16.8 C
Prizren
E diel, 14 Gusht, 2022

Me zgjedhje ndahet Kosova!

Seremb Gjergji italiShkruan: Seremb Gjergji

Zgjedhjet lokale në Kosovë sa vijnë e behën më të nxehta, por në të njëjtën kohë më problematike. Mos-përfshirja e OSBE-së si partner i KQZ-së në organizimin e përgjithshëm do të hapë probleme të reja të ndarjes së territorit të Republikës së Kosovës. Por, angazhimi i OSBE-së si partner i Komisionit Qendror Zgjedhorë në Kosovë – OSBE, krijon një sërë lehtësimesh dhe parandalon një ndarje të territorit të vendit.

Angazhimi i OSBE-së në zgjedhjet lokale vetëm në Veri të Kosovës do të krijoi PRECEDAN ku banorët serb të kësaj pjese mund të kërkojnë edhe në të ardhmen që vetëm OSBE-ja t’i zhvilloi zgjedhjet në këtë pjesë të Kosovës. Madje më pas mund të kërkojnë që vetëm OSBE-ja të menaxhoi zgjedhjet në të gjitha zonat e banuar me serb në territorin e Republikës së Kosovës. Kështu behët ndarja!

Ekipi negociator i Kosovës dhe ekipi negociator i OSBE-së i udhëhequr nga z. Pascal Heyman për Çështjen e Zgjedhjeve duhet të gjejnë modelin më të mirë të organizimit të përbashkët të zgjedhjeve lokale si partner i barabartë. Kjo i hapë rrugën edhe Partneriteteve të ardhshme me OSBE-në – deri në anëtarësim të plotë në këtë organizatë.

Përfshirja e OSBE-së në kuadër të procesit zgjedhor si partner i KQZ-së ngërthen në vete 3 përfitime për vendin:

1. Nuk krijohet PRECEDAN i ndarjes së territorit të Kosovës ne Veri dhe Jug.
2. Zgjedhjet do të jenë demokratike dhe të njohura ndërkombëtarisht, dhe
3. Zvogëlohet mundësia e vjedhjeve apo keqpërdorimeve në zgjedhje.

Pra, përfitimet për Republikën tonë janë të shumta dhe me interes strategjik. Mbi të gjitha Kosova fiton një reputacion dhe kredibilitet ndërkombëtarë pas daljes së zymtë nga zgjedhjet e fundit.

 

(Seremb Gjergji është kandidat i pavarur për President të Kosovës)

Më Shumë

Fermerët e Anadrinisë eksportojnë rreth 1 miliion kg speca në BE

Kushte të favorshme për bujqësi po vlerësohet të ketë rajoni i Anadrinisë. Fermerë të kësaj ane tashmë kanë nisur eksportin e produkteve të tyre...

Edhe një fazë e shpërndarjes së pajisjeve bujqësore nga komuna e Rahovecit

Kryetari i Komunës së Rahovecit, Smajl Larufi, ka bërë me dije se së bashku me zyrtarët e Drejtorisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural...

Lajmet e Fundit