0.8 C
Prizren
E martë, 31 Janar, 2023

Mbi 200 mjekë e lëshuan Kosovën

Emigrimi i qytetarëve të Kosovës dhe fuqisë punëtore edhe në vitin 2022 ka vazhduar të jetë një ndër sfidat kryesore për institucionet dhe shoqërinë, sidomos në sektorin e shëndetësisë. 

Vetëm gjatë këtij viti nga Kosova janë larguar 215 mjekë.

Pavarësisht prej kornizës ligjore dhe mekanizmave të ndërtuar për koordinimin dhe implementimin e politikave për migrim, mungojnë masa adekuate institucionale për ta adresuar largimin e qytetarëve jashtë vendit.

Mungesa e kushteve të punës në sektorin publik, pagat e ulëta dhe mospërputhja e kurrikulës arsimore me kërkesat e tregut të punës, kanë sjellë si pasojë “largimin e trurit”, duke shkaktuar emigrim të një numri të madh të mjekëve dhe profesionistëve të tjerë shëndetësorë, shkruan “Epoka e re”.

Mungesa e kushteve të punës në sektorin publik, pagat e ulëta dhe mospërputhja e kurrikulës arsimore me kërkesat e tregut të punës, kanë sjellë si pasojë “largimin e trurit”, duke shkaktuar emigrim të një numri të madh të mjekëve dhe profesionistëve të tjerë shëndetësorë, shkruan “Epoka e re”.

Kërkesat e vendeve të zhvilluara për fuqi punëtore kanë rritur emigrimin e rregullt duke lehtësuar integrimin e mjekëve dhe punëtorëve shëndetësorë emigrantë.

Ky trend i migrimit kërkon rritjen e buxhetit për sektorin e shëndetësisë, për të siguruar paga më të larta dhe vende të reja të punës. Në mungesë të masave adekuate institucionale, situata mund të përkeqësohet pa një strategji efikase të menaxhimit, është vlerësuar sipas raportit të ri të Grupit për Ballkan.

Brenda vendeve të BE-së ka lëvizje të mëdha të mjekëve. Aktualisht largimi i punëtorëve shëndetësorë nga Kosova është një problem i vazhdueshëm.

Pagat e ulëta dhe kushtet jo të kënaqshme të punës kërkojnë një përqendrim të veçantë institucional. Këta janë ndër faktorët kryesorë të emigrimit të punëtorëve në sektorin e shëndetësisë dhe, si të tilla, kërkojnë ndërhyrje të shpejtë në politika dhe strategji.

Mungesa e kushteve të nevojshme të punës dhe kapaciteteve të mjaftueshme teknike kërkon rritjen e financimit të përgjithshëm në këtë sektor. Institucionet duhet t’i rritin shpenzimet për shëndetësi për ta arritur mesataren e BE-së dhe kjo rritje në buxhet duhet të shoqërohet medoemos me rritjen e pagave për punëtorët shëndetësorë.

Më Shumë

Mjekja Narqize Arenliu-Hoxhaj emërohet si u.d. e drejtoreshës në SHSKUK

Shërbimi Spitalor Klinik dhe Universitar i Kosovës ka konfirmuar dorëheqjen e ud.drejtoreshës së deritanishme të këitj institucioni Pranvera Zejnullahu-Racit. Nga SHSKUK kanë bërë të...

Ismail Kadare, pasdite

Ben Blushi Duke i uruar Ismail Kadaresë ditëlindjen, po botoj bisedën që kam bërë me të si pjesë e librit tim “41 Sekrete". Alda Bardhyli, Ismail...

Lajmet e Fundit