3.8 C
Prizren
E mërkurë, 29 Nëntor, 2023

40 kongresmenë letër Obamës për pranimin e Kosovës në Partneritet për Paqe të NATO-s

NATO-samiti40 kongresmen amerikan i kanë dërguar një letër presidentit amerikan, Barack Obama, nëpërmjet sekretarit amerikan të shtetit, John Kerry, në të cilën I bëhet thirrje SHBA-së që t’ia mundësojë Kosovës pranimin në programin e Partneritetit për Paqe të NATO-s.

Gazeta Express ka siguruar këtë letër, e cila është nënshkruar nga 40 kongresmenët dhe e cila nis me sqarimin e konrgesmenit Eliot Engel, e ku thuhet:

“Derisa po afrohemi në Samitin e NATO-s për vitin 2014, është e rëndësishme që Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbështesin aspiratat e shteteve që duan integrim në Aleancë. Më veçanti, dhe si letër e autorizuar nga Republikani Turnet dhe për këtë unë dhe afër 40 kolegë të mi, kemi nënshkruar, që Shtetet e Bashkuara duhet të ofrojnë mbështetje për integrimin e Maqedonisë dhe Malit të Zi si anëtare të NATO-s në këtë vit të samitit, të inkurajojë progresin në implementimin e Aksionit të Planit për Anëtarësim për Bosnjë Hercegovinën dhe të avokojë të njëjtën për Gjeorgjinë. Gjithashtu kam bërë thirrje në letër që Shtetet e Bashkuara të Amerikës të punojnë me NATO-n në mënyrë që të sigurojnë se Kosovës do t’i ofrohet vend në programin e Partneritetit për Paqe, në të cilin janë pranuar të gjithë fqinjët, dhe në këtë mënyrë të sigurohet një anëtarësim i plotë në Aleancë”,

Në letër thuhet:

I nderuari Sekretar Kerry,

“Derisa po i afrohemi Samitit të NATO-s të vitit 2014, organizuar nga Mbretëria e Bashkuar, inkurajojmë që të vazhdoni ndihmën tuaj për procesin e zgjerimit të Aleancës, e që është një nga prioritetet kyqe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Për më tepër,ne besojmë se Shtetet e Bashkuara duhet të vazhdojnë partneritetin e ngushtë me vendet aspiruese si Gjeorgjia, Maqedonia, Mali i Zi dhe Bosnja e Hercegobiva, e gjithashtu edhe për vendet tjera të Evropës Qendrore e Lindore, të cilat kanë raporte më të ngushta me SHBA—të dhe NATO-n. Në veçanti, ju inkurajojmë të vazhdoni mbështetjen për Malin e Zi dhe Maqedoninë në këtë Samit, të vazhdoni të inkurajoni proogresin në implementimin e planit të Aksionit për Anëtarësim për Bosnjë e Hercegovinën dhe të njëjtën ta ofroni edhe për Gjeorgjinë.Përveç kësaj, ju rekomandojmë të punoni me aleatët tonë të NATO-s në Kosovë – e cila në shkurt festoon gjashtë vjetorin e pavarësisë dhe është një partner i palëkundur i Shteteve të Bashkuara, t’i bashkangjitet fqinjëve të saj si anëtare në Partneritetin për Paqe, e në këtë mënyrë ti hapet edhe rruga për anëtarësim në Aleancë.

Në 25 vjetët e fundit pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, vendet e Evropës Lindore dhe Qendrore, kanë kërkuar pavarësi, demokraci dhe partneritet me Shtetet e Bashkuara dhe NATO-n. Në përpjekjet e ndryshme të bashkëpunimit- shumica të kryesura nga NATO-e që nënkuptojnë reforma që kanë shellur rritje ekonomike, qeveri stabile dhe sundim të ligjit për miliona europianë. Dhe për dy dekadat e fundit, fryma e sigurisë kolektive e siguruar nga NATO, ka qenë themeli i stabilitetit në rajon.

Besojmë se perspektiva e anëtarësimit në NATO për grupin aktual të shteteve që aspirojnë këtë, do të forcojë edhe më tutje institucionet dhe vlerat demokratike si dhe do të rrisë stabilitetin dhe sigurinë në rajon.

Në të kundërtën, dështimi për të njohur përpjekjet e tyre do të ndikonte që të zbeheshin edhe aspiratat e këtyre vendeve si dhe reformat demokratike e poashtu do të zbehte edhe angazhimin e tyre për partneritet me institucionet Euro-Atlantike”.

Më tutje, shkruhet për situatën e krijuar në Ukrainë, për shkak të dëshirës së qytetarëve të atij vendi për t’iu afruar Evropës.

“Ne e vlerësojmë angazhimin tuaj të vazhdueshëm në NATO dhe njëherit presim një pergjigjie për çështjen e zgjerimit në samitin e vitit 2014”, përfundon letra.

Letra është nënshkruar nga kongresmenët:

Eliot L.Engel
Michael R. Turner
Bill Keating
Doug Lamborn
Mike Michaud
John Shimkus
Tom Cotton
Gary Peters
Mo Brooks
Paul Cook
Robert B. Aderholt
Alcee L. Hastings
Adam Kinzinger
Bill Shuster
Madeleine Z. Bordallo
Jim Bridenstine
William Enyart
Trent Franks
Tom Marino
Eddie Bernice Johnson
Albio Sires
William Lacy Clay
Mark Meadoës
Brett Guthrie
Candice S. Miller
Bill Pascrell
Tom Latham
Jeff Miller
John Larson
Steve Stivers
Alan Loëenthal
Billy Long
Ami Bera
Gregory Ë. Meeks
Brian Higgins
Grace Meng
Bennie G. Thompson
Kerry Bentivolio
Gerry Connolly
Frank Wolf

Më Shumë

KEDS del me njoftim se do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike në Prizren – shkak reshjet e borës

Kompania Kosovare për Distribuim me Energji Elektrike (KEDS) ka dalur me një njoftim pas reshjeve të borës në vend. KEDS ka njoftur se për shkak...

Koloneli Menger nga kontingjenti i 68-të i KFOR-it viziton “Loyola-Gymnasium”

Jemi shumë të lumtur që kemi mundur të mirëprisnim Kolonelin Menger dhe asistentin e tij nga kontingjenti i 68-të i KFOR-it në Asociacionin “Loyola...

Lajmet e Fundit