiderojmë se Borchard, si shef i EULEX-it po i shkel të drejtat e personave të privuar nga liria. Dhe se po ndikon në punën dhe vendimin e gjykatave”, thekson KMDLNJ.

Fifi dhe Ermal Fejzullahu sjellin këngën e re “Trëndafil Blu”

Filloreta Raçi – Fifi ka prezantuar së fundmi projektin e ri muzikor. Artistja nga Ferizaj ka sjell këngën e re “Trëndafil Blu” në bashkëpunim me...

Arratisja e Radojiçiqit në vitin 2018, Sylë Hoxha: Ka pasur ‘misionarë’ që t’i hiqet fletëarresti, të vijë në Kosovë

Ish kryeprokurori i Prokurorisë Themelore në Prizren, Sylë Hoxha, në emisionin “Frontal” të T7 u pyet nëse ka pasur mbështetje ose pajtim politik që...

Lajmet e Fundit