-0.2 C
Prizren
E mërkurë, 29 Mars, 2023

Ymer Prizreni, kryeministëri i Qeverisë së parë shqiptare

Fidan Shehu, prof.

Ymer Prizreni ishte kryeministër i Qeverisë së parë shqiptare ( Shqipërisë natyrale-etnike).

Pas shuarjes së Lidhjes në vitin 1881, Ymer Prizreni strehohet në Ulqin, ndërsa familjen Perandoria Osmane ia internoi në Selanik.

Porta e Lartë i premtoi tituj, privilegje dhe lirim të familjes vetëm që ky t’i bashkëngjitet Portës së Lartë.

Në anën tjetër mbreti i Malit të Zi, Knjaz Nikolla dëshironte ta përvetësonte duke i ofruar ushqim, por Ymer Prizreni iu përgjigj: se nuk kam nevojë për ushqim, ngase më sjell vëllau im nga Prizreni.

Ymer Prizreni vritet në vitin 1886 në Ulqin nga njerëzit e mbretit të Malit të Zi, Knjaz Nikolla duke e hedhur nga një lartësi, fakt i cili është vërtetuar nga autopsia e bërë shumë vite pas vrasjes.

Ideologët vdesin për ide – bindje, por veprat e tyre nuk vdesin kurrë, siç ishte
idea e tij, kombi shqiptar.

Lidhja Shqiptare e Prizrenit më 10 qershor të vitit 1878, vulosi formësimin dhe ekzistencën e pandërprerë të kombit shqiptar.

Më Shumë

Haxhiu kërkon nga Qeveria të riprocedohet në Kuvend kërkesa për tërheqjen nga Trusti

Deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Bekim Haxhiu ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që ta riprocedojë në Kuvendin e Kosovës kërkesën e qytetarëve...

Zelensky kërkon një samit për planin e paqes

Presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky u ka kërkuar liderëve të BE-së të organizojnë një samit në një kryeqytet evropian për të diskutuar planin e tij...

Vjedhje në Rahovec

Drejtqëndrimi yt

Lajmet e Fundit