16.8 C
Prizren
E mërkurë, 31 Maj, 2023

Kosova shpall të mbyllur emergjencën me Covid-19

Qeveria e Kosovës ka marrë vendim për mbyllje të emergjencës së shëndetit publik, pas tre vitesh betejë me pandeminë Covid-19.

Kërkesën për mbyllje të kësaj gjendje e bëri ministri i Shëndetësisë Arben Vitia, gjatë mbledhjes së Qeverisë të mërkurën, prej ku tha se institucioni qe ai drejton ka marrë parasysh situatën epidemiologjike në Kosovë, dhe kërkesa e tij bëhet në përputhje me rekomandimin e Institutit Kombëtar për Shëndetin Publik dhe deklaratën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

OBSH, më 5 maj, duke theksuar tendencën në rënie të vdekjeve nga Covid-19 në gjithë botën, si dhe nivelet e larta të imunizimit të qytetarëve ndaj sëmundjes, këshilloi se është koha për të kaluar në menaxhimin afatgjatë të pandemisë.

“Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së përcakton se Covid-19 tani është një çështje shëndetësore e vazhdueshme që nuk përbën më një emergjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar”, thuhet në deklaratën e OBSH-së të cilën e përmendi ministri Vitia.

Kosova kishte shpallur emergjencë të shëndetit publik në mes të muajit mars të vitit 2020. Shpallja e kësaj gjendjeje krijoi mekanizma për të ofruar ndihmë të koordinuar qeveritare për qytetarët.

“Natyrisht, Ministria e Shëndetësisë me institucione tjera përgjegjëse do të vazhdojë të përcjellin nga afër dhe me shumë kujdes situatën epidemiologjike në vend dhe në përputhje me këtë do të marrë të gjitha veprimet e nevojshme në të ardhmen”, ka thënë Vitia.

Në Kosovë, deri sot, 3,217 persona kanë vdekur si pasojë e Covid-19, dhe 273,934 të tjerë janë prekur nga virusi.
Kryeministri Albin Kurti në këtë mbledhje ka thënë se brenda gjashtë muajve nga fillimi i vaksinimit masiv, kemi imunizuar 60 për qind të popullatës së targetuar”.

Sipas OBSH-së, deri më 15 janar të vitit 2023, në Kosovë janë administruar gjithsej 1,836,901 doza vaksinash

Më Shumë

Bordi i FMN-së miraton marrëveshjen me Kosovën

Bordi Ekzekutiv i FMN-së miratoi një marrëveshje në vlerë prej 80.12 milionë SDR (rreth 100 milionë euro) dhe një RSF në shumën prej 61.95...

Rrëfimi i pasagjerit që ishte ulur pranë derës emergjente të aeroplanit, të cilën e hapi një burrë gjatë fluturimit në Korenë e Jugut

Pasagjeri që ishte ulur pranë burrit gjatë fluturimit me aeroplan për në Korenë e Jugut i cili hapi derën emergjente, thotë se ishte tmerruar...

Lajmet e Fundit