19.8 C
Prizren
E enjte, 20 Qershor, 2024

Serbët, por edhe të tjerët, i urrejnë shqiptarët për…

Politikani, vizionari, mendimtari largpamës, analisti Arbën Xhaferi është hallkë e rëndësishme e kalvarit të gjatë të çështjes shqiptare. Ai njihet më së shumti, për thirrjen e tij në ndryshimin e Preambulës së Kushtetutës. Botoi dy vepra me fokus shqiptarët në Maqedoninë e Veriut: “PDSH-ja jo në letër” dhe “Sfidat e demokracisë në shtetet multietnike”, duke përsëritur bindjet e PDSH-së.

Ky personalitet i përfaqësimit mbarëshqiptar, do të ndahej nga jeta më 15 gusht 2012. Disa prej thënieve të tij lapidar, i risjellim si busull orientimi: 

– Me që jetojmë në një botë, kohë të ndërveprimit të kulturave kombëtare, duhet konstatuar se shqiptareve u mungon kryesorja: propaganda kombëtare në planin ndërkombëtar.

– Në historinë politike shqiptare nuk ekziston, të paktën një broshurë propagandistike drejtuar kundër popujve të tjerë.

– Një popull që humb besimin te të gjitha autoritetet, siç ndodh me shqiptarët, e vë në dyshim qënien e vet, humb vetëbesimin, rezistencën ndaj asimilimit, kështu që përbuzja e vetvetes shoqërohet me adhurimin e tjetrit.

– Albanofobia manifestohet si grekofili, italofili, turkofili, sllavofili etj…

– Mjeshtëria që formon ose e deformon vetëdijen quhet propagandë.

– Shpeshherë më e vërtetë se e vërteta bëhet gënjeshtra, fjalët që paketohen bukur, sipas rregullave të propagandës.

– Anarkia është pasoja më e hidhur e lirisë, e demokracisë së keqpërdorur.

– Nuk thuhet më se çdo mysliman është terrorist, por çdo terrorist është mysliman.

– Për të qenë të përçarë duhet të jenë të barabartë.

– Kushti i parë që një besim fetar të shndërrohet në religjion është: ndarja e shtetit, politikës prej fesë; pra respektimi i parimit të shekullarizmit.

– Disa analistë thonë se ideja e krijimit të Maqedonisë ka qenë vllahe, nga që vetëm kjo popullatë protoballkanike, nuk arriti të krijojë shtetin e vet.

– Faktori ndërkombëtar, me vonesë do ta kuptojë gabimin, kur lejoi që luftërat në hapësirat jugosllave të përfundojnë pa emërimin e fajtorit.

– Serbët nuk e pranojnë argumentin e arsyes, prandaj dhe sillen në mënyrë arrogante.

– Autoritet jugosllave heshtazi e zbatonin marrëveshjen e fshehtë jugosllavo-turke, ngjashëm me atë turko-greke të Lozanës, për pastrimin etnik përmes shpërnguljeve masive të popullatës.

– Çdo njeri bën përpjekje që të largohet nga dimensioni i inferioritetit.

– Duhet lexuar për shkak se duhet kuptuar më mirë pse jetojmë, pse kemi ardhur në këtë botë, pse ndodhin fenomene të ndryshme dhe, mbi të gjitha, për të fisnikëruar veten dhe shoqërinë ku jetojmë.

– Gjuha standarde duke mbrojtur vetveten, mbron dhe kombin.

– Luajaliteti ndaj kombit është më e madhe se ndaj shtetit.

– Në dallim nga shqiptarët, serbët, por jo vetëm ata, më se një shekull hartojnë projekte, elaborate të studiuara mirë se si t’i shfarosim shqiptarët, t’i dëbojmë nga vendlindja, t’ua njollosim imazhin, t’u ngjisin bishta, të nxisin përçarjet e brendshme, t’i korruptojnë përfaqësuesit, prijësit e tyre etj.

