-0.2 C
Prizren
E premte, 27 Janar, 2023

Familjarët e të zhdukurve akuzojnë Jacobson-in dhe Zhbogar-in

faMIljaret e te zhdukerveSerbia po luan një lojë që fyen familjet e të pagjeturve, por edhe vetë viktimat e krimeve dhe masakrave të cilat i kreu në Kosovë, ndërsa ndërprerja e punimeve në gjurmimin e varrezës në Rudnicë, paraqet edhe një krim tjetër të shtetit të Serbisë.
Kështu u tha gjatë takimit të Këshillit Koordinues të shoqatave të të pagjeturve të Kosovës, të dielën në Skenderaj.

Përveç kësaj, përfaqësuesi special i BE-së në Kosovës, Samuel Zhgobar dhe ambasadorja amerikane, Tracey Ann Jacobson, janë cilësuar si fajtorët kryesorë për ngecjen e procesit të zbardhjes së të pagjeturve dhe ndërprerjen e gjurmimeve në Rudnicë.

Bajram Çerkini, nënkryetar i këshillit dhe kryetar i shoqatës së të pagjeturve në Mitrovicë, “Zëri i prindërve”, tha se institucionet e Kosovës nuk kanë mundur të bëjnë më shumë, por ata që nuk kanë punuar fare për të zhdukurit janë BE-ja, përkatësisht përfaqësuesi special në Kosovës, Zhgobar dhe ambasadorja amerikane Jacobson.

“Ata nuk kanë bërë asgjë. Zhbogar i ka në tavolinë të gjitha të dhënat për të pagjeturit, për varrezat e dyshuara, dhe të gjitha hollësitë e tjera, por nuk është i interesuar ta shtyjë procesin. Ai nuk dëshiron të bëjë asgjë në këtë drejtim. Edhe ambasadorja Jacobson nuk ka bërë asgjë. Te dy këta janë adresa ku ne do të bëjmë trysni, sepse këta e kanë ngecur procesin. As Serbia nuk do të guxonte t’i ndërprente punimet në gjurmimin e varrezës së dyshuar në lokacionin 3, sikur këta të bënin trysni, por siç duket, për ta të pagjeturit nuk kanë rëndësi”, ka thënë Çerkini.

Ai ka kritikuar edhe Arsim Gërxhaliun, për siç tha “fshehjen e të vërtetave përkitazi me gjurmimet në Rudnicë”.

Haki Kosumi, kryetar i Këshillit Koordinues, bëri të ditur se deri tani Kosovën në rajon e ka përfaqësuar një serbe, Ollgica Bozhdaniq, nga Rahoveci.

“Ne kemi bërë gjithçka që vetë ne të jemi ata që përfaqësojmë Kosovën në të gjitha nivelet, e jo ata që kryen krime ndaj nesh”, tha ai.

Ndërkaq, kryetari i komisionit qeveri tar për të pagjeturit, Prenk Gjetaj, pranoi se nuk është bërë shumë për të pagjeturit dhe se misioni nuk është kryer.

Ai ripërseriti, se ndërprerja e gjurmimeve në lokacionin nr. 3 në Rudnicë të Rashkës, është e vrazhdë, e rëndë dhe e dhembshme.

“Ndërprerja e punimeve është edhe një krim i Serbisë, ata duan që të përfitojnë në emër të fatkeqësisë se të tjerëve, sepse thirrren kinse nuk kanë mjete. Ne kemi bërë aq sa kemi mundur, janë dalluar 45 trupa, por janë gjetur edhe pjesë kockore, që mund të jenë të 87 trupave, por që nuk mund të themi asgjë derisa të përfundojnë analizat”, theksoi Gjetaj.

Këshilli Koordinues i shoqatave të të pagjeturve të Kosovës, ka formuar grupin të përbërë nga Hakim Kosumi, Metë Thaçi, Sevdije Franku, Halit Berisha dhe Bajram Çerkini, i cili do t’i bëjë kërkesë Zhbogarit të hënën, për t’u takuar me të, pasi që kanë vlerësuar se pik ërisht Zhbogar, por edhe Jacobson, janë njerëzit kyç, të cilët mund të ndikojnë për t’i çuar këto procese përpara.

Më Shumë

Lajmet e Fundit