22.8 C
Prizren
E shtunë, 15 Qershor, 2024

DnV: Në veri ka edhe të plagosur, tërhiqen vëzhguesit

ismet kryeziuIsmet Kryeziu nga Demokracia në Veprim ka thënë se deri në orën 16:00 në tërë territorin e Kosovës kanë votuar mbi 35 për qind e qytetarëve të Kosovës.

Sipas tij, ka pasur incidente në disa komuna të Kosovës, por që, sipas tij, gjendja më e rëndë në orët e pasdites mbretëron në veri të vendit.

Kryeziu ka thënë se tashmë vëzhguesit e Demokracisë në Veprim janë tërhequr nga veriu meqë ata ndihen të rrezikuar nga grupet ekstreme serbe.

Kryeziu ka thënë se në disa qendra votimi ka pasur ndërhyrje të grupeve të pa autorizuara, të shtëna armësh dhe se dyshohet që ka edhe persona të plagosur.

Ai ka thënë se vëzhguesit e DnV janë tërhequr nga veriu dhe se Demokracia në Veprim nuk ka ndonjë informacion shtese se çfarë është duke ndodhur në veri të Kosovës.

Kryeziu ka thënë se shqetësuese gjatë gjithë ditës ka qenë votimi familjare dhe disa individë që kanë tentuar të votojnë disa herë.

Sipas tij, vëzhguesit e DnV nuk kanë regjistruar asnjë rast kur ndonjë person ka votuar në emër të ndonjë personi të vdekur.

Demokracia në Veprim po vazhdon monitorimin e procesit zgjedhor. Sipas raportimeve të vëzhguesve tanë, deri në orën 18:00, mbarëvajtja e procesit zgjedhor është si në vijim:

• Kushtet dhe rrethanat për votim të lirë

Bazuar në të dhënat e vëzhguesve të DnV-së deri në këtë periudhë raportuese, vlerësimi i përgjithshëm është që procesi po zhvillohet me incidente të cilat janë të izoluara dhe me ndërhyrje të shpejtë të institucioneve përgjegjëse për mënjanimin e tensioneve, të cilat kanë bërë dhe ndalimin e disa qytetarëve të përfshira në këto incidente. Vlen të theksohet se dhe pas këtyre situatave nuk ka pas nevojë të ndërhyrjes të organeve të rendit apo dhe mbylljes së ndonjë vendvotimi që do të dukej si arsye që pengon qytetarët për të votuar në mënyrë të lirshme.

Përjashtim bën situata në veriun e Mitrovicës ku në bazë të raportimeve të vëzhguesve tanë raportohet se përpos në mëhallën e Boshnjakëve, në qendrat e votimeve është ndërprerë procesi i votimit dhe raportohet se në shkollën Sveti Sava dhe në shkollën e Medicinës se grupe të personave të paautorizuara janë futur në këto qendra dhe kanë hedhur gazë lotsjellës. Gjithashtu nëpër qytet janë dëgjuar të shtëna armësh dhe dyshohet për të plagosur. Tani vëzhguesit tanë janë tërhequr nga procesi i vëzhgimit dhe ne nuk do kemi informata më të hollësishme për këtë pjesë.

• Personat e paautorizuar

Dhe pse është premtuar që angazhimi i prokurorisë, policisë dhe hetuesve do ta ndihmojë votimin e lirë dhe do të ndikojë në krijimin e një ambienti të qetë të votimit, në shumë qendra të votimit herë pas herë frekuentojnë persona të paautorizuar të cilët tentojnë të ndikojnë në përcaktimin e qytetareve për të votuar.

• Vazhdojnë të jenë prezentë Votimet familjare:

Ky fenomen është evidentuar në numër të konsiderueshëm të vendvotimeve. Kryesisht gjatë procesit të votimit familjarë, cenimi i të drejtës së votimit të fshehtë ndodhë tek gratë të cilave i imponohet votimi nga të afërmit si burri, djali apo vëllai.

Prishtinë, në Shkollën fillore “Hasan Prishtina” në qendrën 1909e/05r, janë raportuar 4 raste të votimit familjar.

• Fotografimi i Votës

Dyshohet se një numër i konsiderueshëm i votuesve vazhdojnë të bëjnë fotografimin e votës edhe pse kjo parregullsi është e sanksionuar me Kodin e ri Penal të Kosovës, por dhe me vendimin e fundit nga KQZ. Ky fenomen kryesisht njihet dhe si fenomeni i votës së korruptuar.