– Në mes botës perëndimore dhe lindore ekziston një relacion i çuditshëm i këmbimit: perëndimi eksporton në lindje ideologji (dikur komunizmin sot demokracinë); ndërkaq nga lindja pranon religjionin.

– Çdo komb ka thesarin e vet të urtësive, rrjedhimisht dhe populli shqiptar.

– Çdo shoqëri ka heronj dhe oportunistë, flijues dhe utilitaristë. Gjithmonë, oportunistët përpiqen të konsumojnë atë që kanë siguruar heronjtë.

– Grekët kanë vënë zapt mbi periudhën antike, sllavët mbi periudhën mesjetare, turqit për pjesën tjetër, ndërkaq qenia shqiptare, gjithnjë e më shumë po merr trajtën e një të sëmuri paraplegjik, që nuk arrin të lëvizë gjymtyrët qafë e tëposhtë.

– Kur religjionet e suspendojnë hyjnoren, atëhere zëri i këmbanës ose i muezinit, përjetohet si shpallje e luftës…

– Luftrat që përfundojnë pa fajtor, kurrë nuk përfundojnë as me paqe.

– Mjerisht, demokracia vetvetiu nuk e sjell lirinë, por liria hap shtegun për paraqitjen e demokracisë.

– Në rininë time, të qenit shqiptar shoqërohej gjithnjë me ndjenjën e prestigjit.

– Një popull shndërrohet në komb, kur patriotizmi nuk është më çështje individuale, por çështje institucionale.

– Pluralizmi ka krijuar terren të përshtatshëm për relativizim të gjithçkaje.

– Serbët, por edhe të tjerët, i urrejnë shqiptarët për shkak të krenarisë së tyre.

– Si çdo njeri që synon të ketë një të kaluar të fisme, ashtu dhe çdo popull kërkon të ketë një të kaluar të lavdishme.

– Tipari kryesor i qytetërimit perëndimor, është dyshimi si metodë e zbulimit të së vërtetës, ndërkaq tipari kryesor i qytetërimit lindor është besimi i paluajtshëm ndaj autoritetit.

– Shqiptarët i kanë dhënë kontribut të madh pavarësisë së Greqisë, i kanë dhënë njerëz të shquar, politikanë, ushtarakë, shkencëtarë, krijues etj.

– Në politikë me rëndësi parësore është mjeshtëria e zgjedhjes së prioriteteve.

– Autonomia iu dha Kosovës për shkak të shqiptarëve e jo për shkak të serbëve.

– Një pjesë e madhe e popullit grek ka prejardhje shqiptare.

– Shpesh herë, paqja peshon si vlerë më shumë se interesat e tjera.

– Shteti i parë Serb është formuar në Rashkë dhe jo në Kosovë.

– Sot, në Kosovë dhe në vise, nuk mund të gjesh as 1% të shqiptarëve që janë pro serbë.

– Grekët, që nga koha antike e deri në ditët e sotme, kanë bashkëjetuar me shqiptarët duke u përzier me ta në vazhdimësi.

– Individi dhe komuniteti që nuk kultivon nevojën për pendesë, nuk arrin t’i korrigjojë gabimet.

– Maqedonia s’ka të ardhme, kështu siç po shkon.

– Popujt e Ballkanit vuajnë nga një strabizëm etno-politik që i bën të shohin shtrembër njëri –tjetrin.

– Propanganda serbe është mjeshtërore dhe nuk ka skrupuj moralë.

– Një VIP ( Very Important Person), nuk mund të pranojë lehtë të bëhet NIP (Non Important Person).

Më Shumë

Atentati në Paris, ndaj ish-kryeministrit shqiptar, Esat pashë Toptani

Më 13 qershor 1920 u vra në Paris Esat pashë Toptani. Ish-kryeministri i mërguar Toptani, në vitet 1918-1920 po përpiqej të ndërhynte pranë Konferencës së...

139 vite më parë Statuja e Lirisë mbërrin në portin e NewYork-ut

Sot 139 vite më parë, simboli i lirisë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka mbërritur në portin e New York-ut. Statuja e Lirisë është...

Lajmet e Fundit