10.8 C
Prizren
E premte, 30 Shtator, 2022

Gjuha shqipe dhe shqiptarët

Shkruan: Fidan Shehu

Për shqiptarët gjatë historisë, çështja e gjuhës ishte aq e rëndësisë së madhe, sa që përbëjnë të vetmin popull “transfetar” në Ballkan, të vetmin, identiteti i të cilit është ndërtuar tërësisht mbi bazën e gjuhës shqipe (trashëguar nga ilirishtja).

Ajo që ndodhi ishte se në rastin e shqiptarëve ishte gjuha ajo që u etniticizua në vend të fesë, aq sa arriti të ushqejë një ideologji të vërtetë kombëtare, një lloj sikur të ishte feja. Andaj thënia se: ” feja” e shqiptarit është “shqiptaria”, zë vend meritor në ekzistencën e kombit shqiptar.

Shqiptarët me fanatizëm ruajtën etninë e tyre mbi shumëllojshmërinë e feve, gjithnjë duke e pasur parasysh gjuhën shqipe, lidhjen e gjakut dhe pastaj besimin.

Më Shumë

Muriqi e Muslija në mesin e superyjeve evropiane

Performanca e shkëlqyer e dyshes së Kosovës në duel me Qipron, Vedat Muriqi dhe Florent Muslija nuk ka mundur t’i ik syve të UEFA...

Azemi nga sektori privat: Qeveria na mashtroi, përgatitjet për grevë kanë filluar

Pas Sindikatës së Bashkuar të Arsimit të Kosovës, greva e radhës e organizuar në Kosovë do të jetë nga Sindikata e Sektorit Privat. Këtë...

Lajmet e Fundit