Prishtinë – Në Fakultetin Ekonomik në qendrën 1913e/04r është raportuar për një rast të dyshimtë të fotografimit të votës.

Prizren – në Shkollën “11 Marsi” në qendrën 2042a/14 r,janë raportuar disa raste të dyshimta të fotografimit të votës.

Në Sh. Fillore “Abdullah Shabani” 1102x/04r, është raportuar rast i dyshimtë te fotografimit te votës.

. • Votimet në emër të tjerëve.

Në disa raste kemi hasur në votues të cilët kanë gjetur se është nënshkruar në emrin tyre dhe kjo ndoshta ka ardhë më shumë si pasojë e kualifikimit të dobët të komisionarëve për kontrollimin e mirëfilltë të dokumenteve identifikuese apo dhe ndoshta si rezultat i manipulimit të votës.

Prishtinë – në Shkollën fillore “Hasan Prishtina” 1909e/05r, një komisionerë ka votuar 2 herë.

• Tentativa për të votuar më shumë se një herë/votimet e shumëfishta

Kemi pasur tentativa të qytetarë të papërgjegjshëm të cilët kanë tentuar të votojnë dy herë, por vlen të theksohet që ka qenë reagimi strikt i komisioneve të cilat nuk kanë lejuar të votohet më shumë se një herë.

Pejë – Në shkollën Dardania po ashtu në vendvotimin ku lejohet votimi me kusht janë identifikuar raste të votimit të dyfishtë.

Prishtinë – Në Fakultetin Ekonomik në qendrën 1913e/09r, një person ka tentuar të votojë dy herë.

Prishtinë – Në Fakultetin Filologjik në qendrën 1906e/16r, është raportuar një rast ku një person ka tentuar për votim të dyfishtë.

Prizren – në Shkollën “11 Marsi” në qendrën 2042a/14 r, disa persona të komunitetit turk kanë tentuar për votim të dyfishtë.

• Listat e votuesve vazhdojnë të përmbajnë emra të personave të vdekur

Listat vazhdojnë të jenë të pa pastruara dhe përmbajnë emra të personave të vdekur. Deri më tani nga vëzhguesit e DnV nuk është raportuar për ndonjë rast votimi në emër të këtyre personave.

Kamenicë – Në fshatrat Strezov, Petrovë dhe Kovaqevë, KKZ e kësaj komune ka dërguar edhe nga 50 fletëvotime (material sensitiv) pa përcjelljen e policisë.

Klinë – në fshatrat Kpuzë dhe Drenoc në vendvotimet ku lejohet votimi me kusht janë raportuar parregullsi, ku votuesit i shënojnë emrat e tyre në një listë të pastër A/4.

Podujevë – në qendrën 1810e në Shkollën “Naum Veqilhargji” në një vendvotim është ndërprerë procesi i votimit për shkak të grindjes në mes komisionerëve.

Istog – në fshatin Cerc në shkollën e fshatit ku po realizohet procesi i votimit nuk ka energji elektrike fare.

Dragash – në fshatin Brezne janë raportuar probleme me listat e votuesve, ku shumë personave i është ndërruar vendvotimi.

Prishtinë – në shkollë “Hasan Prishtina” me numër 1909e/7r kryesuesi ka asistuar ne katër persona per votim.

Lipjan – në fshatin Sllovi, në Shkollën “Hasan Zyko Kamberi” me numër 1317e, është raportuar për tentim për blerje votash (policia e ka arrestuar personin e dyshuar)

Prishtinë – Në Fakultetin Filologjik në qendrën 1906e/11r, është raportuar një rast ku një person ka asistuar në 6 raste.

• Pjesëmarrja në votime

Sipas të dhënave të DnV-së, pjesëmarrja e qytetarëve në votime deri në orën 17:00 është mbi 35 për qind e numrit të përgjithshëm të votuesve.

Më Shumë

Arrestohen tre persona në Malishevë për posedim të armëve: Konfiskohet një pistoletë me 6 fishekë

Dje, në Malishevë janë arrestuar tre të dyshuar për përfshirje në veprime kriminale. Gjatë aksionit policor është konfiskuar një pistoletë me 6 fishekë të kalibrit...

Syla dëshiron që me Suharekën ta mposhtë Ballkanin

Futbollisti i Suharekës, Ilir Syla, ka dëshirë për të arritur fitore ndaj rivalit të qytetit, Ballkanit. Suhareka që nga edicioni i ri do të garojë në...

Lajmet e Fundit