16.8 C
Prizren
E enjte, 28 Shtator, 2023

Mbi 2 mijë persona kanë hequr dorë nga shtetësia e Kosovës brenda gjashtë mujorit të parë të këtij viti

Krahas trendit të emigrimit nga Kosova për në vendet e Bashkimit Evropian, numër i madh i qytetarëve po heqin dorë edhe nga shtetësia.

Vetëm në gjashtë mujorin e parë të këtij viti,  janar-qershor 2022, nga shtetësia e Republikës së Kosovës kanë hequr dorë 2,210 persona.

Kështu ka bërë të ditur Ministria e Punëve të Brendshme të Kosovës, në një përgjigje me shkrim për Telegrafin.

 

“Në periudhën Janar-Qershor 2022, janë liruar nga Shtetësia e Republikës së Kosovës 2210 persona”, deklaron Ministria e Punëve të Brendshme.

Më tej nga Ministria e Punëve të Brendshme thuhet se arsyeja pse qytetarët po heqin dorën nga shtetësia e Kosovës është se shumë vende të Bashkimit Evropian, ku jetojnë ata nuk i lejojnë që t’i kenë dy shtetësi.

“Arsyet pse personat heqin dorë nga shtetësia e Republikë së Kosovës, është pasi që shumë shtete të Bashkimit Evropian nuk lejojnë dy shtetësinë përfshirë këtu edhe disa shtete që nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian”, thuhet në përgjigjen MPB-së.

Sipas kësaj ministrie ata janë të obliguar të lirohen nga shtetësitë e mëparshme, nëse dëshirojnë ta fitojnë shtetësinë e vendit përkatës.

“Duke pas parasysh që një numër i madh i shtetasve tonë jetojnë tashmë me vite në këto shtete, e një numër i madh edhe kanë lindur në këto shtete dhe si rezultat i sajë  kanë fituar të drejtën e Fitimi të Shtetësisë dhe janë të obliguar të lirohen nga shtetësia e mëparshme në rast se dëshirojnë ta fitojnë shtetësinë e atij vendi. Pra, arsyeja kryesore është ndalimi i dy shtetësisë në shumë vende”.

Sipas të dhënave, mesatarisht në vit nga shtetësia e Kosovës janë liruar më shumë se 5,000 qytetarë. Trendi i lirimit nga shtetësia ka shënuar ngritje nga viti 2014.

Vendet ku qytetarët e Kosovës kanë emigruar më së shumti gjatë viteve 2010 – 2018 janë Gjermania, Franca, Austria, Kroacia e shtete të tjera./Telegrafi/

Dhjetë vatra zjarri në rrethinën e Prizrenit

Tashmë ka shkuar në dhjetë numri i vatrave të zjarrit në fshatrat e Prizrenit. Drejtoresha për Emergjenca dhe Shpëtim e Komunës së Prizrenit, Ramize Shala,...

“Enver Hoxha, ishte fare i pashpirt”- Ish-oficeri britanik në Shqipëri rrëfen përplasjet me ish-diktatorin në frontin e luftës: Mehmet Shehu, armiku im për vdekje

Memorie.al / Gjatë Luftës së Dytë Botërore, punoi me Enver Hoxhën dhe Abaz Kupin, për organizimin e forcave antifashiste. Me rënien e “Perdes së Hekurt”, stërviti...

Fitorja e Kosovës

Lajmet e Fundit