31.8 C
Prizren
E diel, 21 Korrik, 2024

Tradita vertikale dhe horizontale e politikës

Ali HerticaMr.Ali Hertica

Kapitulli i parë sinjalizoi një ndjenjë e përhapur të shqetësimit në mesin e qytetarëve dhe politikanëve në lidhje me funksionimin e sistemit politik. Prapa këtij siklet është një vizion specifik i politikës së fshehur. Ky vizion është në këtë raport tradita vertikale e mendimit politik të quajtur. Në politikë traditë vertikale ka të bëjë me mënyrën në të cilën marrëdhëniet midis shtetit dhe qytetarëve të janë rregullisht të ndërthurta. Legjitimiteti është thelbësore, pjesëmarrësit në këtë proces janë qytetarët si votues që i degoin të besuarit në , parlament që përfaqësojnë ata, qeveria dhe pajisje ekzekutiv. Rolet e tyre formale dhe marrëdhëniet janë të përcaktuara në ligjin kushtetues. Nuk është një zinxhir formale e delegimit dhe llogaridhënies. Është raporti i principit për agjentin. Ndërmjet secilit prej lidhjeve në këtë zinxhir . Kjo është për të marrë, vendimet e para të detyres. Ky i fundit duhet të kryejë këto vendime ose duke marrë pjesë në emrin e saj dhe vendndodhjen. Autorizimet e vendimeve kryesore në këtë zinxhir është një delegacion i drejtimit të vendit, ndërsa në drejtim të kundërt ekziston një detyrim llogaridhënia. Legjislatura rrjedh fuqinë e saj në fund të fundit, si për votuesit, ekzekutivi kryen çfarë legjislatura vendosi. Tërë zinxhiri i delegimit dhe llogaridhënies siguron se mund të jetë për jetë vullneti i votuesve apo i njerëzëve. Cili shtet miraton konsiderohet procedura brenda zinxhirin të delegimit dhe llogaridhënies krijojnë bazën për autoritetin legjitim.
Përveç traditës vertikale dallohen këtë raport një traditë horizontale e politikës. Kjo është politika e të kuptuarit se si të formohet kontrolli i cila në mënyrë eksplicite e ka diversitetin e përvojave, interesi dhe opinioni është zbritur. Kush vepron politika, duke kërkuar për një formë e veprimit kolektiv ku dallimet janë të pajtuar ose të kapërcyera dhe të cila përpiqen për të shprehur atë që është në interes të publikut. Aty qëndron detyra e politikanit. Ai duhet të sigurojnë që interesat, opinionet dhe përvojat e artikuluar të i sjellë së bashku, në mënyrë që debati dhe diskutimi . Për vendime të arsyeshme dhe të barabartë, kjo nuk është një detyrë thjesht procedural por politikani ka një detyrë substanciale. Ai duhet të kontribuojnë në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve ose të kapërcyera, dhe një politikë është formuluar në një pëlqim të mjaftueshme ku mund të mbështeten. Në traditën horizontal, cilësia e bordit të pare është
tradita vertikale dhe horizontale që ofrojë perspektiva të ndryshme mbi politikën. Pyetja kryesore për shtetetin me traditë horizontale është e mundur që të jetojnë së bashku në diversitet dhe të koordinuar , që tradita vertikal është kushtet nën të cilat individët kanë të bindje. Në traditën marrëdhënie vertikale institucionale janë të dorës dhe fokusohet kryesisht nga mënyra në të cilën legjitimiteti është i rregulluar me këto marrëdhënie. Tradita horizontal përdor si një perspektivë në të cilën politikani si nje aktor krijues dhe procesi politik janë qendrore. Legjitimiteti i rezultatit ne veprimit është i qeverisur nga ligjet që përcaktojnë politikat dhe duhet të sigurojë që vendimet në fund të janë të arsyeshme dhe të barabartë. Ky ndryshim në perspektivë janë aspekte të tjera të jetës politike apo sfond për të dalë në plan të parë dhe anët e ndryshme të praktikës politike si qendror apo të vlerësuar gjithashtu.
Të dy traditat e nxjerrin në pah aspektet e ndryshme të rolit të politikanëve. Në traditën vertikal është politikika në vendin e parë dikush merr vendime, të cilat shënoj dhe ligjëronte atë fuqi dhe për këtë arsye duhet të monitorohet. Ky kontroll është kryesisht nëpërmjet mbikëqyrjes formale dhe llogaridhënies për të rregulluar. Vendimi që politikani e brenda zinxhirit të delegimit dhe llogaridhënies, përcakton fuqinë meritore . Këtë përgjegjshmëria në traditën horizontal, është politikani e veçanërisht për format e reja të jetesës së popullitt dhe veprimit kolektiv e cila zhvillon interesat dhe këndvështrimet e ndryshme të pajtohen ose të kapërcehen. Politikani është si forcë krijuese, e cila duhet të ketë virtyte të veçanta dhe veprime të që i kufizon kushtetuta.
Të dy traditat sigurojë ndonjë zgjedhës të rëndësishme për mënyrën se si do rrjedh politika, për të artikuluar si nëtë majtë apo në të djathtë, pikëpamjet e tyre dhe idealet. Në rrugën e shtetësisë, qeveria dhe liria e besimit ne shohim dy tradita të ndryshme në raportet përzierjes përsëri. Përveç formalisht, të udhëhequr nga diskursi i synimeve të dhënësit së kushtetues është i orientuar në traditën vertikal. Politika në Holandë është një kompani e përzier. Është e habitshme, megjithatë, që fliste një herë për politikën, ky karakter të përzier shpesh zhduket nga sytë. Pastaj stili i të menduarit dhe të arsyetuarit e traditës së përgjithëshme përparon në vertikale dhe horizontale ku prek traditën e margjinalizuar. Kryesisht për shkak të shqyrtojmë jetën politike nga tradita vertikal një foto varfëruar dhe të shtrembëruar del. Ajo gjithashtu ndikon në zgjidhje për të gjetur për të metat e politikës. Pakënaqësia me cilësinë e politikave dhe qeverisjes është përkthyer automatikisht në propozimet për riorganizimin të delegacionit në rrugën e pushtetit dhe njohjen e të ardhurave. Nuk janë thirrje për mbikëqyrje më shumë për procedurat e reja për referendumet, si dhe një e kundër për faqet e internetit që promovojnë komunikimin midis qytetarëve, politikanëve dhe qeverisë. Në mendimin e Bordit të ofrojnë zgjidhje të tilla që kanë të bëjnë me ‘xanxar’ problemet pa asnjë ngushëllim.

Më Shumë

Pjetër Shala dënohet me 18 vjet burg

Ish-ushtari i UÇK-së, Pjetër Shala, u dënua me 18 vjet burg nga Gjykata Speciale në Hagë. Vendimi është shpallur ditën e sotme nga gjyqtarët e...

Kolona 200 metra e pritje deri në 40 minuta, gjendja nëpër pikëkalimet kufitare

Qendra Qendra Kombëtare për Menaxhim Kufitar ka treguar gjendjen nëpër pikëkalimet kufitare, këtë mëngjes. Në pikën kufitare Dheu i Bardhë, pritjet për të hyrë në...

Lajmet e Fundit