16.8 C
Prizren
E shtunë, 25 Mars, 2023

Instituti i Trashëgimisë miraton ndërtim të lartë midis monumenteve në Prizren

Brenda një jave, nëpërmjet dy vendimeve, Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve ka nxitur reagim të fortë publik.

Javën e kaluar këtë e ka bërë nëpërmjet vendimit që lejonte biznes në Kalanë e Vushtrrisë, e këtë javë nëpërmjet atij që lejon një ndërtesë afariste e banesore deri në pesë kate, pos përdheses, midis monumenteve në Prizren, në atë që njihet si Zona e Dytë e Mbrojtjes në kuadër të Qendrës Historike të Prizrenit. Për këtë kanë reaguar shoqëria civile e Prizrenit dhe Qendra Rajonale e Trashëgimisë Kulturore e qytetit jugor. Nëpërmjet vendimit të ditës së 14-të të këtij muaji të nënshkruar nga drejtori i IKMM-së, Ismet Hajrullahu, “aprovohet projekti ideor i kompleksit afarist-banesor me etazhitet B+P+4-5”.

Në arsyetim të vendimit shkruhet se pala ka bërë kërkesë për ndërtimin e kompleksit, i cili gjendet në zonën mbrojtëse përreth aseteve të trashëgimisë kulturore që janë Posta e Parë e Qytetit dhe Kazerma e Vjetër, që njihet ndryshe edhe si “Internati”. Zona e mbrojtur sipas Ligjit për trashëgimi kulturore është në perimetër prej 50 metrave nga monumenti. Për këtë IKMM-ja në terren kishte dërguar zyrtarët Avni Manaj e Alban Kastrati e më pas Komisioni kishte vendosur që të jepej pëlqimi. Por, pos shoqërisë civile ka reaguar edhe Qendra Rajonale e Trashëgimisë Kulturore në Prizren. Ky institucion nuk është pajtuar me vendimin. Për këtë të mërkurën i është drejtuar me një shkresë Ministrisë së Kulturës, IKMM-së e Inspektoratit të trashëgimisë kulturore. QRKT-ja shpreh mospajtim për vendimin dhe për këtë rendit tetë arsye.

Instituti i Trashëgimisë miraton ndërtim të lartë midis monumenteve në Prizren

Më Shumë

Projektohet rikthimi i Messit te Barcelona

Lionel Messi është bashkuar me Argjentinën, një vend ku ndihet ende “mbret”, ndryshe nga Parisi ku tifozët nuk ngurojnë as ta vërshëllejnë. Situata që po...

Gjykata e dënon avokatin Esat Gutaj me 500 euro gjobë për mungesën në seancë,

Në Gjykatën Themelore në Prizren, të martën, gjykatësja Raima Elezi ka dënuar me 500 euro gjobë, avokatin Esat Gutaj, se nuk ka respektuar ftesën...

Lajmet e Fundit