4.8 C
Prizren
E martë, 28 Mars, 2023

Puna nga shtëpia po dëmton shumë sektorë të ekonomisë

Kur miliona njerëz nuk do shkojnë e vijnë më çdo ditë në metropole, kjo do të këtë pasoja dramatike në sektorë të ndryshëm të biznesit.

Përvojat e mira me punën nga shtëpia në pandeminë COVID-19 me zyrën u kanë bërë me sa duket përshtypje shumë shefave të firmave.

“Për shkak të përvojave të reja shumë ndërmarrje planifikojnë ta përdorin punën nga shtëpia më intensivisht edhe pas krizës”, thotë Daniel Erdsiek, ekspert në fushën e kërkimeve të ekonomisë dixhitale në Qendrën për Kërkime Ekonomike Evropiane (ZEW), në lidhje me rezultatet e një sondazhi të 1,800 ndërmarrjeve.

Më shumë punë nga shtëpia do të thotë edhe më pak njerëz, që shkojnë në punë në qendrat e qyteteve. Dhe kjo mund të ketë pasoja, siç tregon një analizë e siguruesit të kredive Altradius.

“Numri i falimentimeve do të rritej. Në fakt nga homeoffice pothuajse asnjë kompani nuk ka pësuar humbje serioze të produktivitetit. Por për shkak të rritjes punës pa qenë e nevojshme prezenca në zyrë, aktivitetet e biznesit do të zhvendosen. Kjo çon në rritjen e pasigurisë, sidomos në ato sektorë, fitimet e të cilëve varen nga numri i madh i njerëzve, që udhëtojnë drejt qyteteve dhe punonjësve të zyrave”, thotë Michael Karrenberg, drejtor rajonal i menaxhimit të riskut tek Altradius.

Shpenzimet për qiratë rishikohen

Sipas studimit të Altradius tryezat e punës, që kishin ngelur jetime prej disa muajsh në shumë firma, vunë në lëvizje auditimin. Lind pyetja, nëse në të ardhmen do të jetë e domosdoshme të sigurohet një vend pune i caktuar për çdo punëor dhe të paguhet qera për këtë hapësirë. Në shumë raste kostot rezultojnë shumë të larta, sidomos në ndërmarrjet e mëdha shpenzimet vjetore të qirasë arrijnë shpesh në disa milionë euro.

Si pasojë shumë firma në vitet e ardhshme mund të mos i zgjasin kontratat ekzistuese të qirave. Kjo do të zvogëlonte nga ana tjetër të ardhurat e fondeve nga patundshmërive të zyrave – për sa kohë të mos ekzistojë një koncept fitimprurës i ripërdorimit të hapësirave të mbetura bosh.

Reaksioni zinxhir prek edhe investitorët

Përveç investitorëve privatë, nga ky zhvillim goditen edhe investitorë të shumtë institucionalë, që varen nga fitimet e investimeve. Këtu hyjnë ndër të tjera bankat, fondet e pensioneve, shoqëritë e investimeve dhe shoqëritë e kapitalit, agjencitë e sigurimeve shoqërore, sigurimet shëndetësore, kompanitë e administrimit të pasurive, kishat, shoqatat dhe fondacionet. Ato mund të kenë humbje të konsiderueshme të të ardhurave.

Zyra vazhdimisht të zbrazura do të thotë rënie e fitimeve për operatorët e mensave, sepse do të shesin shumë më pak pjata me ushqime në drekë. Edhe shumë restorante do të jenë të prekura.

Më Shumë

Avdiu pas dhunimit të së miturës në Suharekë: Kosova nuk është vend i sigurtë për gra

Analistja, Zana Avdiu ka reguar në lidhje me dhunimin e të miturës në Suharekë. Ajo përmes një postimi në Facebook, ka thënë se Kosova nuk është...

Kurti: Serbia njeh vetëm gjuhen e presionit, trysnia nga Berlini dhe Parisi do të mund të sillte rezultate

Kryeministri Albin Kurti ka vazhduar kritikat për sjelljen destruktive të Serbisë në procesin e dialogut të Brukselit. Në një intervistë për ‘Top Chanel’, ai ka...

Vjedhje në Rahovec

Lajmet e Fundit