19.8 C
Prizren
E enjte, 30 Maj, 2024

Reportazh: Zhuri, fshati i kurbetçarëve

Zhuri1Fshati Zhur i Prizrenit është njëri ndër fshatrat më të mëdha në Prizren. Ai shtrihet në pjesën në kilometrin e 12-të të rrugës Prizren –Kukës.
Ky fshat lidhë rrugët me Shqipërin dhe regjionin e Gorës, Opojës dhe të Maqedonisë .“Si vendbanim është shumë i lashtë, por sipas të dhënave si emër Zhur del që nga viti 1331 dhe është karaketristike se ky emër nuk ka pësuar ndryshime, ka ruajtur emrin Zhur”, tregon kryetari i fshatit Zhur Bedri Hoxhaj.

Fshati Zhur shtrihet në një fushëgropë i rrethuar me kodra dhe male. Është fshat i tipit të dendur me një lartësi mbidetare mesatare prej 430 m.

“Si zonë Kadastrale ka një sipërfaqe prej 4021 haktarësh dhe është më e madhe në Komunën e Prizrenit dhe me e madhe se edhe vet Prizreni“, tregon Hoxhaj.

Zhuri si pasuri natyrore ka gurin gëlqeror dhe drurin. Ka pyje të begatëshme, kullosat, livadhet, ku kanë krijuar kushte të përshtatëshme që të ketë të zhvilluar blegtorinë, një kohë të gjatë në Zhur i është kushtuar kujdes rritjes së kuajve, dhive, deleve gjedheve.

Në Zhur ka qenë e kultivuar vreshtaria, prej rrushit me të madhe prodhohej lëngu i pekmezit e diku-diku edhe vera. Druri i bjeshkës së Zhurit është shfrytëzuar dhe shfrytëzohet për djegie dhe si lëndë ndërtimore (pisha e bjeshkës së Zhurit dikur përdorej në si lëndë për ndriqim.„bujashka“. Fshati ka edhe një klimë me verëra të nxehëta e të thata dhe me dimra me reshje të bollshme.

Fshati Zhuri sot, ka më shumë se 1400 objekte banimi duke i përfshirë edhe objektet afariste. Me numër të banorëve prej rreth 10 mijë. Në të kaluarën ka pasur emigrim të theksuar. Edhe fshatrat si Muradëm, Vlashnja dhe Kobajë janë banorë të Zhurit të cilët janë vendosur në ato vende dhe janë formuar si fshatra. Një lëvizje të theksuar të banorëve të Zhurit ka pasur edhe në drejtim të qytetit të Prizrenit. Në të kaluarën zhurjanët janë marr kryesisht me bujqesi dhe blektori, bletari etj. Tani si burim kryesor të jetës kanë gurbetin.

Thuajse çdo familje sot së paku ka një në gurbet. Fillimet e gurbetit drejtë shteteve të perendimit kanë filluar aty ka vitet e 70-ta. Ndërsa lëvizja më e madhe është bërë gjatë viteve të 90-ta, para dhe pas lufte. Karakteristikë e gurbetit nga vitet e 90-ta është se kanë emigru me familje. Llogaritet se në diasporë janë mbi 3000 zhurjan. Pra burimi kryesor i jetesës është puna etyre dhe inbestimi në vendlindje. Një pjesë tjetër merren edhe me veprimtri të tjera. Janë hapur rreth 90 biznese të ndryshme. Me të njohura janë Firma që merren me prodhime nga zhavori si për prodhimin e blloqeve, kubëzave dhe elementeve tjera prej betoni, zdrukëthtar, lokale të ndryshe tregetare, restorane, hotele, kafiteri etj.

Zhuri ka kanalizim, ujësjellës me rrjet të brendshëm të ri, ndriqim publik, shkollë të re, ambulancë të re, amfiteatri i ri në qendër të fshatit së bashku me një minipark,nënkalim të ri tek rruga në „Qafë të Zhurit“. Derisa Hoxhaj shpjegon se fshati ka probleme sidomos me funizimine mnagte ët ujit të pijes,Banorët e Zhurit ankohen tepët për mungesëne e ujit , sidomos stinës së verës kur rriten nevojat për sasi të ujit.

Banorët e këtij fshati pohojnë se verës këtu krijohet apotheoza e ujit të pijes. Kurse unanimsht të gjithë përfaqësuesit e subjekteve politike që veprojnë e punojnë në kët fshat kanë një kërkesë dhe mbesin me shpresën se Zhurit do tu kthehet statusi që e kishe një kohë para lufte ti rikëthehet Statusi i Komunës.Dhe,mja e sëcilës familje për kurbetin thuhet s e ëshët prezëntë, Ngase secila famiulaj këtëu e ka zëmrëne ndarë në shumë pjesë të Evroppës. Jeta vazhdon me mallin e atyre që nuk arrijnë të jenë përherë në fshat./Kosova Sot/

Më Shumë

Zyrtarja e bankës në Prizren njofton policinë për deponim të parave të falsifikuara

Një zyrtar i një banke  në Prizren ka informuar se nga disa klientë janë deponuar monedha të ndryshme që dyshohet të jenë të falsifikuara. Po...

Hapja e paligjshme e kanalit në “Shatërvan” të Prizrenit: Bie  këmbësorja

Një këmbësore ka  rënë  në  kanal në “Shatërvan” të Prizrenit. Drejtori i Drejtorisë së Inspektorateve  në Prizren, Islam Ukaj tha se kanali është hapur paautorizim...

Lajmet e Fundit