14.8 C
Prizren
E martë, 3 Tetor, 2023

Drejtësia është e pavarur, e paanshme dhe e ndershme

Ymer Hoxha

Drejtësia nuk është qëllim në vetvete. Ajo jepet për njerëzit dhe duhet të perceptohet prej tyre si e tillë.Njerëzit duhet ta ndjejnë thellë që drejtësia është e pavarur, e paanshme, e ndershme, e barabartë për të gjithë dhe e përgjegjshme. Besimi i publikut tek drejtësia është një nga vlerat më të çmuara që kultivohet në një shoqëri demokratike.

Përpjekje për avancimin e frymës së bashkëpunimit midis qytetarëve dhe gjykatës është edhe vazhdimi i publikimit të buletinit nr.8 që ka bërë një hap pozitiv sa i përket informimit të qytetarëve me sistemin e drejtësisë në përgjithësi dhe punën e gjykatës në veçanti. Ky publikim periodik do të ofroj informacione për punën e gjykatës,statistikat e trajtimit të lëndëve, aktivitetet dhe projektet, qasjen e qytetarëve në gjykatë, përfshirjen e mediave dhe të tjera në shërbim të transparencës dhe llogaridhënies karshi qytetarëve.

Në Gjykatën Themelore të Prizrenit kanë filluar punën edhe shtatë gjyqtar të rinj prej të cilëve dy janë sistemuar në gjykatën Themelore të Prizrenit – dega në Suharekë të cilët do t’i ndihmojnë gjykatës në reduktimin e numrit të madh të lëndëve.

E suksesshme është edhe pranimi i katër trajnerëve të cilët trajnojnë punonjësit e gjykatës në projektin SMIL (Sistemi i Menaxhimit Informativ të Lëndëve) të cilët janë punësuar prej autoritetit kontraktues IMG e sponsorizuar nga Qeveria Norvegjeze me qëllim që ta ndihmojnë gjyqësorin në digjitalizimin dhe menaxhimin e lëndëve me objektiv për të rritur efikasitetin, transparencën dhe llogaridhënien karshi qytetarëve.

Përveç suksesit që ka kjo gjykatë ka edhe sfidat me të cilat po ballafaqohet çdo ditë.

Njëra ndër sfidat kryesore është mungesa e bashkëpunëtorëve professional, mungesa e stafit administrativ, si dhe mungesa e përkthyesve e të cilat paraqesin një sfidë sa i përket punës së kësaj gjykate.

Gjykata Themelore e Prizrenit është gjykatë e hapur, e cila do të vazhdoj të investojë në forcimin estandardeve profesionale dhe të transparencës.

Ymer Hoxha
Kryetar i Gjykatës Themelore në Prizren

Me dimija e me frizurë të vjetër, nuk do ta besoni se si dukej Remzia kur ishte nuse

Remzie Osmani është një ndër këngëtaret më të dashura për publikun. Ajo vazhdimisht e tregon edhe jetën e saj në rrjetet sociale. E në rrjete sociale...

Hovenier: Sulmuesit serbë nuk i siguruan vet armët, ka struktura

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë, Jeff Hovenier, në një intervistë për mediumin anglez BBC ka thënë se prapa sulmeve terroriste ndaj Kosovës...

Lajmet e Fundit