23.8 C
Prizren
E martë, 16 Gusht, 2022

Energji nga riciklimi i mbeturinave

Poci elektrikEksperti suedez ing. Hans Jonaker, ka prezantuar para Ekzekutivit të Rahovecit projektin e riciklimit të mbeturinave dhe përfitimit të energjisë elektrike nga ky proces.

“Menaxhimi i mbeturinave paraqet problem në botë, mirëpo me avancimin e teknologjisë, tashmë mund të themi se ky problem është tejkaluar”, tha Jonaker.

Ai tha se Kompania e tij, “Aktiv Plus Group”, posedon teknologji të mjaftueshme dhe moderne për riciklim të mbeturinave. “Varësisht nga sasia e mbeturinave do të arrihet të prodhohet prej 6 megavat energji elektrike deri në 200 megavat. Mirëpo, kjo varet nga kapacitetet e fabrikës, si dhe sasisë së mbeturinave që mund të riciklohen”, tha ai.

Sipas tij, ndër mundësitë që ofron ky proces mund të jetë edhe shfrytëzimi i avullit për nxehje qendrore të qytetit, si dhe shfrytëzimi i hirit për aditiv të çimentos. Inxhinieri Jonaker ka siguruar se teknologjia e kompanisë “APG” mundëson shfrytëzimin edhe të mbeturinave të groposura nëpër depozitë regjionale të mbeturinave në Kosovë, duke eliminuar rreziqet e përhapjes së materieve toksike në ambient.

Inxhinierët dhe ekspertët e mjedisit në kuadër të Administratës Komunale, kanë parashtruar shumë pyetje dhe janë interesuar për mundësinë e realizimit të këtij projekti në komunën e Rahovecit.

Kryetari i Komunës Smajl Latifi, ndërkaq ka ofruar mundësin që ky projekt të realizohet në komunën e Rahovecit. Ai ka ofruar hapësirën dhe infrastrukturën e nevojshme për këtë projekt me rëndësi për ambientin, ekonominë dhe rritjen e cilësisë së jetës së qytetarëve të komunës tonë. /PrizrenPress.com/

Më Shumë

Serbët, por edhe të tjerët, i urrejnë shqiptarët për…

Politikani, vizionari, mendimtari largpamës, analisti Arbën Xhaferi është hallkë e rëndësishme e kalvarit të gjatë të çështjes shqiptare. Ai njihet më së shumti, për...

Prizren, 2 vite burgim dhe 2 mijë euro gjobë pasi pranoi se kontrabandoi 30 shtetas sirianë

 Kushtrim Elezkurtaj është dënuar me 2 vite burgim efektiv dhe 2 mijë euro gjobë, pasi e ka pranuar fajësinë se ka kontrabanduar 34 migrantë...

Lajmet e Fundit