4.8 C
Prizren
E hënë, 22 Prill, 2024

Teatri ‘Nexhip Menekshe’ sjell shfaqjen ‘Hijet’

Për nder të ditës Ditën Ndërkombëtare Rome që shënohet më 8 prill Teatri Rom “Nexhip Menekshe” do të realizoj shfaqjen eksperimentale “HIJET” nga Autori dhe Regjisori Kaltrim Balaj.

Në këtë shfaqje bëhet fjalë për një muze arkeologjik që mund të ketë një ndjenjë të fuqishme emocional kur vihen në pah të dhimbshmet e kaluara të njerëzimit. Një prej këtyre historive tragjike që mund të jetë e paraqitur në një muze të tillë është holokausti. Viktimat e holokaustit ishin njerëz që vuajtën më thellë në trup dhe shpirt në një kohë kur njeriu ishte në një kërkesë të vërtetë për të ruajtur veten. Ata ishin personat që u persekutuan, u detyruan të punonin në kampet e punës dhe u vranë në kampet e koncentrimit dhe në qendrat e zhdukjes. Por shpirtrat e tyre nuk mund te zhduken asnjëherë.

Në përmbledhje, shfaqja “Hijet” në Teatrin Rom paraqet historinë emocionale dhe të dhimbshme të persekutimit dhe gjenocidit të popullit rom gjatë Holokaustit dhe ngjarjeve të tjera. Aktorët portretizojnë historitë e viktimave, duke e çuar audiencën në një udhëtim të ndjeshëm dhe sfidues në jetën e tyre. Performanca synon të promovojë ndjeshmërinë, respektin dhe tolerancën ndaj popullit rom dhe të parandalojë që ngjarje të tilla të përsëriten në të ardhmen. Megjithëse përvoja mund të jetë e dhimbshme, është thelbësore të mësosh nga historia dhe të mbrosh të drejtat e njeriut.

Në përgjithësi, performanca “Hijet” luan një rol vendimtar në promovimin e mirëkuptimit kulturor dhe harmonisë midis komuniteteve të ndryshme. Kjo eksperiencë mund të jetë e dhimbshme dhe e mundimshme, por nuk duhet harruar se kjo është një pjesë e historisë që nuk duhet të harrohet.

Më Shumë

Zyrtare: Roma konfirmon se De Rossi do të vazhdojë si trajner në 2024-25

Dan dhe Ryan Friedkin njoftojnë se Daniele de Rossi do të qëndrojë në krye të Roma-s në sezonin 2024-25. Pronarët e Roma-s, Dan dhe Ryan...

Sot votimi historik për anëtarësim të Kosovës në Këshill të Evropës

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës sot me 2/3 e votave të të gjithë deputetëve të pranishëm nga të gjitha shtetet anëtare, do të...

Lajmet e Fundit