6.8 C
Prizren
E hënë, 5 Dhjetor, 2022

ETIAS nuk vëlenë për Kosovën

Seremb Gjergji

Shtetet e BE-së e dijnë që sistemi ETIAS nuk vlene për Kosovën, andaj edhe propozojnë një proces të tillë. ETIAS vlenë për 63 shtetët që kanë liberalizim me BE. Këtë e konfirmon vet portali i BE-së për schengen. Kosova nuk ka LIBERALIZIM?!

Diplomacia kosovare, e di shume mirë këtë çështje që do zgjidhje të shpejtë. Presidentja, Kryeministri dhe Ministrja e Jashtme duhet të kërkojne nga secili shtet i BE-së të aprovojnë Liberalizimin me kusht që ETIAS të jet aplikativ edhe për Ne. Amerika të na ndihmoi?

ETIAS nuk është liberalizim, por është vize schengen 3 mujore për në vendet e BE-së. Kriminelët nuk ndalen përmes sistemeve kufitare, këtë e di edhe BE-ja, ata kanë shtetësi Evropiane. Por, jeta e qytetarëve të Kosovës bëhët edhe më e veshtire për të shkuar në Evropë e takojne familiaret e tyre apo vetëm vizitojnë.

është çmenduri për secilin shtet të BE-së të besoi se me sistem elektronik të ndaloi krimin?! ETIAS, do të jetë edhe një mekanizëm pengese sikur të gjithë të tjerët deri me tash për vendet jo-anëtare të BE-së. Forumi Politik është njësoi – shumë tym e asnje grimë flakë.

ETIAS (European Travel Information & Authorization System) ka pasur të behet aktiv në vitin 2019-2020. Tash pritet të filloi funksionimin në nëntor 2023. Sikur Kosova të kishte qasje në ETIAS, shkuarja në shtetet e BE-së përmes këtij sistemi nuk mund të realizohet para muajit janar 2024! A e di këtë Qeveria e Kosovës?

Deputeti holandez Thijs Reuten tha:

“E turpshme, marre dhe e papërgjegjshme. Pas një raporti jashtëzakonisht pozitiv shtesë për udhëtimin pa viza për Kosovën me kërkesë të Holandës e disa vendeve Evropiane”.

Institucionet e Kosovës duhet t’ua bëjne shumë të qartë BE-së që nëse një proces Liberalizimi nuk fillon sivjet, Ne do te orientihemi ME AMERIKEN dhe Britaninë e Madhe. Nuk ka rruge tjetër.

Udhëheqësa të Kosovës, zgjohuni, se askush nuk i kryen detyrat tona. Askush nuk të fal asgjë nëse se fiton vet.

Sikur ta kisha një dëshirë të realizuar nga shkopi magjik, do të kthehesha tek Skederbeu (Atlet i Krishtit) dhe vetem t’i tregoja se çka po i bënë Evropa popullit të tij; e sot shumica e Evropës do të flisnin turqisht përveç shqiptarëve.

Më Shumë

Klinaku paralajmëron protesta nëse veteranët hiqen nga paga minimale

U.D i kryetarit të OVL-UÇK-së, Faton Klinaku i ka reaguar ministrit të Financave, Hekuran Murati i cili deklaroi se do të bëhet një verifikim...

Del në diskutim publik projektplani i punës së kryetarit të Prizrenit për vitin 2023

Në sallën e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Prizrenit është mbajtur konsultim publik me qytetarë për projektplanin e punës së kryetarit të Komunës së...

Moti për sot

Lajmet e Fundit