4.8 C
Prizren
E martë, 28 Mars, 2023

Drejtues të UÇK-së luftuan për pasuri personale dhe fuqi politike

Clint Williamson-prokurori amerikan

Sipas Prokurorit Clint Williamson, rreth 10 drejtues te UÇK-së.

“Kur themi se kemi një grusht dëshmishë, kemi shembull 10 persona, jo më shumë, mendoj se informacioni që kemi është në përputhje, kështu që mendoj se kaq mund të themë, ka pausr të tillë që kanë thënë se cod serb që është vrarë ka qenë viktimë e trafikimit të ofrganeve, por Dick Marti ka bërë disa lidhje, por unë atë pikë të tij dua ta fuqizoj tani, pasi që kjo shkakton stres për shumë familje. Takimet me familjarët kanë qenë shumë pikëlluese, kjo ka qenë në nivele shumë të kufizuara. Unë nuk do doja të isha më specific se sa kam qenë deri më tani. Individët kanë qenë në menaxhment të lartë të UÇK-së. Për momentin mund të presim vetëm një aktakuzë, që përfshin një numer të caktuar aktakuzash. Sa i përket bashkëpunimit me Shqipërinë, kemi kontaktuar ish kryeministrin Sali Berisha, ai ka qenë shumë mbështetës, dhe ne mund të arrijmë edhe te parlamenti shqiptar përmes qeverisë, nuk kam asnjë arsye të mendoj se kjo do të ndryshoj”.

Williamson: Dhuna ndaj dëshmitarëve, kërcënon të ardhmen e Kosovës
“Dhuna ndaj dëshmitarëve, apo ata të cilët sulmojnë ata që duan të thojnë të vërtetën e kërcënojnë të ardhmen e Kosovës. Sulme brutale për struktura të caktuara, për serbët që kanë dashur të rrijnë në Kosovë, posaqërisht një grupi të caktuar shqiptar, që kanë kundërshtuar monopolin e UÇK-së, pastaj ka pasur raste kur persona të caktuar kanë dashur të përfitojnë pasuri”.

Williamson: Do vazhdojmë punën e Tribunalit të Hagës

“Ne do të vazhdojmë aty ku ka pasur kufizim Tribunal i Hagës, për persona të caktuar të cilët njësoj dikuj më parë janë udhëhequr nga persona të caktuar. Me vjen keq që tribunal nuk është themeluar akoma”

Williamson: Nuk kemi dëshmi konkrete
Prokurori Williamson tha se “nuk ka gjetur hetimet të mjaftueshme për pohimet e Dick Martyt për trafikim organesh”, por tha se nuk do të thotë se kjo nuk ka ndodhur.
“Mund të themë se në këtë moment, ka dëshmi se kjo praktik ka ndodhur në nivel të kufizuar, dhe se personat të caktuar janë vrarë, dhe kjo është konsistente çfarë thuhet në raportin e Dick Martit. Ajo çfarë ka thënë Marti se ka pasur një grusht dëshmishë, porse për momentin nuk kemi dëshmi konkrete, se ata që janë përdor për këto qëllime, nuk i mbështesim plotësisht këto akuza. Ne mendojmë se nuk paraqet një rast për ta mbyllur, do t’i hetojmë këto, kemi gjetur dëshmi të ndryshme. Aktakuza nuk do të ngritet derisa të kemi dëshmi të mjaftueshme, kjo mund të ndodh vitn e ardhshëm. Prandaj, këto deklarata që unë po i shpalos do të jenë bazë për një aktakuzë të mudnshme e cila mund të ngritet më pas. Është ssumë e rëndësishme që hetimet e kësaj natyre të mbrohen. Në anën tjetër, kjo ka ndikuar edhe për themelimin e një tribunali, që do të ndiohmonte një gjykim të drejtë”, shtoi ai.

Ai ka thënë se Gjykata duhet të themelohet por kjo do të ndodhë pasi të themelohet kuvendi. Deri në themelimin e Gjykatës ne do ti mbajmë të mbyllura të gjeturat.

Williamson ka thënë se puna e Taskë Forcës përmbyllet 23 gusht.

“Unë do ta largohem dhe do t’ia lëshojë vendin kryeprokuror tjetër i cili do të merret me punët paragjygjësore” ka thënë ai.

Williamson: Nuk i hedhim poshtë pohimet e Dick Martyt për trafikim organesh

Prokurori Williamson tha se “nuk ka gjetur dëshmi të mjaftueshme për pohimet e Dick Martyt për trafikim organesh”, por tha se nuk do të thotë se kjo nuk ka ndodhur.

“Ne do t’iu shkojmë deri në fund këtyre hetimeve”, tha Wiliamson.

“Këto deklarata që unë po i shpalos janë bazë për një aktakuzë që do të ngrihet më pas” ka thënë ai.

Ai ka thënë se Gjykata duhet të themelohet por kjo do të ndodhë pasi të themelohet kuvendi. Deri në themelimin e Gjykatës ne do ti mbajmë të mbyllura të gjeturat.

Williamson ka thënë se puna e Taskë Forcës përmbyllet 23 gusht.

“Unë do ta largohem dhe do t’ia lëshojë vendin kryeprokuror tjetër i cili do të merret me punët paragjygjësore” ka thënë ai.

Williamson: Kemi bazë për të ngritur disa aktakuza ndaj zyrtarëve të UÇK’së

Prokurori Williamson tha se “ka bazë për aktakuzë ndaj disa zyrtarëve të UÇK’së” dhe se krimet ndaj serbëve nuk ishin sporadike, por organizuara dhe të koordinuar nga udhëheqja e lartë e UÇK’së.

Më Shumë

Avdiu pas dhunimit të së miturës në Suharekë: Kosova nuk është vend i sigurtë për gra

Analistja, Zana Avdiu ka reguar në lidhje me dhunimin e të miturës në Suharekë. Ajo përmes një postimi në Facebook, ka thënë se Kosova nuk është...

Prizren, këmbësori goditet për vdekje nga një automjet

Një person ka mbetur i vdekur si pasojë e një aksidenti trafiku që ka ndodhur në fshatin Randobravë të Prizrenit. Aksidenti tragjik ka ndodhur rreth...

Lajmet e Fundit